ZAKLJUČNA OCJENA

Ovo je najneaktivnija osoba u Gradskom vijeću Splita. Za vrijeme sjednice pretraživala krpice na internetu

Zanimljivo je da najaktivnija, kao i najmanje aktivna osoba, dijele isto prezime - Matijević

Magdalena Matijević

 Josko Supic/Cropix

Kraj godine je vrijeme kad se zbrajaju konta i zaključuju ocjene. Tim slijedom, zašto bi išta drugačije bilo sa članovima splitskog Gradskog vijeća?

Doduše, njihova izvedba se svake četiri godine vrednuje na izborima. Međutim, ono što možemo učini na kraju 2023. jest - kvantificirati je. Recimo, pomoću statistike javljanja svih gradskih vijećnika za riječ, prenosi Slobodna Dalmacija.

Zanimljivo je da najaktivnija, kao i najmanje aktivna osoba, dijele isto prezime - Matijević. Prvi je Davor, čelnik splitskog SDP-a koji je uz sama javljanja sazvao i dvije tematske sjednice po pitanju Small malla i Onečišćenja zraka na Brdima (a sada skuplja potpise za sjednicu sa temom "Utjecaj Marijane Puljak na rad Gradske uprave").

Druga je Magdalena iz stranke Centar, ujedno i najmlađa u trenutnom sazivu. Ova 27-godišnjakinja je zasad najviše traga ostavila kada je u medije procurjela slika na kojoj se vidi da Magdalena, umjesto da obnaša dužnost za koju su je građani izabrali, pretražuje krpice po internet dućanima. U pitanju je bio katalog proljeće-ljeto.

Dodajmo i kako svi vijećnici Centra zajedno imaju tek dvadesetak posto više javljanja od samog predsjednika lokalnog SDP-a, a interesantno je i kako je drugi najaktivniji zastupnik također - doduše bivši - SDP-ovac, Damir Barbir. On, naime, ima također impresivnih 184 izlaganja. Ako bi se to zbrojilo s Matijevićevih 232, dobili bismo 416 ili 40 posto više nego svih 15 glava Centra.

image

Davor Matijević i Damir Barbir

Josko Ponos/Cropix

Među Puljkovim zastupnicima čak njih četiri ima manje od 10 javljanja, a to su - uz spomenutu Magdalenu - Maja Čović, Ante Alujević i, u njegovom slučaju razumljivo, predsjednik GV-a Željko Domazet. Vijećnici Centra su se u prosjeku javili 20 puta.

Drugi najbolji prosjek (nakon SDP-ovaca) imaju Kerumove snage; Lidija Bekavac (treća najaktivnija) i Igor Stanišić sa 137 javljanja po osobi. Iza njih je koalicija Domovinskog pokreta i HSP-a s 94 javljanja, HDZ sa 68 pa Most sa 65.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 00:55