BEUS RICHEMBERGH

‘Ovo je strašno, potresi su ljude zatekli u krevetu. Turska se zna nositi s katastrofama, ali ne i s ovim...‘

Predsjednik Hrvatsko-turske udruge prijateljstva vidno je potresen vijestima iz Turske

Potres u Turskoj i Goran Beus Richembergh (u krugu)

 Aa/abaca/Abaca Press/Profimedia/cropix/Aa/abaca/abaca Press/profime

Predsjednik Hrvatsko-turske udruge prijateljstva, bivši saborski zastupnik Goran Beus Richembergh prenio nam je svoje informacije o stanju u Turskoj i posljedicama razornog potresa.

- Prema onome što do sada znamo ovo je, od kada je mjerenja, najjači potres u Turskoj. Još nije jasno je li njegova jačina 7,4 ili 7,8 po Richteru. Užasno su velika oštećenja. Sve od Adana pa do istočnog dijela Turske. Cijela zona uz južnu mediteransku obalu i sirijsku granicu je pogođena. Na tome području se nalazi nekoliko velikih gradova s preko milijun stanovnika kao što su, primjerice, Adana i Gaziantep. Jedan od epicentara je u toj zoni, uz samu sirijsku granicu, niti 60 kilometara od granice. Međutim, kako stvari stoje, izgleda da je prvi potres pokrenuo tektonske poremećaje na čak četiri rascjepa ploča, tako da je zabilježeno čak šest epicentara različite snage, kazao je vidno potreseni Beus Richembergh koji iz minute u minutu prati vijesti iz Turske.

- Velika su razaranja u mnogim gradovima. Oštećena je i infrastruktura poput cesta i autocesta. Vidimo i da je veliki broj zgrada potpuno srušen, a, nažalost, potresi su ljude zatekli u krevetu. Strahuje se da je pod ruševinama veliki broj stradalih. Sve su turske snage za posebne krizne situacije u pogonu, i to u cijeloj državi. Cijeli državni vrh je u koordinaciji da iz svih dijelova Turske dođe pomoć, tehnička, ljudska, pogotovo u spašavanju zarobljenih u ruševinama, a predsjednik Republike je pozvao i međunarodnu zajednicu da se pruži pomoć, kaže predsjednik Hrvatsko-turske udruge prijateljstva.

Nastavlja kako Turska ima velika iskustva u prirodnim katastrofama, osobito potresima, i ima snažan pogon i resurse za spašavanje ljudi i sanaciju šteta. No ističe da je ova katastrofa takvoga opsega da se ni Turska s time ne može nositi. Navodi da je tursko društvo vrlo solidarno i svi će skočiti u pomoć, no predsjednik je zamolio za pomoć i druge zemlje.

- Stradanja su velika i u Siriji, ali od tamo dolazi manje informacija. No, kada vidimo što je u Turskoj, gdje je stradalo puno javnih zgrada, stambenih zgrada, čitave mahale i četvrti su srušene, oštećen je veliki broj kulturnih spomenika od Gaziantepa nadalje, ni u Siriji ne može biti puno bolje. Područje pogođeno potresom je vrlo bogate povijesti i nevjerojatno važnih arheoloških nalazišta, no u ovome času u prvome su planu ljudski životi koji, a kako stvari stoje i kako vrijeme bude odmicalo, a spasitelji razmicali ruševine, broj žrtava samo može rasti - rekao je Beus Richembergh.

Napominje da je Hrvatsko-turska udruga prijateljstva odmah ponudila pomoć u granicama svojih mogućnosti i javila se veleposlaniku Yavuzu Selimu Kiranu. Sva turska veleposlanstva u svijetu, kaže nam, sada rade u koordinaciji s Ministarstvom vanjskih poslova da se optimizira način pomoći.

- Pretpostavljam da ćemo se sutra i sresti s ljudima u turskom veleposlanstvu kao delegacija udruge i onda ćemo vidjeti što se može napraviti. Hrvatska i Turska tradicionalno dobro surađuju u kriznim situacijama. I kada je bila riječ o potresu u Hrvatskoj, i kada je bilo riječi o velikim požarima u Turskoj, međusobno se pomagalo. Između hrvatske i turske vlade već postoje funkcionalni kanali komunikacije u ovakvim situacijama i ne sumnjam da će Hrvatska brzo priskočiti u pomoć prema onome što Turskoj treba i što su prioriteti - zaključio je naš sugovornik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 10:52