SPIN IZ HDZ-a

Ovo je prava istina o poruci ‘Možeš bit mirna, nema privođenja‘

‘Opet sam danas dobila informaciju da sam ovima meta.... poziv koji sam dobila je bio jako zabrinjavajući‘, pisala je Rimac Brkiću 19. 8. 2015.

Milijan Brkić i Josipa Pleslić (ex Rimac) snimljeni 2016.

 Niksa Stipanicev/Cropix/Cropix

Poruka koju je Josipa Pleslić, bivša Rimac, 19. kolovoza uputila Milijanu Brkiću, a koja glasi: "Turudić je bio kod mene kaže možeš bit mirna nema privođenja", uopće se ne odnosi na nju, nego na Milijana Brkića, objavio je u utorak na svojem portalu Večernji list kroz pero svojeg novinara Marinka Jurasića. U tumačenju te poruke Jurasiću je pomogao nitko drugi negoli sudac Visokog kaznenog suda, a od srijede izglasani glavni državni odvjetnik, Ivan Turudić. Ovo "ispravno" tumačenje na konferenciji za novinare održanoj isti dan spremno je prihvatio i citirao premijer Andrej Plenković kao "dokaz" kako se u Jutarnjem listu insinuira i manipulira porukama iz telefona Josipe Pleslić ex Rimac kako bi se oblatilo Turudića.

Glavna teza tog neobičnog teksta u kojem nam novinar Večernjeg lista "objašnjava" kako ispravno tumačiti poruke na relaciji Rimac - Brkić je ta da se protiv Brkića 2015. u BiH vodila istraga zbog sumnje na sudjelovanje u etničkom čišćenju. A kao krunski dokaz da se protiv Brkića u susjednoj državi doista vodila istraga za ratne zločine Jurasić navodi "medijske objave" jednog bosanskog medija iz 2015. koje su prenosili i neki hrvatski mediji. I koje je tužiteljstvo BiH oštro demantiralo, tvrdeći da su svi takvi napisi o istrazi protiv Milijana Brkića "apsolutno netočni i neistiniti".

Kao dodatni "dokaz" da se poruka Josipe Pleslić ex Rimac koja glasi "Turudić je bio kod mene kaže možeš bit mirna nema privođenja" ne odnosi na nju, nego na Milijana Brkića, novinar Večernjaka navodi poruku Milijana Brkića upućenu Josipi Rimac koja glasi: "Mislim da malo muljaju ti iz BiH".

Dakle, još jednom navodimo prepisku između Milijana Brkića i Josipe Rimac od 19. kolovoza 2015. u kojoj se nalazi njezina znamenita poruka "Turudić je bio kod mene kaže možeš bit mirna nema privođenja". Ključna za tumačenje te prepiske uvodna je poruka koju toga dana u 13 sati i 8 minuta Josipa Rimac poslala Brkiću: "Opet sam danas dobila informaciju da sam ovima meta.... poziv koji sam dobila je bio jako zabrinjavajući". Iste minute ona šalje Brkiću novu poruku "Moji izvori kažu da budem mirna ali oprezu nikad dosta".

Rimac i Brkić idućih osam minuta intenzivno razmjenjuju poruke, a neke se odnose i na tekuće obaveze u kojima mu ona objašnjava da je u petak na svadbi, ali da je Rimac (pretpostavljamo tadašnji suprug) može negdje dovesti preko BiH, ali Brkić se nastavlja raspitivati o vijesti koja ju je uznemirila. "Tko ti je javio", pita je, a ona mu uzvraća "ispričam ti sve kad se vidimo" i umiruje ga "nemoj se zabrinjavati... dovoljno nas je zabrinutih". Slijede dvije poruke Josipe Rimac Milijanu Brkiću u kojima spominju razne izvore i čiji je smisao teško dešifrirati, potom njezina rečenica "A ovi kažu najava kao onda pred drugi krug" te potom njezina ključna poruka: "Turudić kad je bio kod mene kaže možeš bit mirna nema privođenja". Serija ovih poruka započetih u 13 sati i 8 minuta završava u 13 sati i 16 minuta.

Brkićevu poruku "Mislim da malo muljaju ti iz BiH" Rimac je primila sat i 15 minuta kasnije. Potrebno je puno bujne mašte da se ona interpretira kao dokaz da je tužiteljstvo BiH vodilo istragu protiv Brkića te da se poruka Josipe Rimac "Turudić kad je bio kod mene kaže možeš bit mirna nema privođenja" odnosila na imaginarnu istragu tužiteljstva BiH protiv Milijana Brkića, a ne na onu stvarnu koju je USKOK u to vrijeme vodio protiv Josipe Rimac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 18:22