IZBORI U SDP-u

'OVO JE VELIKI UDARAC DAVORU BERNARDIĆU' Mnogi u stranci komentiraju da je pobjeda Ranka Ostojića očekivana jer je od 'njega napravljena žrtva'

Ranko Ostojić i Danijel Kukoč
 Vladimir Dugandzic / CROPIX

- Pobjeda Ranka Ostojića još je jedan udarac protiv predsjednika SDP-a Davora Bernardića - komentirao je u nedjelju jedan član Predsjedništva SDP-a izbore za predsjednika županijskog splitsko-dalmatinskog SDP-a koji su se održali u subotu, a na kojima je Ostojić pobijedio Danijela Kukoča.

Poruka vrhu

Time je kao novoizabrani čelnik splitsko-dalmatinskog SDP-a Ostojić ojačao svoju stranačku poziciju, a u subotu je nakon objave neslužbenih rezultata poručio kako će se zauzimati za zajedništvo u toj županijskoj organizaciji i poručio stranačkoj središnjici u Zagrebu da neće lako s Dalmacijom.

- Želim poslati poruku svima koji su iz Zagreba navijali za neke druge rezultate, a mislim da i jedan i drugi kandidat mogu poslati istu poruku - nećete s Dalmacijom tako lako proći. To je ipak regija u kojoj itekako brinemo za slobodu, za to da imamo pravo na svoje mišljenje i siguran sam da ćemo tradicije koje u SDP-u postoje, prije svega, graditi ovdje, a na njima će biti da svoje kalkulacije i računice ostave za Zagreb, a ne da to realiziraju ovdje u Splitu - poručio je Ostojić koji u nedjelju nije bio raspoložen za daljnje komentare. Naš sugovornik iz stranačkog vrha neslužbeno kaže kako u Ostojićevoj izjavi, pak, prepoznaje poruku vrhu stranke, odnosno “onima iz Zagreba koji su radili upravo protiv njegove pobjede”.

- Kukoč je korektan kandidat, ali mislim da se nije radilo toliko na podršci njemu koliko na tome da ne prođe Ostojić, a čini se da je upravo to bilo kontraproduktivno. Ostojić je ispao žrtva, a Dalmatinci ne vole da im se govore što da rade - komentira naš sugovornik. Naš drugi sugovornik iz vrha SDP-a suprotnog je stava i kaže da rezultat, dapače, nije očekivan s obzirom na to koliko se “Ostojiću radilo iza leđa”.

Neuvjerljivi potezi

- Pobijedio je inat - kaže naš sugovornik i dodaje da, iako nije za rušenje Bernardića na način na koji su to željeli potpisnici pisma u kojem su zazivali izbore, smatra da je šef stranke u prednosti pred svojim kritičarima, no da tu prednost ne zna iskoristiti.

- Oni nemaju lidera i upravo na tome je Bernardić trebao graditi poziciju jer da je izašao na izbore, oni bi imali više kandidata, pa bi se njihova podrška rasplinula - smatra naš sugovornik. Treći visokopozicionirani član SDP-a s kojim smo u nedjelju razgovarali smatra da Ostojićeva pobjeda ipak nije toliko neočekivana.

- Ostojić u Dalmaciji ipak već dugo ima podršku, pobijedio je tamo i samog Bernardića - kaže naš sugovornik koji smatra da je Bernardić “u stalnom strahu” stoga su mu i potezi neuvjerljivi.

- Gdje je uopće Davor Bernardić - pita ironično jedan član Predsjedništva SDP-a, a drugi pak dodaje:

- Dobar dečko, a je li to dovoljno za lidera SDP-a?

Treći se šali:

- Najnovija kletva u stranačkim redovima je “dao ti Bog da te Rajko Ostojić i Zlatko Komadina promoviraju za predsjednika”...

Jedan SDP-ovac blizak Bernadriću smatra da je Ostojićeva “pobjeda bila očekivana čim je od njega napravljena žrtva”.

Značajna podrška

- Pa Ostojića zna cijela država, a za protukandidata su čuli samo njegovi prijatelji - komentira naš sugovornik. Među pobunjenim članovima SDP-a zasad nema potencijalnog lidera, spominje se kao potencijalni Mišel Jakšić.

- Da smo unaprijed promovirali nekog kandidata, zar to ne bi bilo klijentelistički? Zar nije bolje da stvari idu svojim tokom? Jer mi tražimo kandidate za sve pozicije, pa i one na kojima smo i sami sjedili - kaže naš sugovornik koji smatra da Ostojićeva pobjeda neće biti njegova odskočna daska za novu kandidaturu za čelo stranke jer drži da “kad jednom izgubiš, teško se odlučiti na drugi pokušaj”.

- Ali njegova pozicija je definitivno ojačana i njegova podrška će biti značajna, ako ne i presudna nekom novom kandidatu - dodaje naš sugovornik.

- Dalmacija nikad nije bila sklona Bernardiću - dodaje još jedan član Predsjedništva i nastavlja da zato u pobjedi Ranka Ostojić ne vidi “veliki preokret”.

- Statut predsjedniku ide na ruku, još nema kritične mase, zato ni u ovoj pobjedi ne vidim revoluciju, ali sigurno je da ta pobjeda ne koristi Bernardiću - izjavio je naš sugovornik.

Inače, ovaj tjedan trebalo bi se održati Predsjedništvo SDP-a, ali za to nismo dobili službenu potvrdu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:19