SLAVLJE

OVO JE NAJNEOBIČNIJI I NAJVESELIJI ADVENT U HRVATSKOJ 'Nitko ne zna u čemu je tajna. Svi se dive i cijeli svijet nas gleda'

 
 Danijel Soldo / CROPIX

Prošla godina bila je probna, a kako se pokazala i više nego uspješnom, entuzijasti iz slavonskobrodskog naselja Lutvinka i ove su godine organizirali kvartovski Advent, jedan od rijetkih takvih u Hrvatskoj.

Kako se glas o prošlogodišnjem tulumu nadaleko proširio, Lutvinka je bila premalena da primi sve koji su poželjeli biti dio ovog neobičnog, ali nadasve pozitivnim vibracijama ispunjenog adventskog druženja. Usprkos činjenici da organizatori nisu doveli prošle godine obećanu Lidiju Bačić.

Digitalna kokoš

- Zapelo je na pregovorima, ali htjeli smo Škoru, no on je u kampanji, pa sada ne pjeva, a Kolindu nismo htjeli, jer ona pjeva bolje od nas - sa smiješkom su objasnili uvijek duhoviti organizatori Adventa u Lutvinki Silvijo Safundžić Sićo i Andrej Štos, članovi benda Digitalna kokoš koji čine upravo njih dvojica. Oni su i idejni začetnici ove priče.

Danijel Soldo / CROPIX
 

- Ovaj put došla su nam dva autobusa turista, jedan iz Sikirevaca, a drugi iz Slavonskog Šamca, a puno je automobila iz Osijeka, Zagreba, Županje... Mnoštvo je ljudi iz okolnih sela. Ne znam, prostor nam postaje premalen - pomalo zabrinuti bili su Silvijo i Andrej, ali i ponosni.

- Odradili smo lavovski posao, hvala svim našim sunaseljanima koji su se uključili. Evo imamo i pravu pozornicu, bolju nego za ‘Lijepom našom’. Čuvaj se Branko Uvodiću - poručili su u šali Silvijo i Andrej, koji su i sami nastupili na toj pozornici. Nastupili su i tamburaški sastavi Ais&Kume, Mašta te Behar.

Za plavi cvijet

Plesalo se i pjevalo, uživalo u kobasicama, poderanim gaćama, kuhanom vinu i čaju, kao i pravom domaćem pivu Brodskih pivara... Bilo je oko 2500 ljudi. I ovaj Advent na Lutvinki nije osmišljen radi zarade, nego radi zabave, ali i humanitarne pomoći. Ovaj put sav prikupljeni prihod ide Klubu Plavi cvijet, udruženju roditelja osoba s poteškoćama šireg autističnog spektra Slavonski Brod.

Danijel Soldo / CROPIX
 

- Lani smo skupili milijun i devetsto tisuća lipa, a ove ćemo godine to premašiti dvostruko. U čemu je tajna Lutvinke, to nitko ne zna. Svi se dive i cijeli svijet nas gleda - zaključio je s pozornice voditelj zabavnog programa Mario Jurković. I da. Ovaj put bila su dva Djeda Mraza. Jedan je došao u kočiji, a drugi se, kao i lani, spustio s jedne od zgrada. Na oduševljenje najmlađih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. listopad 2020 07:51