PREDLOŽILI VUKOVARCI

'OVO SE PRETVORILO U KRIZNU SITUACIJU' Branko Borković - Mladi Jastreb otkrio zašto je prihvatio kandidaturu za ministra branitelja

Zagreb, 090915.Markov trg.Press konferencija Hrvatske stranke prava.Na fotografiji: Branko Borkovic.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

Nestranački kandidat za ministra branitelja Branko Borković za N1 televiziju govorio je o svojoj kandidaturi, odnosu prema NDH, pozdravu “Za dom spremni”, kao i o situaciji u Vladi.

Umirovljeni brigadir Hrvatske vojske poznat po svom ratnom nadimku Mladi jastreb, kojeg su za kandidata za novog ministra branitelja predložili vukovarski branitelji, otkrio je da je to prihvatio jer se situacija s izborom ministra branitelja 'pretvorila u kriznu situaciju', a da on ne želi da branitelji budu teret državi, te da su ih u takvu poziciju doveli lošim kadroviranjem.

- Milas je bio izvrsni kandidat - branitelj Vukovara, ratni zapovjednik. Sve nas je šokiralo da se to nije dogodilo. Ne želimo biti teret da zbog i da zbog nas neke stvari ispadaju problem. Mi smo stvorili državu i želimo biti aktivni tvorci Hrvatske, da damo nadu da možemo bolje živjeti - rekao je Borković i dodao kako zasad nije razgovarao s Mostom.

- Nisam razgovarao ni s kim. Spreman sam pomoći ako žele, a ako ne žele - to je isto politička odluka - kazao je.

Borković je komentirao i pritisak podjela unutar Domoljubne koalicije te je rekao da je prisutan svakog trenutka i kroz djelovanje udruga i medija.

- Ovo je kriza u koju nismo smjeli biti dovedeni. Tu smo zbog lošeg kadroviranja jednog dijela HDZ-a. Tu govorimo o prvom kandidatu. Ovo mora biti ozbiljan pristup - rekao je Borković

Borković je rekao kako je prosvjed u Savskoj posljedica nefunkcioniranja vlasti.

- Traje praktički od 2000. do danas kad smo razorili politički sustav koji smo imali poput ukidanja dvodomnog parlamenta. Imamo vladu koja svakih 6 mjeseci mijenja zakone - rekao je i dodao da nemamo stabilan politički sustav zbog čega nema političke komunikacije.

- Imamo premijera koji šalje zakone u Sabor i zastupnici dižu ruke, a nisu aktivni arbitri nego poslušnici - rekao je Borković.

Na pitanje može li on pomiriti podjele među braniteljima i u društvu Borković je rekao da je on 1991. krenuo u rješavanje problema branitelja.

- Kad smo stvarali Hrvatsku imali smo jasne ciljeve. Moramo ih imati i sad, ali ih nema jer su poremećeni odnosi u društvu i stavljene su neke krive vrijednosti. Domovinski rat je temelj moderne Hrvatske. Moramo omogućiti da građani ne odlaze van nego da dolaze u Hrvatsku bez obzira na naše međusobne prijepore - rekao je Borković, a potom odgovorio zašto je bolji kandidat od Milijana Brkića.

- Ne nastupam s pozicije ni jedne stranke, a mana mi je ta što nemam iza sebe stranku koja je dobila izbore - kazao je pa nastavio:

- Brkić je jedini kandidat HDZ-a. On ima na to pravo. Ja ne ulazim u način kako je dogovarana koalicija. Oni mene ne moraju prihvatiti, ali ja opet želim pomoći ili premijeru ili novom ministru. Da su se problemi rješavali tamo gdje treba ne bi se dogodila ulica - kazao je Borković i objasnio kako je njegova kandidatura revolt.

- Želimo nametnuti standarde da se s nama ne može raditi što tko hoće - niti jedna vlast - kazao je.

- Na njima je s premijerom da odlučuju. Prihvate li mene ili Brkića neće pogriješiti jer smo spremni pomoći. I premijer i HDZ moraju biti svjesni da bez zajedništva i pomoći nas koji nismo u strankama, a želimo pomoći nema rješavanja problema. Posebni uvjeti su ti da branitelji ne mogu biti predmet trgovina i pogodbi. Domovinski rat je temelj moderne države - istaknuo je Borković.

Rekao je i da smatra neodrživim smanjenje proračuna za Ministarstvo branitelja za 50 milijuna kuna.

- To je neodrživo. To je pozicija koja će dovest ministarstvo da neće moći funkcionirati i da će se dovest do toga da se neće moći položiti ni vijenac - smatra.

Govoreći o velikom broju branitelja Borković je rekao da su problemi nastali krajem 90-ih izdavanjem potvrda MUP-a i MORH-a kada je došlo do inflacije branitelja.

Kazao je i kako bi podigao zahtjev Srbiji za ratnom odštetom.

- Kad govorite o pozdravu ‘Za dom spremni’ imate na mom Facebooku napisano o tome. Ja nisam bio pokretač inicijative. To je napravljeno kao revolt na ono što se dogodilo u Kninu gdje svi upiru prstom na prošlost. Jel to znači da bi mene trebalo diskreditirati jel dolazim iz obitelji kojoj su bili hrvatski vojnici? To znači da samo imaju pravo oni koji su bili partizani. Neki ti partizani prihvate nas koji smo bili iz obitelji koje su bile hrvatski vojnici -kazao je Borković za N1 televiziju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:15