PUNO POZNATIH IMENA

Ovo je popis svih ljudi koji su donirali pet najvećih stranaka!

Državno izborno povjerenstvo objavilo je danas podatke o tome koliko su stranke i pojedinci potrošili na izbornu promidžbu

Andrej Plenković, Peđa Grbin, Sandra Benčić, Nikola Grmoja, Ivan Penava

 Lucija Ocko/Robert Fajt/Marko Todorov/Ivan Perić/Cropix/

Državno izborno povjerenstvo objavilo je danas podatke o tome koliko su stranke i pojedinci potrošili na izbornu promidžbu za nadolazeće parlamentarne izbore koji će se održati za tjedan dana, 17. travnja. No, ono što je još zanimljivije od potrošnje, o kojoj smo već pisali, jest popis donatora. Maksimalni iznos koji su mogle uplatiti fizičke osobe iznosio je 3981 euro, dok su pravne osobe svoje favorite mogli razveseliti s maksimalnih 26.544 eura.

Potpuno očekivano, najviše donacija sjelo je na račun HDZ-a i njegovih partnera. Ukupno 331 donator uplatio je na račun vladajućih 431.829 eura, što je četiri puta više od prvih pratitelja.

Prvi pratitelj je koalicija ‘Rijeke pravde‘ predvođena SDP-om koji je prikupio 100.360,66 eura od ukupno 83 donatora. Neka vas ovih 66 centi ne zbuni. Nije greška. Štedljivi Arsen Bauk marljivo je štedio i u ovom saborskom mandatu i uplatio stranci 3010,66 eura. Iznos je znakovit jer se u njemu nalazi datum rođenja Zorana Milanovića. Zlobnici bi rekli da SDP može biti sretan što predsjednik Milanović nije rođen 1. siječnja jer bi ostali bez pozamašnog iznosa na računu.

Stranka kojoj je najviše pojedinaca doniralo je Možemo! s partnerima. Čak 550 donatora uplatio je 29.356,60 eura pa je jasno da je većina uplatila simbolične iznose, no svakako treba pohvaliti odaziv članstva.

Domovinski pokret i njegovi simpatizeri su, moramo reći, podbacili. Svega četiri donatora za 2885 eura nije nešto što se očekivalo. Slično je i s Mostom nezavisnih lista čiju je kampanju podržalo šest donatora koji su uplatili 7350 eura.

Velik iznos donacija stigao je na račun Socijaldemokrata i njihovih partnera. 19 donatora se isprsilo i koaliciji uplatilo 49.098,75 eura, a vrlo dobar iznos prikupili su i u SDSS-u. Oni su od 24 donatora skupili 36.800 eura.

Od stranaka koje se nadaju ulasku u Sabor treba istaknuti i koaliciju Fokusa i Republike koji su od četiri donatora prikupili 7000 eura, dok je Radnička fronta od istog broja donatora prikupila 1080 eura.

Stranka Odlučnost i pravednost Karoline Vidović Krišto, baš kao i Ivan Pernar i Enio Meštrović Ričard koji se kandidirao u samo dvije jedinice, od donatora nisu dobili ništa.

Vidović Krišto i Pernar ovime su možda dobili jasnu poruku da ono što su u sabornici radili baš i nije bilo dobro, dok će Ričard iznos koji je mogao biti uplaćen za donacije vrlo vjerojatno potrošiti na janjetinu u izbornoj noći kako je i najavio.

Popis donatora možete vidjeti u nastavku.

HDZ i partneri

SDP i partneri

Domovinski pokret i partneri

MOST

Možemo! i partneri

Socijaldemokrati i partneri

SDSS

Ostale donacije, kao i troškove stranaka, možete vidjeti OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:29