PRAĆENJE MAILOVA

'OVO ŠTO SE DOGAĐA NA HRT-U JE SUMRAK, TAMO SE ODBROJAVA DEMOKRACIJA' Oporba na nogama u Saboru

Branko Vukšić smatra kako je sve što se događa posljedica lošeg Zakona o HRT-u kojim je na čelo javne televizije postavljen komesar sa prevelikim ovlastima
 Goran Mehkek / CROPIX

Najnoviji događaji na HRT-u odnosno informacije kako će novinarima i ostalim zaposlenicima javne televizije posebna služba pratiti mailove i telefonske pozive digla je na noge saborsku oporbu. HDZ, Laburisti i HDSSB zatražili su danas pauzu kako bi upozorili na stanje na javnoj televiziji.

- Ovo što se događa na na HRT-u je sumrak , tamo se odbrojava demokracija – poručio je Jasen Mesić uime HDZ-a koji je zatražio hitnu raspravu o stanju na HRT-u. HDSSB-ov Boro Grubišić bio je još žešći.

- Vladajuća koalicija odnosno njezino tvrdo komunističko krilo zagospodarilo je HRT-om – tvrdi HDSSB. Laburista Branko Vukšić ocjenjuje kako se „ovo nije radilo ni 70-ih“

- Sve sliči na stanje iza Karađorđeva, to je nešto prestaršno, ljude na HTV-u se ubija. Onima koji žele nešto reći na policiji se prijeti otkazima. To se nikada nije događalo – kazao je Vukšić koji je pozvao da se takvo stanje što prije zaustavi kako se ne bi dogodila veća nesreća.

- HDZ kaže kako je prisluškivanje djelatanika samo dio sumraka koji se događa na javnoj televiziji.

- Smijenjeni su svi i svatko, ljudima se zabranjuje ući preko porte, a sada se uvode i komesari koji će kontrolirati mailove i telefonske pozive. Ništa od toga nije pisalo u programu Gorana Radmana koji se prijavio na natječaj za glavnog ravnatelja – navodi Mesić. HDZ očekuje i reakciju HND-a i Ministarstva kulture. Tvrde kako je sve što se događa znak da je vladajuća koalicija zagospodarila javnom televizijiom.

- Osobe na HRT-a koje se usude govoriti o mobbingu i progonu koji se dešava na televiziji u funkciji vladajuće koalicije, drugo jutro dobivaju otkaze – kaže Mesić. .

- Da netko nekome 2013. na javnoj televiziji kontrolira telefonske pozive i mailove?! To nas vraća ne u doba televizije 70-ih nego još i ranije. Ali to neće zaustaviti ljude koji nas zovu. To neće zaustaviti ni i otkazi ni prijetnje već samo može samo biti na teret vladajućoj koaliciji – dodaje Mesić.

Branko Vukšić smatra kako je sve što se događa posljedica lošeg Zakona o HRT-u kojim je na čelo javne televizije postavljen komesar sa prevelikim ovlastima.

- Nakon što Radman nije dao ostavku iako mu je Povjerenstvo utvrdilo sukob intresa, tada sam shvatio da će se događati strašne stvari kakve se danas i događaju, da će postojati čovjek koji će kontrolirati mailove i telefonske pozive – ocjenjuje Vukšić koji optužuje vladajuće da se ponašaju kao da je HRT njihov.

- HRT nije televizija vladajuće televizije, a oni se ponašaju u skladu s onim: mi smo dobili vlast i vladat ćemo HRT-om – dodaje Vukšić. Pozvao je da zaustave prijetnje, mobbing, nelegalni otkazi i ljude koji se ne znaju nositi sa tolikom vlašću u svojim rukama

- Bajić je rekao da nema niti jedne prijave. A ima ih desetak, ali ne postupa prema njima – tvrdi Vukšić.

Boro Grubišić je situaciju na HRT-u usporedio s onom: zaustavite Reuters.

- Tanjug provodi javni teror na HRT-u, to su stari komunistički načini kako zavladati javnom televizijom. To je sumrak hrvatske demokracije. Zbog toga imamo i tragične događaje, svi to znate ali šutite! HRT je postala udbaška televizija! Pa gdje toga ima– naglasio je Grubišić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 16:54