PRAVNA KAKOFONIJA

‘Ovo je presedan, ovako nešto nismo vidjeli u 32 godine! Samo se sjetite slučaja Horvata...‘

Banožić nije osobno potpisao zahtjev nego je stigla njegova punomoć odvjetnici koja nije ovjerena kod javnog bilježnika

Ksenija Vržina i Mario Banožić

 Cropix

Status razriješenog ministra obrane Marija Banožića zapetljao se u bizarnu pravnu kakofoniju. Najprije je predsjednik Mandatno-imunitetnog povjerenstva Robert Jankovics inzistirao da Banožić mora Saboru u roku od osam dana podnijeti zahtjev za aktiviranjem saborskog mandata, inače će ga nepovratno izgubiti.

Pravni stručnjaci upozorili su da je takav stav besmislen jer Banožić koji se nalazi u bolnici ima objektivan razlog zbog kojeg to nije u stanju učiniti te da upravni postupak koji dopušta povrat u prijašnje stanje štiti Banožićevo pravo na saborski mandat.

Potom se oglasila i odvjetnica Ksenija Vržina i otkrila da je u Banožićevo ime i u dogovoru s obitelji podnijela zahtjev za aktivacijom saborskog mandata kojim je zatražila i da se on stavi u mirovanje, a Vladi, pak, zahtjev za opciju povlastice 6 + 6, prema kojoj dužnosnici šest mjeseci primaju punu plaću, a sljedećih šest pola.

Sada je Jankovics dodatno zakomplicirao stvar izrazivši sumnju u zakonitost zahtjeva koji je poslala odvjetnica: "Ovo je presedan, u 32 godine nije se dogodilo da zastupnik nije osobno potpisao zahtjev, nego nam je stigla njegova punomoć odvjetnici koja nije ovjerena kod javnog bilježnika i zahtjev za aktivacijom koji je potpisala odvjetnica". Nije jasno zašto bivši ministar, ako je već potpisao punomoć, nije potpisao i zahtjev.

Podsjetio je i na slučaj bivšeg ministra Darka Horvata koji je iz pritvora preko odvjetnika tražio aktivaciju mandata, ali je zahtjev potpisao osobno. I na primjeru Horvata pravnici su osporavali zakonitost tog dvojnog postupka, objašnjavajući da dužnosnici ne mogu koristiti i jedno i drugo pravo: šest plus šest konzumira se na kraju mandata, namijenjeno je onima koji se nemaju kamo vratiti i nespojivo je sa statusom saborskog mandata u mirovanju. Inače, tu spornu praksu počeo je bivši SDP-ov ministar obrane Ante Kotromanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 20:44