SLUČAJ AGROKOR

'OVO JE ŠKOLSKI NAPISANA OPTUŽNICA BEZ IJEDNOG DOKAZA' Zbog neuredne dostave poziva odgođena sudska odluka o prvoj optužnici protiv Todorića

Ivica Todorić
 Ranko Suvar / CROPIX

Zbog neuredne dostave poziva za drugooptuženom Anti Huljevu optužno vijeće zagrebačkog Županijskom sudu u četvrtak nije raspravljalo o osnovanosti prve optužnice protiv nekadašnjeg vlasnika Agrokora Ivice Todorića.

Optužnicom koja je podignuta u rujnu tužiteljstvo Todorić tereti da je, s troje suradnika, plaćanjem fiktivnih savjetodavnih usluga švicarskoj tvrtki svoj bivši koncern Agrokor oštetio za 1,25 milijuna eura.

Optužnicom su uz Todorića i nekadašnjeg menadžera u Agrokoru Ante Huljeva obuhvaćena i bivša Agrokorova menadžerica Piruška Canjuga te austrijska državljanka Nicole De Rossi.

"Smatramo da je optužnica apsurdna jer je riječ o legalno-pravnom poslu zbog kojeg nema razloga za podizanje optužnice, ali nas na ovom sudu ništa ne čudi", kazala je nakon odgođene sudske sjednice Todorićeva braniteljica Jadranka Sloković.

Branitelj trećeoptužene Piruške Canjuge, odvjetnik Anto Nobilo je izjavio kako ne postoji ni jedan dokaz da je njegova branjenica ikoga poticala na neko kazneno djelo. "Ovo je školski napisana optužnica bez ijednog dokaza. Vrijeme je da sudsko vijeće podvuče crtu i prema nedostatku dokaza zaključi da se bez valjanih dokaza ne može podići optužnica", dodao je Nobilo.

Zamjenica zagrebačkog županijskog državnog odvjetnika Karolina Dragičević kazala je da je spornih 1,25 milijuna eura s računa švicarske tvrtke blokirano u prethodnom postupku i da je nova sjednica optužnog vijeća zakazana za 12. prosinca.

Todorić, kao predsjednik uprave Agrokora i Huljev kao izvršni direktor financija u koncernu su, prema sumnjama tužiteljstva, 2013. zlouporabili svoj položaj jer su na štetu koncerna omogućili plaćanje 1,25 milijuna eura u korist švicarskog trgovačkog društva za savjetodavne usluge, znajući da one nisu niti će biti obavljene u korist koncerna.

Švicarska tvrtka time se nepripadno materijalno okoristila, dok je koncern oštećen za 1,25 milijuna eura, objavilo je Županijsko državno odvjetništvo nakon podizanja optužnice početkom rujna.

De Rossi, kao odgovornu osobu švicarske tvrtke, tužiteljstvo tereti da je Todoriću i Huljevu pomogla izdavanjem računa, u ime švicarskog trgovačkog društva, za navodno obavljene savjetodavne usluge.

Trećeokrivljenoj Canjugi, nekadašnjoj članici uprave Agrokora, stavlja se na teret da je sudjelovala kao poticateljica prvookrivljenog i četvrtookrivljenice.

U optužnici se ujedno navodi da su stvarni vlasnici švicarskog trgovačkog društva bili Huljev i Canjuga, napominje tužiteljstvo.

Osumnjičene terete za poticanje i pomaganje na zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Ivica Todorić se još od studenog 2017. nalazi pod istragom zbog nezakonitog pribavljanja više od milijardu kuna. Tom istragom su obuhvaćeni i njegovi sinovi Ivan i Ante Todorić te 12 Agrokorovih menadžera i revizora.

Istražni zatvor bio je odobren jedino za Ivicu Todorića koji je nakon izručenja Hrvatskoj iz Londona sproveden u zatvor u Remetincu, da bi 20. studenoga prošle godine na slobodu izašao uz jamčevinu od 7,5 milijuna kuna i mjere opreza među kojima je i zabrana napuštanja Zagreba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. prosinac 2022 01:53