PREMIJER PLENKOVIĆ

‘Ovo je pokušaj teškog ubojstva! Pojačat ćemo mjere, a odgovornosti ministra Božinovića - nema‘

‘Pred zgradom Vlade došlo je do pokušaja teškog ubojstva. Policija će sve ispitati, kako se to dogodilo i koji su motiv‘
 Tomislav Kristo/Cropix

Nakon šokantnog napada na zgradu Vlade i Sabora, pred novinare je izašao premijer Andrej Plenković koji u vrijeme pucnjave nije bio u zgradi Vlade.

- Kao što ste nažalost čuli i vidjeli, pred zgradom Vlade došlo je do pokušaja teškog ubojstva. Počinitelj je, po svemu sudeći, počinio samoubojstvo. Policija će sve ispitati, kako se to dogodilo i koji su motivi. Ranjenom policajcu želimo brz oporavak. Prema informacijama liječnika, njegovo stanje je stabilno. Ovim putem iskazujemo potporu njegovoj obitelji, kazao je Plenković.

- Za sad nemam dovoljno informacija da bismo rekli nešto više. Policija će utvrditi je li ovo neki slučajan događaj. Nisam imao nikakve informacije da bi se ovo moglo dogoditi. Mi imamo tu kulturu otvorenosti. Tu su sve institucije, dostupne su svima. Sjećate se da je prije 15 godina donesena odluka o zabrani okupljanja, no nakon žalbe Ustavnom sudu to je ukinuto. Sada su tu moguća javna okupljanja. No ovo je nova situacija i vidjet ćemo hoće li se nešto promijeniti.

image
Andrej Plenković, Davor Božinović i Nikola Milina
Tomislav Kristo/Cropix
image
Andrej Plenković, Davor Božinović i Nikola Milina
Tomislav Kristo/Cropix

- Markov trg se može zaštititi. Prema prijedlozima koji su došli, tu bi se mogle postaviti barijere ili neke žardinjere. No kako se obnavlja škola tu u Habdelićevoj, sada promet normalno ide. No da se ovo dogodilo, recimo, u četvrtak u 10, bilo bi jako loše.

Premijer je rekao i kako ovo ne bi dovodio u vezi sa slučajem kad je Ivan Vilibor Sinčić pred Vladu istresao pun kombi lubenica.

- Sada idemo postaviti stvari realno. Policajci su na ulicama. Nema načina da se neka zgrada čuva, ako je omogućen prilaz zgradi. No nakon ovog događaja, pojačat ćemo mjere. Napadač je došao pješke, ne vozilom. Ako netko dolazi iza ugla, ne možete tu puno napraviti. U međuvremeno je napravljeno to da se ne može samo tako vozilima na Markov trg.

- Što se tiče odgovornosti ministra Božinovića, jasno ću reći da je nema. Sve će to ispitati policija i sigurnosne službe. Vidjet ćemo što je bio motiv počinitelja, kazao je Plenković.

Ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović, rekao je da se od performansa europarlamentarca Sinčića, kad je pred zgradu Vlade dovezao kamion pun lubenica i istresao ih, u vrlo kratkom roku napravilo nekoliko verzija osiguranja Trga svetog Marka.

- U najvećoj mjeri moguće je zaštititi ako se ovaj trg potpuno zatvori, a vozila i pješaci mogu prolaziti samo uz propusnice, mogu se staviti rendgenske barijere, kontrolne točke, pa i tamo gdje su nekakvi spomenici ili mjesta vjerskog okupljanja. Ovdje imamo i crkvu, imamo i odluku Ustavnog suda (o ukidanju zabrane okupljanja na Markovu trgu, op. a.), sve to treba uzeti u obzir. To su te mogućnosti, ali to znači da za ovaj dio grada, kad bismo htjeli podići razinu na najvišu maksimalnu, ne bi bilo slobode kretanja", rekao je Božinović.

Upitan je li moguće izmjestiti Vladu i Sabor s Markova trga, Božinović je rekao da bi sigurnosno svakako bilo bolje da su te institucije negdje drugo, ali da to nije jednostavno.

- Hrvatski sabor ima tradiciju da je ovdje i nije tako jednostavno preseliti institucije koje su tu desetljećima, pa i duže. Službe su razradile nekoliko scenarija pa ćemo vidjeti što bi bilo optimalno za napraviti. Počet ćemo ih primjenjivati onda kad se donese odluka o njima - rekao je Božinović, javlja N1 Televizija.

Novinari su ministra upitali kako je moguće da je muškarac pješice mogao preći dobar dio centra grada noseći automatsko oružje.

"U Hrvatskoj je 20 tisuća policajaca i nemoguća je misija da se kontrolira svakoga tko bi mogao biti odjeven na način da bi mogao nositi oružje", rekao je Božinović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. lipanj 2023 05:18