BRISELSKA TOP LISTA

Ovo je lista 100 najutjecajnijih europarlamentaraca, pogledajte kako stoje naši zastupnici i zastupnice

Drago mi je da je moj rad prepoznat, kako od strane građana, tako i od nezavisnih think-tankova - kaže Tonino Picula.

Ilustracija, dvorana u Europskom parlamentu

 Matija Djanjesic/Cropix

Politički think-tank EU Matrix objavio je listu sto najutjecajnijih zastupnika u Europskom parlamentu. Na prestižnu listu ušlo je troje zastupnika iz Hrvatske.

Zastupnica HDZ-a Željana Zovko zauzela je 79. mjesto, zastupnica SDP-a Biljana Borzan je na 96. mjestu, dok je Tonino Picula (SDP) kao najviše rangirani zastupnik iz Hrvatske zauzeo 69. mjesto na listi najutjecajnijih u Europskom parlamentu.

"Influence Index", koji svake godine objavljuje EU matrix, mjeri utjecaj koji zastupnika Europskog parlamenta na krojenje zakonodavstva Europske unije.

EU Matrix svoju top listu najutjecajnijih zastupnika objavljuje kako bi građanima Unije pomogli shvatiti koliko su kompleksne političke akcije koje prethode donošenju odluka na razini Europske unije, te kako bi građanima približili zastupnice i zastupnike koji najviše utječu na zakonodavstvo Unije - zajednice u kojoj živi više od 440 milijuna građana.

image

Zastupnik SDP-a u Europskom parlamentu Tonino Picula

Paun Paunovic/Cropix

Zastupnik SDP-a našao se na 69. mjestu liste najutjecajnijih zastupnika u Europskom parlamentu zbog svog angažmana u vanjskopolitičkim pitanjima, te zbog svoje aktivnosti u kreiranju kohezijske politike.

- Vanjska politika Europske unije ključno će oblikovati živote svih njezinih građana, jer ona danas obuhvaća teme sigurnosti i obrane, ali i globalne energetske tranzicije, koja je presudna za sigurnost, zdravlje i održivost, kako cijele Unije, tako i Hrvatske u njoj. Drago mi je da je moj rad prepoznat, kako od strane građana, tako i od nezavisnih think-tankova - rekao je Picula komentirajući top-listu najutjecajnijih zastupnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 05:32