ODLAZAK ŠEFA HTV1

'OVO NIJE POBJEDA DEMOKRACIJE, NEGO PLOD HAJKENA HTV' Rogošić dao ostavku!

Goran Rotim na mjesto glavne urednice HTV1 glavnom ravnatelju predložio je Gordanu Mrđen
 Arhiva CROPIX

ZAGREB - Željko Rogošić podnio je danas neopozivu ostavku na mjesto glavnog urednika Prvog programa HTV-a, a ravnatelj programa Goran Rotim ostavku je prihvatio i na mjesto glavne urednice HTV1 glavnom ravnatelju Goranu Radmanu predložio Gordanu Mrdjen.

Tekst Rogošićeve ostavke prenosimo u cijelosti.

"Nakon zaprimljenog Mišljenja Etičkog povjerenstva HRT-a koje je razmatralo u javnosti iskazane, navodno, problematične i netočne točke u mojoj profesionalnoj biografiji u postupku kandidature za glavnog urednika HTV 1, ravnatelju Programa HRT-a Goranu Rotimu podnosim svoju neopozivu ostavku na to radno mjesto.

Ispričavam se svima zbog nepreciznosti ili nejasnoća u dvjema navedenim formulacijama, ali ostajem pri tome da baš ništa u mojoj 30- godišnjoj profesionalnoj biografiji nije ni lažirano, ni krivotvoreno. Ponosim se svime što sam, i kao autor i kao urednik, tijekom svoje karijere uradio u tiskanim i elektronskim medijima, te drugim izdanjima i tako ispunio sve uvjete za kandidaturu za glavnog urednika. Ostavku podnosim zbog siline neetičnog progona i medijske hajke koja se na mene obrušila i izvan i unutar HRT-a, jer mi to onemogućava normalan rad, te opterećuje rad kolegija ravnatelja Programa. Ova ostavka nije pobjeda demokracije, nego plod dugotrajne medijske manipulacije i destrukcije, usmjerene, uvjeren sam, na destabilizaciju HRT-a kao javnog servisa.

Izražavam svoju punu potporu kolegama u Programu HRT-a, ravnatelju Programa Goranu Rotimu i HRT-u u cjelini."

Etičko povjerenstvo HRT-a jučer je jednoglasno zaključilo da je novoimenovani glavni urednik HTV1 Željko Rogošić, povrijedio Etički kodeks HRT-a jer njegova biografija onako kako je napisana nije potpuno u skladu s činjeničnim stanjem.

Povjerenstvo je navelo kako se to odnosi na netočan navod u biografiji da je u razdoblju od "1989. do 1993. bio odgovorni urednik TV centra Split Hrvatske televizije", da je u razdoblju od 1997. do 2009. bio "urednik unutrašnje politike i gospodarstva tjednika Nacional", te da je u razdoblju od 1993. do 1996. bio "urednik unutrašnje politike i pomoćnik glavnog urednika tjednika Globus".

Također, navelo je povjerenstvo, odnosi se i na navod u biografiji da je u razdoblju od 1983. do 1986. bio "urednik unutrašnje politike i komentator u Slobodnoj Dalmaciji", kao i na to da je u razdoblju od 1986. do 1989. bio "urednik unutrašnje politike i komentator u Nedjeljnoj Dalmaciji".

Podsjetimo, nakon izbora Rogošića, čiji je vjenčani kum glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman, na poziciju urednika Prvog programa nacionalne televizije ogranak Hrvatskog novinarskog društva (HND) na HRT-u zatražio je njegov odlazak jer nije zadovoljio uvjete natječaja jer nema potrebnih pet godina uredničkog iskustva.

Glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman 9. svibnja poslao je zahtjev Etičkom povjerenstvu HRT-a da ispita je li Rogošić navodima koje je iznio u svojoj biografiji priloženoj uz prijavu za mjesto glavnog urednika HTV1, a koji su osporeni u javnosti, povrijedio Etički kodeks HRT-a.

Danas će se održati i izvanredna sjednica Nadzornog odbora HRT-a na čijem je dnevnom redu nadzor zakonitosti imenovanja ravnatelja ustrojbenih jedinica i glavnih urednika HRT-a. Jedna od glavnih tema bit će i imenovanje Željka Rogošića, kao i imenovanje ravnatelja poslovanja Borisa Sruka, najmlađeg člana Radmanovog ravnateljstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:37