REFORMA PLAĆA

‘Ovo je najskuplja predizborna kampanja koju su platili porezni obveznici, sve je odrađeno zbrda-zdola‘

Koeficijentima koje je Vlada predložila ponižavaju se najiskusniji znanstvenici i profesori, to je degradacija, kažu u Sindikatu

Matija Kroflin

 Davor Pongracic/CROPIX

Novim sustavom koeficijenata Vlada je trebala poslati poruke o društvenoj vrijednosti pojedinog radnog mjesta i ujednačiti plaće za isti ili sličan rad. Umjesto povijesne reforme, kako je naziva vlast, dobit ćemo povijesno najskuplji početak neke predizborne kampanje, poručili su iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja.

Tvrde kako je dosadašnji proces kreiranja novih koeficijenata bio potpuno netransparentan, provođen u nerealnim vremenskim rokovima i bez adekvatnih orijentira i metode koja mora pratiti ovako bitne promjene. Vlada je sindikatima obećala aktivnu uključenost u izradu novih koeficijenata, a u ovom trenutku ne da nisu uključeni, nego još nisu, kako tvrde, niti informirani o mnogim koeficijentima.

Degradiranje predavača

- Cilj ove reforme je jasan, napraviti predizborni PR, podijeliti novac i svi zadovoljni. Nisu svi zadovoljni jer ljudima nije bitan samo rast plaće, već i načela, vrijednosti i dugoročni razvoj sustava u kojima rade i žive - izjavio je Matija Kroflin, glavni tajnik Sindikata znanosti, koji je uputio Vladi protuprijedlog novih koeficijenata za koji tvrde da je realan i fiskalno održiv. Međutim, ovih dana dobili su odgovor kako nijedan njihov zahtjev vjerojatno neće biti usvojen.

Iz Sindikata poručuju da se koeficijentima koje je Vlada predložila ponižavaju najiskusniji znanstvenici i profesori u ovoj zemlji. Dok plaće u privredi rastu 25 posto, plaća najiskusnijih u sustavu rast će 15 posto. Rezultat Vladinog prijedloga smatraju degradacijom i drugih radnih mjesta poput lektora, leksikografa, predavača i sličnih, uz navod kako će čak 80 posto zaposlenih u znanosti i visokom obrazovanju biti u lošijoj poziciji u odnosu na plaće u privredi, nego na početku prvog mandata ove Vlade.

- Ovo je najskuplja predizborna kampanja koju su platili porezni obveznici. Za što? Za nestručan, nekompetentan, nedržavnički posao odrađen zbrda-zdola. Prirodno je da vladajuća garnitura prije izbora nešto dijeli, to postoji u svakoj zemlji, ali to rade kako treba - u državnom i društvenom interesu. No očito je stranački interes u ovoj nesretnoj državi važniji od državnog - istaknuo je Vilim Ribić, savjetnik Sindikata znanosti.

Najava akcija

U Sindikatu navode da su suočeni s brojnim upitima revoltiranih članova koji traže oštru reakciju. Uz to, postaje im bjelodano da se novi sustav plaća ne radi zbog povećanja efikasnosti i kvalitete javnih servisa u korist svih građana ove zemlje, već zbog političkog PR-a. Ne zbog toga da plaće što prije rastu i da se bolje urede međuodnosi, već isključivo zato što je netko odlučio da bi bilo oportuno prije izbora podijeliti novac i skupiti koji dodatan glas.

Pozicija redovitog profesora stavljena je u rang s glasnogovornicima u državnoj upravi. To je i više nego dovoljna poruka da zaposleni u znanosti i visokom obrazovanju ocijene koliko vrijede ovoj vlasti, poručuju iz Sindikata, uz navod da će se "za dugoročno promišljanje razvoja društva boriti svim raspoloživim snagama".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 16:50