CRNI PETAK 13.

Ovo je tajna soba u kojoj je sklapanjem posla od 150 milijuna počeo pad moćnog gradonačelnika

Na meniju je bio crni rižoto. Ostali osumnjičenici već su stigli, Barišić je kasnio, ali posao je dogovoren
Dražen Barišić
 Cropix

Crni rižoto od sipe u velikogoričkom restoranu Mon Ami nadaleko je poznat. Stoji 82 kune. Tko ga jednom proba, uvijek se vraća. To pravilo potvrđuju velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić, poduzetnik Krešo Petek i direktor VG Vodoopskrbe Tomislav Jelisavac.

Ta su trojica nad tanjurom crnog rižota, možda i uz čašu chardonnaya, u restoranu Mon Ami dogovarali posljednjih mjeseci posao vrijedan gotovo 150 milijuna kuna. Onaj izgradnje goričkog pročistača otpadnih voda zbog kojeg su sada pod istragom i u remetinečkom pritvoru.

Istražitelji sumnjaju da je Barišić gradski natječaj za pročistač vode “sređivao” Petekovoj tvrtki Elektrocentar Petek, a Jelisavac, kao direktor gradske tvrtke, ga je “tehnički popeglao”. Petek i Barišić su u pritvoru, a Jelisavac je nedavno pušten na slobodu.

“Lp, može sutra Monami, između 12 i 13, rizoto”, javio se Petek 12. ožujka porukom Barišiću. “Da”, odgovorio je kratko gradonačelnik. Tom je kratkom izmjenom SMS-ova potvrđen sastanak u velikogoričkom restoranu koji je postao njihova svojevrsna baza.

image
Restoran Mon ami
Darko Tomas/Cropix

Sastančenje u Mon Amiju počelo je koji tjedan ranije. Međutim, 13. ožujka bio je ključan dan, prema navodima istražitelja, kada je “suradnja” i pakleni pakt da Petek dobije posao napokon sklopljen. Na taj petak 13., da ironije ne manjka, dugogodišnji gradonačelnik Velike Gorice, inače defektolog po struci, bio je u gužvi. Kasnio je. Inače, Barišić do Mon Amija ima samo nekoliko minuta pješice. Ured mu je u istoj ulici, tristo metara dalje u zgradi Gradske uprave.

Restoran Mon Ami (Prijatelju moj) nije mu bio omiljen, kako doznajemo, ali je bio prikladan i blizu. Petek i Jelisavac su se uvijek ravnali prema Barišiću kojeg nisu zvali “prijatelju moj”, već “šefe”. Razumljivo, prvi ovisi o njegovoj naklonosti za projekt vrijedan 150 milijuna kuna, a drugi je, kako tvrde mještani, instaliran u gradskoj tvrtki VG Vodoopskrba 2018. kao “šefov” produžetak i “potpisivač papira”.

Osim toga, direktor Jelisavac i gradonačelnik su susjedi u obližnjem naselju Gradići gdje obojica imaju velike obiteljske kuće. Barišić ga je, kao čovjeka od povjerenja, na čelo Vodoopskrbe postavio baš kako bi realizirao projekt Aglomeracije Velika Gorica, vrijedan ukupno 500 milijuna kuna, a obuhvaća novu kanalizacijsku mrežu i sporni pročistač otpadnih voda.

'Splašen ko zec'

Barišić je Jelisavca još i prije zadužio, kažu nam Velikogoričani. Pomogao je njegovu ocu Dubravku, vlasniku nekoliko propalih tvrtki, tako što je davao manje gradske poslove njegovoj građevinskoj tvrtki Turopolje gradnja. Međutim, Tomislavu Jelisavcu, prema pričama, cijela ta situacija nije baš dobro sjela.

Kako ocjenjuju naši sugovornici, slutio je da bi kad-tad mogao “kiksati” zbog svih tih dokumenata što je potpisao za Barišićeve kombinacije. Bio je malo prenapet i za Petekov ukus. “Splašen ko zec”, opisao ga je moćni ivanićgradski poduzetnik. Pritajenih animoziteta, njih dvojica su, kao i mnogo puta prije toga, u Mon Amiju taj petak 13. strpljivo čekali dolazak šefa Barišića.

Istražitelji su zabilježili razgovor: - Jeste vi zvali Dražena? - pita nervozno Jelisavac Peteka. - Jesam, bude on došao, veli da ima malo problema, ali rek’o je da će doć’ na pet minuta - odgovara Petek ohrabrujuće. Barišić je u Mon Ami iz nekog razloga uvijek dolazio službenim automobilom, novom Mazdom 6, iako mu je ured preko puta. Obiteljski Mercedes C klase vozi mu supruga Nikolina.

image
Dražen Barišić sa suprugom Nikolinom
Damir Krajac/Cropix

Nešto iza podneva, pretpostavlja se, parkirao je na šljunčani parking restorana. Trojac je u restoranu, kako su ustanovili istražitelji, uvijek imao svoju zasebnu prostoriju. Jedini skriveni kutak u cijelom restoranu. Konobari već znaju proceduru kad vide da ulazi gradonačelnik s društvom.

Upute ih na lijevu stranu uz drvene stepenice do privatnog sobička sa stolom za šestero i prljavobijelim stolicama. Kada posluže hranu i piće, za sobom zatvaraju vrata kako povjerljivi razgovori ne bi napustili četiri zida. Ali pokazalo se da su sve te mjere opreza bile badava. I zidovi su imali uši.

image
Posebna prostorija unutar restorana Mon ami u kojoj se uhićeni Barišić često sastajao s također uhićenim Krešom Petekom. Sastancima je prisustvovao i pokajnik u aferi Tomislav Jelisavac
Jutarnji List

Peteka su u tom trenutku već pola godine istražitelji prisluškivali, a ponekad i fizički pratili kao osumnjičenika u aferi Janaf. Tako se doznao i prvi detalj koji je istražiteljima poslužio za slaganje mozaika velikogoričke namještaljke. Naime, netom nakon tog sastanka u Mon Amiju Petek doznaje da je jedna kompanija uložila žalbu na njegovu ponudu za pročistač. Odmah kreće u obračun.

- Vi ste se žalili na Goricu... pročistač (...) Kaj je tebi? (...) daj povuci to... - naređuje Petek preko telefona, zabilježili su istražitelji. Petak 13. bio je početak pada Barišića, Peteka i Jelisavca kada su istražitelji posumnjali da trojac “surađuje”. Iz telefonskih razgovora, SMS-ova i sastanaka u Mon Amiju istražitelji su tijekom sljedećih mjeseci rekonstruirali kako je natječaja za gorički pročistač “narihtan” Peteku, a sve je kulminiralo rujanskim uhićenjima.

Mudro 'prebijanje' usluga

Ukratko, kroz ta četiri mjeseca, do početka srpnja kada su napokon objavljene ponude, oni su, uz pomoć Petekove savjetnice Mirjane Prodan te Katarine Gašparac, voditeljice projekata EU u velikogoričkoj Vodoopskrbi, prekrajali uvjete natječaja i navlačili reference, dokumentaciju i odgovore na žalbe za Elektrocentar Petek.

Metodom tzv. pingvina u javnom natječaju, iz natječaja su izbacivali elemente koje su ostale tvrtke već ukalkulirale u svoje ponude. Tako je Petekova ponuda na koncu bila 20 milijuna kuna povoljnija od ostalih (konkurent je bio Strabag). Petek je na sastancima u Mon Amiju dobivao sve informacije kako frizirati svoju ponudu. I sve se činilo riješeno. Ponude su vani, Petek je najpovoljniji. Ugovor se, međutim, nikada nije potpisao.

Sredinom rujna Jelisavac, glavni potpisnik, uhićen je i odveden u Remetinac, kao i Petek i Barišić. Hrvoje Senegović iz inicijative “Velika Gorica bez cenzure” kaže nam da je to već godinama modus operandi velikogoričkoga gradonačelnika koji je na vlast došao još 2009. godine. Petek nije jedini poduzetnik kojem je ovaj pokazivao naklonost, iako je posljednjih godina u gradu radio na više od deset projekata.

Među ostalima, 50 milijuna kuna vrijednom gradskom bazenu, prema njemu, debelo preplaćenom, i tri milijuna kuna vrijednom reciklažnom dvorištu u Kurilovcu. Također iz Inicijative navode da postoje sumnje da je suprugu Nikolinu, uz očiti sukob interesa, zaposlio u Centru za odgoj i obrazovanje Velika Gorica.

image
Centar za odgoj i obrazovanje gdje radi Barišićeva supruga Nikolina Barišić
Darko Tomas/Cropix
image
Gradski bazen Velika Gorica
Darko Tomas/Cropix

A sada, prikladno, na zemljištu pokraj Centra niču tri stambena objekta, urbane vile. Jedna bi, tvrde, trebala pripasti upravo Barišiću. Sve to, prema našim sugovornicima, navodno govori u prilog tome da “šef” nije direktno uzimao novac iz “namještaljki”, već su se usluge mudro “prebijale” na drugačije načine.

O velikogoričkom gradonačelniku, njegovim poslovima, stranačkom napredovanju i lobiranju te povećoj imovini sve otvorenije pričaju i u samom HDZ-u.

- Pozdravljam gradonačelnika i drago mi je što je još uvijek na slobodi - tim je riječima HDZ-ovac Krešo Hubak prije šest godina, 2014. na godišnjoj Skupštini Vatrogasne zajednice, pozdravio stranačkog kolegu i prvog čovjeka Velike Gorice Dražena Barišića. Kada je to čuo, Barišić je skočio sa stolice, prišao Hubaku, koji je govorio o financijskom stanju u Zajednici, te mu pokušao na silu oteti mikrofon... Incident je to koji se danima prepričavao u Velikoj Gorici, a priču nam je potvrdio i sam Hubak.

image
Zemljište uz Centar za odgoj i obrazovanje gdje se gradi novi stambeni objekt. Velikogorička oporba tvrdi kako bi Barišić mogao postati jedan od vlasnika jedne od nekretnina u tom objektu
Darko Tomas/Cropix

- Bilo je baš tako, i kamere su to zabilježile. Ali, nisam to rekao bez razloga. Godinama sam prikupljao dokumentaciju o Barišićevim poslovima i sve sam to posložio u jednu skriptu koju sam nazvao velikogorička Bijela knjiga. Tu su pobrojani i dokumentirani svi grijesi Dražena Barišića - priča nam Hubak i dodaje kako gradonačelnik nikada ništa nije poduzeo protiv njega...

Incident Barišića s Hubakom jedan je od rijetkih u kojem je velikogorički gradonačelnik, koji se trenutačno nalazi u istražnom zatvoru zbog afere Janaf, otvoreno ušao s nekim u sukob. HDZ-ovci iz grada i županije opisuju ga kao čovjeka koji izbjegava konflikte, ali zato “posao” odradi iza leđa.

- Vrlo je osvetoljubiv, ako ne radite onako kako on želi i ne povlađujete mu ili ako mu stanete na žulj, neće vam se otvoreno suprotstaviti, nego će vam nešto smjestiti ili će nahuškati sebi odane ljude da za njega napadaju druge - ispričao nam je jedan član HDZ-a iz tamošnje županije te dodao: - On je čovjek koji vas, kad sjednete s njim, nikada neće gledati u oči. Uvijek gleda u pod i mobitel, a meni to odaje dojam neiskrenosti.

'Osjetio da ima veliku moć'

Dražen Barišić godinama je u HDZ-u. U stranku se učlanio sredinom 90-ih, ali se 2000., nakon što je vlast preuzela koalicija Ivice Račana, iščlanio iz HDZ-a. Njegovi stranački kolege pričaju kako je tada govorio da kao novinar ne može biti u stranci, s obzirom na to da je godinama radio na Radiju Velika Gorica, a jedno vrijeme bio i direktor tog radija.

- Kad se 2009. prvi put kandidirao za gradonačelnika Velike Gorice, još nije bio obnovio članstvo u HDZ-u, učinio je to nešto poslije - ispričao je jedan od naših sugovornika. Kaže da su oni u HDZ-u tada tražili nekoga tko bi se mogao na lokalnim izborima suprotstaviti SDP-ovom Toninu Piculi. Ivan Šuker u to vrijeme bio je ministar financija, a u HDZ-u su na kraju odlučili da bi bilo najbolje da nađu kandidata koji nije previše politički eksponiran. Izbor je pao na Barišića, koji je u drugom krugu Piculu i pobijedio.

- Uspjeli smo tada uz žestoku kampanju i veliki angažman članstva. Barišić je u početku korektno radio posao i sve je bio dobro do pred kraj tog njegovog prvog mandata. Onda je osjetio da kao gradonačelnik ima veliku moć, jer je tada bio izmijenjen zakon o izborima lokalnih čelnika, i prvi je put biran neposredno. Tada je ukinuto Poglavarstvo, a gradonačelnik je dobio puno veće ovlasti, između ostalog i da odlučuje o projektima vrijednima do milijun kuna, a da se ne mora ni s kim konzultirati.

image
zgrada u kojoj je i Vodoopskrba Velike Gorice
Darko Tomas/Cropix

Dakle, shvatio je da ima veliku moć s tim potpisima. Imenovao je sam sebe jedinim članom Skupštine svih trgovačkih društava te je naveliko počeo kadrovirati po gradskim tvrtkama i ustanovama te zapošljavati. U našim krugovima zvali smo ga velikogorički Bandić - govori još jedan od naših sugovornika.

O Barišiću po Velikoj Gorici kruže i anegdote. - Pričalo se da kravatu nije znao zavezati kad je prvi put išao u gradonačelničku utrku, a navodno su mu u HDZ-u kupili i prvo odijelo za kampanju. Danas, pak, nosi Armanijeva odijela - priča jedan od naših sugovornika. Kaže da su angažirali Domagoja Bebića da ga savjetuje kako nastupati pred kamerama, kako govoriti, fotografirati se...

- Obuku je imao u podrumu jednog hotela u Velikoj Gorici, a Bebić, koji ima više ugovora s Gradom, radio je i PR Mati Čičku, koji je Barišićev blizak suradnik. Malo mi je smiješno što sada neki imaju vrlo slične Facebook profile - nastavlja naš sugovornik.

Barišiću su porasle ambicije pa se 2012. na unutarstranačkim izborima kandidirao za šefa HDZ-a Velike Gorice. No, nije uspio dobiti te izbore. Pobijedio ga je Ivan Šuker.

- Barišić se s tim nije mogao pomiriti, pa je nagovorio neke članove Mladeži HDZ-a da podnesu ostavke u Gradskom odboru. Obećao im je zauzvrat direktorske pozicije u gradskim poduzećima. S njima je ishodovao raspuštanje Gradskog odbora te za povjerenike postavio svoje ljude. Nakon tog sukoba Šuker se povukao iz gradske politike. Ostao je član Gradskog odbora, ali koliko znam Barišić ga nikada nije pozivao na te stranačke sastanke - ispričao nam je jedan član stranke koji dobro poznaje situaciju u HDZ-ovoj gradskoj i županijskoj organizaciji. S Barišićem se 2013. sukobio i Krešo Hubak.

- Bilo je to na Gradskom vijeću. Barišić se tada sukobio s nama HDZ-ovcima, ali i koalicijskim partnerima, DC-om. Imali smo primjedbe na njegov rad jer je sve radio na svoju ruku, kadrovirao... - kaže Hubak koji je u to vrijeme bio član Gradskog vijeća, predsjednik Kluba vijećnika i tajnik raspuštenog Gradskog odbora HDZ-a Velike Gorice.

Upravljao strankom svojevoljno

Na novim izborima za gradski HDZ, koji su održani šest mjeseci nakon raspuštanja, Hubak se kandidirao za šefa tog ogranka, skupio je i potrebne potpise, ali ga uopće nisu htjeli pustiti na izbornu skupštinu.

- Barišić je imao pod kontrolom cijeli ogranak, izlobirao je ljude i dobio većinu, od 2013. do 2017. vedrio je i oblačio u stranci uz pomoć Mladeži, a uz to je imao i gradonačelnički mandat - komentirao je Hubak. Kaže da ti mladi ljudi koje je Barišić postavljao na vodeća mjesta u gradskim poduzećima uglavnom nisu bili kompetentni za taj posao, niti su imali potrebno iskustvo.

- Prekomjerno je zapošljavao i na taj način širio bazu i stvarao mrežu svojih ljudi. Mislim da je sada u Gradskoj upravi zaposleno više od 200 ljudi - govori još jedan član HDZ-a. Kaže kako je Barišić nastavio upravljati strankom svojevoljno te da je vrlo rijetko sazivao sastanke gradskog HDZ-a, a poslije i županijskog kada je došao na njegovo čelo.

image
Tabla Gradonačelnika na zgradi gradskih ureda
Darko Tomas/Cropix

- Ne sjećam se kad smo uopće imali sastanak županijske organizacije - rekao je jedan HDZ-ovac. Barišić je jedno vrijeme 2016. istovremeno obnašao dvije važne funkcije u stranci - bio je, naime, predsjednik i gradskog i županijskog HDZ-a. Najprije je u travnju 2016. izabran za šefa velikogoričkog HDZ-a, a mjesec dana poslije dobio je mandat i za vođenje županijske organizacije.

To mu je, kažu HDZ-ovci, odgovaralo jer je volio držati stvari pod kontrolom. No, to nije dugo potrajalo, u međuvremenu je promijenjen Statut stranke prema kojem niti jedan član ne može obnašati dužnost šefa stranke na dvije organizacijske razine. Tako je Barišić morao dati ostavku na jednu od tih funkcija, a napustio je onu gradsku te zadržao županijsku funkciju.

No, kada je uhićen, dao je ostavku na mjesto šefa županijskog HDZ-a, a u vrhu stranke još nisu odlučili tko će biti v.d. do izbora novog šefa. Barišić je stavio u mirovanje i svoj saborski mandat, pa ga je u Saboru naslijedio Mato Čičak. No, unatoč aferi u kojoj se našao, navodno se još ne planira njegovo isključenje iz HDZ-a, iako su neki članovi izbacivani iz stranke zbog puno manjih stvari.

Štoviše, vrh HDZ-a, kako se priča u stranci, prema Barišiću nastupa vrlo oprezno zbog tanke saborske većine. Punomoć da ga mijenja u Velikoj Gorici Barišić je dao svom zamjeniku Ervinu Kolarcu s obzirom na to da s drugim zamjenikom Krešimirom Ačkarom, govore HDZ-ovci, već dulje vrijeme nije u dobrim odnosima.

Kuloarske priče o kumskim vezama

U stranačkim se kuloarima priča i da su Kolarec i Jelisavac u kumskim vezama s Barišićem, no u kakvim točno nisu nam znali pojasniti. Po gradu se, inače, naveliko nagađa i o Barišićevoj imovini. Tako se govori o nekoliko stanova, spominje se penthouse u blizini Sberbanka, a neki sumnjaju da ima prikriveno vlasništvo nad jednim hotelom.

image
Obiteljska kuća Dražena Barišića u naselju Gradići u kojem živi i pokajnik Tomislav Jelisavac koji je bio direktor Vodoopskrbe Velike Gorice
Darko Tomas/Cropix

Te sumnje dodatno potpiruje i Barišićeva imovinska kartica. Naime, Barišići su vlasnici devet nekretnina, šume, oranice i jednog građevinskog zemljišta. Osim obiteljske kuće u Gradićima od 500 kvadrata koju cijene na 70 tisuća eura, imaju i vikendicu u Pokupskom vrijednu 85 tisuća eura i kuću na moru od 300 kvadrata za koju tvrde da vrijedi 170 tisuća eura.

Imaju prijavljeno umjetnina u vrijednosti od 60 tisuća kuna i nakita vrijednog 45 tisuća kuna. Međutim, ono što je zanimljivo jest da imaju otvorenih ukupno deset štednji. Tako im na stambene štednje koje vode u ime dviju kćeri odlazi oko četiri tisuće kuna mjesečno, školarina koju plaćaju za privatnu srednju školu jedne kćeri stoji 150.000 kuna, imaju prijavljenu još jednu stambenu štednju od 200 tisuća kuna te štednju u eurima u ukupnom iznosu od 16 tisuća eura.

Međutim, iz svega toga proizlazi da četveročlana obitelj Barišić mjesečno jedva da ima ikakav prihod. Naime, s ukupnim mjesečnim primanjima od 30.000 kuna (Barišić ima 18.000 kuna plaću, a supruga 10.000), podmirenjem svih štednji, podmirenjem rate kredita od oko pet tisuća kuna, isplatom nekretnine kroz Ugovor o dosmrtnom uzdržavanju, podmirenjem mjesečne rate školarine, Barišićima na kraju mjeseca ostaje oko dvije tisuće kuna za život. To bi značilo, kako tvrde naši sugovornici, da su Barišići ili socijalni slučaj ili imaju izvore prihoda koje nisu nigdje prijavili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:31