NOVE PORUKE

Ovo postaje sve luđe: Lovrinčević dilao informacije Grmoji, a posrednik je bio novinar TV Mreže?

Iz preslika komunikacije razvidno je da Grmoja dobiva poruke o kupovini plina za cent

Nikola Grmoja

 Damjan Tadic/Cropix

Tjednik Nacional u današnjem je broju objavio da je Jurica Lovrinčević, posebni savjetnik ministra gospodarstva Davora Filipovića, nudio lokalnoj zagrebačkoj televiziji Mreži TV zakup oglasnog prostora od strane većeg broja državnih tvrtki i institucija.

Sve je poslove navodno dogovarao s novinarom Mreže TV Marinom Vlahovićem. Direktor televizije Saša Engler pristao je nakon čega oglasne kampanje krenule u realizaciju, tvrdi Nacional. Obećane uplate išle su preko 200 tisuća eura unutar tri mjeseca. Lovrinčević je nakon toga negirao tvrdnje rekavši da ‘tijekom svoje karijere nikada nije uzeo ni tražio proviziju ili mito‘.

Večernji list otkriva i još jednu ludu priču vezanu za Lovrinčevića i Vlahovića, a u nju je umiješan i Mostov saborski zastupnik Nikola Grmoja. Iz korespodencije, kao i preslike poruka slanih putem mobitela, dio kojih je objavio Večernji, može se zaključiti da su povjerljive i selektirane informacije iz djelokruga Ministarstva gospodarstva dostavljane Nikoli Grmoji, a na temelju kojih su zastupnici Mosta iznosili energetske afere i plasirali ih u javnost putem medija, tvrdi Večernji.

Informacije su stizale od Jurice Lovrinčevića. Posrednik između Lovrinčevića i Grmoje bio je novinar Marin Vlahović, koji je Grmoji prenosio podatke i upute od Lovrinčevića, a koje je potom Grmoja iznosio kao Mostova otkrića.

"Jest, al to je politika. Treba privući pozornost, a i ljudi žele uhićenja...", glasi poruka Mostova zastupnika Nikole Grmoje upućena novinaru Mreže TV Marinu Vlahoviću 6. srpnja ove godine, tvrdi Večernji list. Poruka je dio opširne korespondencije između njih dvojice i Jurice Lovrinčevića, koja se nalazi u posjedu Večernjeg lista.

Lovrinčević je preko Mostovaca želio plasirati teze protiv vrha HEP-a i vlasnika PPD-a Pavla Vujnovca, tvrdi Večernji list.

‘Vidim da se G pomalo gubi u svemu, ispada nesiguran‘, poruka je na koju Lovrinčević odgovara riječima: ‘Treba ga pogurati‘, kako se vidi prema preslikama koje je objavio Večernji.

Iz preslika komunikacije razvidno je da Grmoja dobiva poruke o kupovini plina za cent.

- Cijene po kojima je HROTE prodavao višak plina u 6. mjesecu bile su 0,0 eura do 15 eura/MWh. Prodan je na takav način sav plin koji je u 6. mjesecu peuzeo HEP od Ine, Lovrinčevićeve su poruke koje su bile proslijeđene Grmoji.

- Gori država zbog ovoga, odgovara Grmoja.

Iz prepiske je, tvrdi Večernji, razvidno da je konstrukcije poput "PPD predatorska kompanija" i "Pavo Vujnovac pravi gospodar Hrvatske", koje već mjesecima ponavljaju u Mostu, smislio Lovrinčević.

Također tvrde da je Lovrinčević u više navrata preko novinara Vlahovića sugerirao Grmoji da ne napadaju Davora Filipovića već Plenkovića i čelništvo HEP-a.

Spominje se i ime Ive Milatića, državnog tajnika za energetiku iz Ministarstva gospodarstva.

- Ovo što govori Benčić je dobra teza... Treba otići uprava HEP-a i DT Ivo Milatić, a eventualnu političku odgovornost Davora Filipović treba ispitati. To je za oporbu i za nas dobra priča. Jer se AP neće nikad odreći Ive Milatića", piše Jurica Lovrinčević Vlahoviću 17. srpnja, prenosi Večernji.

Podsjetimo, saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja ustvrdio je još u rujnu da tadašnji čelnik HEP-a Frane Barbarić još uvijek nije smijenjen zbog afere „plin za cent” jer ucjenjuje premijera Andreja Plenković, izrazivši sumnju da i Plenković ‘dio kolača uzima za svoje osobne potrebe‘.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 14:43