U RUJNU ŠTRAJK?

'Ovo je prevara stoljeća, šamarčina... U jednom trenutku napuštamo sastanak i svi u čudu, gdje je papir koji treba potpisati?'

 
 Sandra Simunovic / CROPIX

Sindikati zdravstvenih i nezdravstvenih radnika u zdravstvu i zdravstvenom osiguranju, nakon tromjesečnih pregovora i načelnog dogovora s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem nisu uspjeli potpisati donošenje izmjena Kolektivnog ugovora.

Liječnicima, medicinskim sestrama i svima zaposlenima u zdravstvu, plaća neće rasti.

Sindikati su načelno uspjeli dogovorili povećanje plaća od 1. kolovoza za 3 posto za sve radnike u zdravstvu i zdravstvenom osiguranju, te povećanje od 4 posto počevši od 1. listopada za zdravstvene i nezdravstvene radnike koji sudjeluju u procesu dijagnostike.

Tekst takvog dogovora, ministar Kujundžić parafirao je prije dva tjedna, da bi na današnjem sastanku predstavnicima sindikata rekao da do potpisivanja izmjena kolektivnog ugovora ipak ne može doći.

Anica Prašnjak iz Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i medicinskih tehničara komentirala je u razgovoru za Dnevnik Nove TV da je riječ o prevari stoljeća.

- Dogodilo se jako neugodno iznenađenje. Otvoreno bih to nazvala prevarom stoljeća nas medicinskih sestara i zdravstvenih radnika. Nas 72.000 smo prevareni od Vlade RH koja nas je dovela ne 5 do 12, nego u 12:05. Parafirani kolektivni ugovor dodatak nije odobrila da ga potpišemo zajedno s ministrom koji je to s nama ispregovarao, koji je dio Vlade. Dobili smo dobru šamarčinu i ministar i mi i na kraju naši građani koje liječimo. Smatram to prevarom stoljeća, rekla je.

Zagreb, 131214.
Ugostiteljsko turisticko uciliste.
Konferencija za medije Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehnicara na temu pod nazivom Veliki problemi u zdravstvenim ustanovama - jesmo li u kolapsu sustava?
Na fotografiji: predsjednica Glavnog vijeca Sindikata Anica Prasnjak.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX
Anica Prašnjak
 

Potom je objasnila što se događalo na sastanku.

- U jednom je trenutku došlo da napuštamo sastanak, ali gdje je papir za potpisati dodatak da se produži do 31.10. U čudu su svi sa strane… Da ga nismo potpisali ostali bismo bez ičega. Ne bismo imali ni ovo što imamo sada. Ne bismo imali sve ono što imamo u kolektivnom ugovoru. Krenuli bi pravilnici, samo osnovica i mi bi ostali bez najmanje 20-30, ovisi kako tko, posto plaće. S toliko vremena pregovaranja, napraviti nam ovakvu psinu, to se nije ni u najgoroj noćnoj traumi moglo očekivati, poručila je.

Potvrdila je da je štrajk, kojega je već nagovijestio predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske (SSZSSH) Stjepan Topolnjak, vrlo izgledan.

- Vrlo smo miroljubivi, predani svom poslu, humani, a prema nama se ovako odnosi. To je za nas, ne samo kao za zaposlenike, nego i kao za one koji liječe građanima, koji s građanima imamo dobar odnos i građanima moramo poručiti da od jeseni ćemo pitati koliko će liste čekanja biti i kakva će situacija biti. Štrajk ćemo dogovarati preko ljeta. Moramo sazvati naše izvanredne skupštine koje donose vrhovne odluke. Čim prije početkom rujna, ako ne generalni štrajk onda štrajk upozorenja, prosvjedi, pozivi medija pred ministarstvo da se vidi što radi Vlada, što radi Ministarstvo obrazovanja, što radi Ministarstvo znanosti, što radi ministarstvo financija, ministarstvo zdravstvo, da vidimo – svi smo tu u jednoj košari, rekla je Anica Prašnjak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. veljača 2021 20:35