ZORAN MILANOVIĆ

‘Ovo je pokušaj ucjene, tako se ponašaju karteli! Tako možeš razgovarati s pipničarom...‘

Predsjednik je sazvao konferenciju zbog drame oko izbora šefa VSOA-e

Zoran Milanović

 Davor Pongracic/Cropix

Predsjednik Zoran Milanović održao je konferenciju za medije na Pantovčaku.

- Izbjegavao sam obraćanje medijima zadnjih dana, no nakon jučerašnje koordinirane akcije premijera i ministra, moram reći neke stvari jer je situacija ozbiljna. Tko god to svodi na pitanje ega, neozbiljan je. Ovo je pokušaj rasturanja ustavnih i zakonskih pravila. Sudjelovao sam u kreaciji ovakvih kadrovskih rješenja. VSOA je jedna od 3 agencija čija čelna osoba se bira isključivo usuglašavanjem predsjednika i premijera. Premijer sam bio, sjećam se izbora Dragana Lozančića, generala Klanca, Ivice Kindera...

‘Usuglašavanje, a ne seljački i preko medija‘

- Uvijek ista priča, usuglašavanje i dogovor. Nikakvi posrednici i ministri, ništa. Sredinom 2015. godine bira se prva osoba VSOA-e. Mandat je prije kraja završio brigadnom generalu Klancu. Bilo je nesporazuma, neću reći nepravilnosti. Bila je ideja ministra obrane, koji je otišao s tom idejom predsjednici Grabar Kitarović. Uloga ministra obrane je uloga tekliča koji može i ne mora imati neku ulogu. Bilo bi normalnije da inicijativa dođe od predsjednika republike, no mi smo se tada dogovorili. Onda je to išlo u Sabor. Kad sam postao predsjednik, sa sadašnjim premijerom imam iskustvo produljenja mandata g. Markiću. SOA, najvažnija obavještajna agencija. On je mene nazvao, razgovarali smo i ja sam rekao u redu. Nikakav ministar se tu ne pojavljuje. Nema tu fiktivnog predlagatelja, to su predsjednik i premijer. Prije dvije godine, dok smo Plenković i ja još komunicirali, imali smo Ured vijeća za nacionalnu sigurnost. G. Valentino Franjić je bio moj prijedlog, ali ne seljački i preko medija. Usuglašavanje. Onda je g. Plenković u zadnji tren svojim manevrom, sklon je takvim stvarima, pozvao je Franjića i htio to prikazati kao svoju inicijativu. On je imenovan i radi svoj posao dobro i kvalitetno. I sada ovo. Ovo je pokušaj zuluma, ucjene, nereagiranja na nepravilnosti u VSOA-i koje su utvrđene prije puno mjeseci, rezultati su dostavljeni samo meni i Plenkoviću. Ovako se ponašaju karteli i kabale. Tako ćeš razgovarati s pipničarom, a ne s predsjednikom republike

Svatko drugi kome je to pokazano, to je učinjeno uz odgovornost onoga tko je to učinio. Sad ću ja tu stati računajući da ste informirani i da znate što kaže Ustav, kakva je hrvatska ustavnopravna praksa... Opet pozivam Plenkovića na razgovor, ne samo o ovom problemu nego o nizu drugih neriješenih kadrovskih pitanja. Pa da vidimo tko je kriv, a tko grbav, rekao je Milanović.

Čemu sazivanje sjednice Savjeta za koordinaciju sigurnosno-obavještajnih agencija kad premijer i vi odlučujete. Što se čekalo, zašto vas dvojica ne sjednete za stol, upitala je novinarka predsjednika .

- To mene pitate? Ne znam, kaže Milanović.

- Ako ste vidjeli izvješće, negdje ste ga maznuli, poručio je novinarima i dodao da je to bilo prije puno mjeseci, a inicijativa je njegova.

- To ovoj braći ne bi palo na pamet da probaju naći rješenje da služba kako-tako funkcionira u hladnom pogonu.

- Šta tu, prosim vas lepo, nije jasno? Onda je sam Kinder zatražio da ga se razriješi jer ima čast. Ja pišem Plenkoviću, on to traži, Plenković ga ne zarezuje za suhe šljive. Kupuje vrijeme, laže. Kinder, kad se već nije uspio suprotstaviti nepravilnostima, nastavlja dolaziti na posao. On je sa svoje strane napravio sve što bih ja od jednog časnika očekivao. Dalje nije mogao. Što radi ekipica? Preko tarabe mi bace ime nekog generala kojeg sam ja imenovao na jedno mjesto u glavnom stožeru, da bi ga HDZ-ova bratija probala preseliti u VSOA-u tako da me ucjenjuju preko medija.

‘Grlić Radman je ludi šeširdžija‘

- Ludi šeširdžija Gordan Grlić Radman je optužio saborske zastupnike da rade za Rusiju, to je onaj lik iz Alise u zemlji čudesa, priča cijelo vrijeme a nitko ga ništa ne razumije, ni Alisa...

- Pa ako ti se ne sviđa kandidat, ti reci imam Mariju ili Petra... ali ne preko medija, ne seljački... Onaj tko se sam dopusti iskoristiti u ovakvoj travestiji, kandidat ne može biti. Plenkovićev kućni ljubimac govori o VSOA-i ali on ovo izvješće nije dobio. On je u ovom slučaju samo običan vojnik. Tu se radi i o intelektualnoj insuficijenciji kod nekih ljudi.

Tko će voditi obavještajnu agenciju za tjedan dana, upitali su novinari.

- Onaj koga dogovore na sastanku koji sam organizirao ja. Koordinacija će se dogovoriti da sustav ne ugroze do kraja. Može li to pasti na pamet Banetu i Plenkoviću? Ne može. Jer to je HDZ. S ministrom ne polemiziram. S obzirom na to da DORH diže optužnice nakon 10 godina, on može biti miran... On ovdje ne predstavlja ništa osim tekliča.

- Poruka svim vojnicima je da se u ovakve stvari ne daju uplesti jer nakon toga kandidati više nisu.

- Siluješ Ustav cijelo vrijeme zato što možeš. Neki će uvijek radosno reći da je to ego, u borbi za svojih 2,3, 4 ili 5 posto na izborima. Praksa je nekontroverzna i svakome jasna, kakva je čija uloga. Tu je jedina zbrka koju je zakonodavac unio prije 17 godina, da se jedino za VSOA-u kaže da je nakon usuglašavanja ministar obrane nekakav predlagatelj. Teklič. Mali Jovica ili Ivica. Naša ustavna praksa zna da ravnatelja/icu SOA-e bira na prijedlog i inicijativu predsjednika Vlade. I onda se razgovara. Ako recimo predložiš Banožića, poslat ću ti paket lijekova. Ali ako predložiš nekog dobrog, onda ćemo razgovarati ili ću prihvatiti odmah.

- Svi drugi su funkcionalno ispod te razine, pa i da su triput pametniji od mene i od njega, kaže Milanović.

- Kako je moguće da je uvijek djelovalo i funkcioniralo dok nije došao Plenković? On je nametao i Kolindi Grabar Kitarović ali ona je to prihvaćala. Izabran sam i ja, da nešto govorim, da na nešto ukazujem... Ovakve gadarije mi se nisu događale kao premijeru, dodao je Milanović.

‘To mora biti netko sposoban‘

- DORH ne optužuje po pravu, pravdi, nego kad odgovara. Pa onda prođe 7 godina. Ti mene misliš zavaljati, prevariti? Pa ja sam mariniran, kuhan i pečen u svim tim umacima... Kakav crni ego?

- Možemo se dogovoriti i da to ne mora biti vojna osoba. Taj propis se promijeni. To mora biti netko sposoban, ističe Milanović.

Za šest dana ističe mandat sadašnjem šefu SOA-e, što će se dogoditi, upitala je novinarka Milanovića.

- Sve sam rekao, kaže predsjednik i dodaje:

- Dogodit će se sastanak. Kandidata nećemo izabrati jer ga nema, nije usuglašen. Nema nitko drugi i nema nikoga. Ni Validžića. Ne postoji. Taj čovjek je načelnik dok je. Ja sam ga imenovao. Privolu je dao ministar. Predsjednik imenuje. Da bi odmah zbrisao u VSOA-u u režiji HDZ-a? Ne može. Kad bi se to i ostvarilo, to mjesto ostaje prazno. Imamo ih masu praznih. Nemamo predstavnika u NATO-u.

- S tim što si potpisao si obriši bradu nakon janjetine, poručuje Milanović.

‘Premijer je sklon institucionalnom nasilju‘

Na pitanje smatra li se odgovornim za stanje u tajnim službama, s obzirom na to da nadzire rad tajnih službi s premijerom, te ima li on svog kandidata, Milanović odgovara:

- Preskočit ću to pitanje. Bacit ću se preko njega. Donosite sudove, imate li možda neki prijedlog?, upitao je Milanović novinarku.

- Mi smo ipak demokratska država. Ja nemam izvršne ovlasti, ne mogu hapsiti... Jesam ja koristio svoje ovlasti? Inače ispada da sam sve izmislio. Činjenica je da poštujem procedure. One postoje da bi se nečija samovolja držala pod kontrolom, da ne može netko sve što mu padne na pamet. Ne, ne volim reći da se ne osjećam odgovornim jer od odgovornosti ne bježim ali ovo je ono što ja mogu, kako bi ljudi nastavili primati plaću. To HDZ-ovcima ne bi palo na pamet. To bi ih na trećem gemištu zateklo. Mogu ti reći dosta stvari, ali ne mogu nad tobom primijeniti silu jer tako kaže Ustav. Ali kad imate premijera koji je prirodno sklon institucionalnom nasilju, imate ovo što sada mi gledamo, kaže Milanović.

Osvrnuo se na odgovornost Ivice Kindera u Agenciji.

- Nije poduzeo što je trebao, a bilo je nekoliko etapa na kojima smo izlazili iz tog klimavog vlaka i rekli ‘daj sad ovo‘. I ništa. Čovjek je tražio da ga se razriješi, poduzeo je ispravan korak ali ni to nije pomoglo. Očekivao sam više, on je bio prijedlog u moje vrijeme a to je bilo jako davno.

- Ja se osjećam odgovornim za sve, za apsolutno sve. Od pregovora u pravosuđu...

Novinar Jutarnjeg lista nije pozvan na presicu

Novinari su Milanovića upitali zašto je dolazak na presicu zabranjen novinaru Jutarnjeg lista Krešimiru Žabecu.

- Zato što to nije medij, to je Handžar media, oni su organizirali cigansku svadbu u Splitu prije dva tjedna, ne romsku. To nema veze sa slobodnim medijem i svatko tko piše tamo za mene nije novinar, rekao je Milanović, a predsjednikov glasnogovornik je istaknuo i da novinaru Jutarnjeg lista nije zabranjen dolazak na današnju konferenciju, već na nju uopće nije ni pozvan.

Podsjetimo, mediji su ranije izvijestili kako je Banožić predložio generala Miju Validžića za novog ravnatelja VSOA-e, no da predsjednik Republike Zoran Milanović ne želi supotpisati taj prijedlog, dok ministar obrane ne želi tražiti novog kandidata. Aktualnom ravnatelju Ivici Kinderu mandat istječe 10. srpnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 10:14