BOŽINOVIĆ O VUKOVARU

‘Ovo je pitanje koje nadilazi policiju. Možda je vrijeme da promislimo o separaciji djece u školama‘

Božinović se zapitao i je li vrijeme da se promisli je li dobro da su djeca u Vukovaru „separirana“ od vrtića do srednje škole

Davor Božinović

 Goran Mehkek/Cropix

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović osudio je u ponedjeljak incident u kojemu je u Vukovaru skupina mladića napala maloljetnike, naglasivši da je policija procesuirala sve takve događaje, ali i da je to pitanje koje nadilazi policiju.

„Kad se ovako nešto dogodi nije dobro, ali kada govorimo o međuetničkom i navijačkom nasilju, policija je procesuirala sve takve događaje, sve počinitelje otkrila i prijavila“, rekao je ministar u saborskom aktualnom prijepodnevu.

Naglasio je da policija ne bježi od suodgovornosti, ali i da nije svemoguća.

„Ovo je pitanje koje nadilazi policiju“, rekao je Božinović i pozvao sve aktere života u Vukovaru da se upitaju koji je njihov doprinos, što su napravili da se smanje tenzije i stereotipi.

Ni policija nije zadovoljna ukupnom tom situacijom, pogotovo što je nerijetko jedina koja reagira, dodao je ministar odgovarajući na upit Dragane Jeckov (SDSS) koju je zanimalo koje se preventivne mjere kane poduzeti da se zaustavi nasilje na vukovarskim ulicama, koje je, „rezultat nacionalne netrpeljivosti“.

Božinović se zapitao i je li, uz sve poruke koje su se čule iz Vukovara, na dan mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, vrijeme da se promisli je li dobro da su djeca u Vukovaru „separirana“ od vrtića do srednje škole.

Jeckov poručuje kako treba reći „stop nasilju i mržnji“, a kad je riječ o odvojenim školama poručuje „molim vas da nam o tome ne govorite, zato što u tom slučaju možemo potpuno drugačije razgovarati“.

Njezin istup zasmetao je Karolinu Vidović Krišto (OIP) koja ju je prozvala da SDSS promiče zaštitu genocida i ratnih zločina. Trebate biti svjesni da je jedini put do mira i suživota istina, a nju sprječavaju Plenković, Božinović i Pupovac, izjavila je Vidović Krišto i zbog tri opomene, izgubila pravo javljanja u ostatku aktualnog prijepodneva.

Jeckov joj je uzvratila da vrijeđa i nju i SDSS. „Stranka za koju kažete da je genocidna dala je svoj doprinos mirnoj reintegraciji hrvatskog Podunavlja, no izgleda da o tome ne morate znati ništa“, kazala je.

Stipo Mlinarić (DP) spočitnuo je pak Jeckov da je čula vapaj roditelja, ne i pucnjavu iz srpskih sela automatskim oružjem na pravoslavni Badnjak. A kad je riječ o zasluzi SDSS-a za mirnu reintegraciju, prvo ste zauzeli trećinu Hrvatske, i kad ste izgubili, onda ste tobože, reintegrirali, nemojte, molim vas, kazao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 20:26