NITKO NE ŽELI

Ovo se dogodilo prvi put u povijesti: Na natječaj za ravnatelja USKOK-a nije se javio - nitko!

Kako stvari sada stoje USKOK će i nadalje voditi dosadašnja vršiteljica dužnosti ravnatelja Željka Mostečak

Željka Mostečak

 Damjan Tadic/Cropix/Cropix

Natječaj za ravnatelja USKOK-a zaključen je krajem prošloga tjedna, no po prvi puta od kada je USKOK osnovan, na natječaj se nije javio nitko!

Kako stvari sada stoje USKOK će i nadalje voditi dosadašnja vršiteljica dužnosti ravnatelja Željka Mostečak koju je glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek imenovala na tu dužnost krajem travnja ove godine, a nakon što je dotadašnja ravnateljica Vanja Marušić zbog slučaja s vozačem sama zatražila da je se razriješi s mjesta ravnateljice.

Da se ljudi baš ne "trgaju" za zahtjevno mjesto ravnatelja državnoodvjetničkoga odjela specijaliziranoga za najsloženije kaznene predmete, one iz područja korupcije i organiziranoga kriminaliteta, bilo je jasno i na prošlome natječaju, krajem prošle godine na kojemu je Marušić bila jedini kandidat te je u studenome 2022. dobila drugi mandat na mjestu ravnateljice USKOK-a.

Šipek je, najvjerojatnije zbog toga što drugih kandidata nije bilo, tada reimenovala Marušić premda nije bilo tajna da između njih dvije nisu "cvjetale ruže" nakon afere software u kojoj su se pojavile naznake o vrlo slaboj komunikaciji između vrha DORH-a i USKOK-a, i u kojoj je glavna državna odvjetnica optužila USKOK da je nisu izvijestili o odluci da se ne ide u kazneni progon bivše ministrice Gabrijele Žalac, dok su iz USKOK-a tvrdili kako je DORH bio obaviješten.

No, nepunih pola godine nakon početka drugoga mandata Vanje Marušić na mjestu ravnatelja USKOK-a, dogodio se slučaj s vozačem, gdje je vrh DORH-a optužio Marušić da ih nije izvijestila da je službeni vozač ravnateljice USKOK-a imao prometnu nesreću.

Marušić je na kraju zatražila svoje razrješenje te od tada obnaša dužnost zamjenice Glavne državne odvjetnice, dok je na upražnjeno mjesto ravnatelja Zlata Hrvoj Šipek imenovala svoju zamjenicu, a ranije dugogodišnju šeficu odjela tužitelja u USKOK-u, Željku Mostečak.

Mostečak, koja među tužiteljima USKOK-a uživa veliki ugled, je po našim informacijama na to mjesto bila imenovana kao vatrogasac, no osobno već i na ranijim natječajima nije pokazivala zainteresiranost da dugoročno ostane ravnatelj. Sada se to i pokazalo budući da se niti Mostečak nije kandidirala, no kako stvari sada stoje tu funkciju će morati obnašati do sljedećega natječaja ili ako pak Zlata Hrvoj Šipek ne odluči na to mjesto imenovati novoga vršitelja dužnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 20:13