POZADINA SUKOBA

OVO JE MUŠKARAC KOJI JE DANAS U SPLITU NAPAO AKTIVISTE I NOVINARE Problemi postoje već godinama

 
 screenshot Facebook 'Dnevna doza splitskog nereda'

Današnji incident u Splitu, gdje su verbalno i fizički napadnuti aktivisti Građanske inicijative Split i novinari, samo je kulminacija dugogodišnjeg rata koji se u gradu pod Marjanom vodi oko bespravnog postravljanja reklamnih panoa.

Kako javlja Slobodna Dalmacija, gradska tvrtka “Spalatum DMC” dala je stupove u zakup tvrtki “Akceleracija”, koja je u vlasništvu Ante Tonkovića, glavnog i odgovornog za današnji incident na Matejuški. On je danas u pratnji svoje supruge Alene Tonković, inače profesorice u splitskoj gimnaziji “Marko Marulić”, a ujedno i koordinatorice za državnu maturu, verbalno napao aktivista Bojana Ivoševića i Dalibora Popovića iz Građanske inicijative Split (GIST) te pojedine novinare.

Grad potvrdio da su proračuni nevažeći

Problemi su krenuli kada je spomenuta tvrtka na rasvjetna tijela postavila reklame, koje su pod jakim naletima vjetra poslužile kao jarboli, i sa svakom novom burom, teški metalni stupovi su postojali nesigurniji, a na njima su se počela pojavljivati sve učestalija oštećenja.

Premda je “Akceleracija”, dostavila statički proračuni o utjecaju reklamnih panoa na stabilnost stupova, Grad je u travnju službeno potvrdio da su proračuni koje je predala tvrtka Ante Tonkovića - nevažeći. Uz to, na pojedine stupove su postavili i rasvjetu za svoje reklame, koje su “obasjali” uz pomoć struje gradske rasvjete, one koju plaćaju građani, piše Slobodna Dalmacija.

Jedan od napadnutih, Dalibor Popović iz GIST-a, nebrojeno je puta ukazivao je na svoju borbu protiv bespravnog reklamiranja u gradskoj jezgri, a od nadležnih, kako je kazao, nisu imali razumijevanja, već su se četiri godine na sudu morali braniti od optužnica koje je “Akceleracija” podizala protiv njih.

Dakle, iako koncesionar, tvrtka "Akceleracija", nema odobrenja konzervatora i Odjela za staru gradsku jezgru da na stupove javne rasvjete i u jezgri postavlja reklame, oni su tužili GIST nakon što su ovi u travnju 2014. izveli performans u kojem su uklonili njihove nepropisno postavljene reklamne panoe.

Tonković je prvo prijavio aktiviste DORH-u. Kad je Državno odvjetništvo odbacilo prijavu kao neosnovanu, 2014. tužio je GIST sudu "zbog oštećenja, uništenja i oduzimanja tuđe pokretne stvari s ciljem da je protupravno prisvoje" i zatražio nemalih 115.000 kuna za nekoliko plakata koje su ovi skinuli sa stupova javne rasvjete.

Nakon četiri godine suđenja, Općinski sud je nepravomoćnom presudom odbacio tužbu, zaključivši kako krivnje nema u onome što su činili aktivisti "s obzirom da u njihovu ponašanju ne postoji element protupravnosti".

Osim stupova s reklamama, podsjeća Slobodna Dalmacija, ista tvrtka u vlasništvu Ante Tonkovića, zaslužna je za postavljanje i glomaznih kanti, također s reklamama, na gradskim ulicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:54