UŽAS U OSIJEKU

Ovo je već treći požar u toj tvrtki, ranije je poginula i Danijela (32), među bivšim suvlasnicima i vrlo poznata imena...

U vrijeme privatizacije sadašnji gazda Drava Internationala Zvonko Bede postao je vlasnik niza poznatih osječkih tvrtki, od Tvornice žigica Drava do Litokartona

Zvonko Bede i požar u Drava Internationalu

 Vlado Kos/cropix/

Ogromno postrojenje tvrtke Drava International, od 86 hektara, u osječkom prigradskom naselju Brijest, na adresi Zapadno predgrađe 21, za osječke vatrogasce, a ni za policiju, nije nepoznato. Na tom prostoru s plastikom radi 500-tinjak radnika, a petina njih strani su državljani koji su u tvrtku gdje je prosječna plaća oko 800 eura došli trbuhom za kruhom.

Većina stranaca, kako su Jutarnjem otkrili mještani, živi u opremljenim kontejnerima u krugu tvornice, u što su se fotoreporteri agencije Cropix uvjerili i sami. Stoga su upravo ti radnici evakuirani među prvima. Autobusima su, sa svim svojim stvarima, prevezeni u sportsku dvoranu. Za to su se, doznajemo, pobrinuli čelni ljudi Drava Internationala, Zvonko Bede i njegov sin Marko Bede, te njihova dugogodišnja desna ruka Snježana Alerić s cjelokupnim timom, te svi s nestrpljenjem iščekuju da vatra bude ugašena do kraja kako bi se mogao početi provoditi policijski očevid kojim bi se trebalo otkriti što je zapalilo buktinju čija je posljedica milijunska šteta.

image

Zvonko Bede

Vlado Kos/Cropix

Nakon što su ga prozvali osječko-baranjski župan Ivan Anušić, osječki gradonačelnik Ivan Radić i glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, koji smatraju da se u Drava Internationalu nisu dobro provodile mjere zaštite od požara, odnosno da se plastični otpad nije odlagao pravilno niti se njime upravljalo na odgovarajući način, vlasnik tvrtke Zvonko Bede, čije je postrojenje opkoljeno vatrogascima i policijom, javio nam se na poziv i odmah izrazio sumnju da je požar podmetnut.

Otkriti uzrok

- Mi smo radili prema dozvoli za otpad koju imamo, količine su one koje su u njoj navedene. Ako je netko zapalio, kako ja to mogu spriječiti? To je netko sigurno zapalio jer je to čista plastika. Nije se moglo zapaliti samo od sebe. Kako se nije zapalilo kad je bilo 50 stupnjeva, a jest noćas kada je temperatura bila 10 stupnjeva? Pitanje je hoće li se otkriti točan uzrok. Što se tiče prozivki, nemam komentara. Njihovo je da prozivaju, ja tu ne mogu ništa. Vidjet ćemo što će biti kada se obave očevid i svi nadzori. Znam samo da je ovdje zaposleno više od 500 ljudi, a sada je sve upitno - rekao je vlasnik Drava Internationala za Jutarnji list.

image
Vlado Kos/Cropix

U tom hrvatskom prerađivaču PET ambalaže u posljednjih 12 godina dogodila su se još tri vatrena incidenta, a u jednom od njih izgubljen je ljudski život. Bilo je to 2011., kada je poginula Danijela Valkai (32), i to dok je s kolegicama čistila skladišnu halu Drava Internationala (preciznije halu propale Tvornice žigica Drava), koji se u to vrijeme selio u osječki Brijest. Nesretna je radnica tijekom čišćenja ubacila metalnu šipku u metalnu kantu, ne znajući pritom što je u njoj. Odmah je zaiskrilo jer je smjesa za izradu šibica eksplodirala.

Privatizacija

Nakon kraćeg zatišja, vatrogasci i policija opet su morali intervenirati 2015. zbog požara u kojem, na sreću, nitko nije ozlijeđen. U veljači te godine vatra je krenula iz dijela hale u kojem je bio generator za proizvodnju električne energije iz sintetičkog dizela. Tada je izgorjelo oko 10.000 litara nafte. U studenom 2016., ponovno je gorjelo u tom prerađivaču plastike. Vatra koja je tada buknula na otvorenom prostoru između dvije hale izbila je iz šahtova.

image
Vlado Kos/Cropix

Goriva tekućina, najvjerojatnije smjesa vode i nafte, zapalila se zbog ispiranja spremnika naftom koja se kao dodatni energent koristila u preradi. U razdoblju privatizacije, kako se pisalo, Zvonko Bede je postao vlasnik niza poznatih osječkih tvrtki poput Tvornice žigica Drava, Svilane, robne kuće Nama i Litokartona. S godinama su se te tvrtke gasile, Konzum je kupio Namu, a obitelj Bede se posvetila prikupljanju i reciklaži plastične ambalaže, pa godišnje Drava International prikupi oko 15.000 tona plastike, a još oko 10.000 tona uveze iz zemalja EU. Prije nekoliko su mjeseci, uz potrebne dozvole, u krugu postrojenja postavili su i solarnu elektranu.

Do prije nekoliko godina suvlasnici te tvrtke bili su i Zoran Gobac, rukometni dužnosnik, te Višeslav Vukojević, sin bivšeg suca Ustavnog suda. Bede javno ne istupa, a često se spominje crtica iz 2010. kada je potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks tražio da Bede dobije povoljne HBOR-ove kredite iako je u tom periodu tvrtka državi dugovala više od 20 milijuna kuna.

Raniji slučajevi

2011.

Poginula radnica Danijela Valkai (32) dok je s kolegicama čistila skladišnu halu Drave International, točnije propale Tvornice žigica Drava, koja se tada selila u osječki Brijest. Radnica je tijekom čišćenja ubacila metalnu šipku u kantu ne znajući što je u njoj. Odmah je zaiskrilo jer je smjesa za izradu šibica eksplodirala.

2015.

U veljači te godine vatra je krenula iz dijela hale u kojem je bio smješten generator za proizvodnju električne energije iz sintetičkog dizela. Tada je izgorjelo oko 10.000 litara nafte. Srećom, nitko nije ozlijeđen.

2016.

U studenom 2016. ponovno je gorjelo u tom osječkom prerađivaču plastike. Vatrena je stihija tom prilikom buknula na otvorenom prostoru između dvije hale. Došlo je do zapaljenja gorive tekućine

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 09:09