MILANOVIĆ O DEKANIĆU

‘Ovo što se dogodilo sa županom, to ide do vrha. Premijer s tim nema veze? To na molitvenom doručku pričaj‘

Poznaje li zakon proceduru prema kojoj se napiješ, divljaš u autu, streseš auto s časnim sestrama i onda krivotvoriš izvješće, pita Milanović
 Goran Mehkek/Cropix

Dejtonski sporazum je temelj Bosne i Hercegovine i može nastati samo zlo ako ga se bude diralo, rekao je u četvrtak predsjednik Zoran Milanović nakon susreta s predsjedavajućom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željkom Cvijanović.

Hrvatski predsjednik rekao je da susret s Cvijanović dolazi u "pravo vrijeme".

"Dejton nije nikakav prijelazni put, povratni put ili zaobilazni put do onoga što je BiH bila nekad davno. To je temelj BiH i u hrvatskom je interesu, a mislim i u interesu pravde i prava", naglasio je Milanović na zajedničkim izjavama za medije s Cvijanović.

Milanović je Cvijanović primio na Pantovčaku i održali su tête-à-tête susret. Predsjednik je rekao da mu je najvažnija stabilnost i predvidivost u regiji, europski put BiH i položaj Hrvata u susjednoj zemlji.

"Ako se ‘dejton‘ bude dirao, iz toga može izaći samo zlo", rekao je.

image
Goran Mehkek/Cropix

Dodao je da je o "dostojanstvenom" položaju Hrvata u BiH spreman razgovarati "sa svakim tko pokaže minimum zdravog razuma" i istaknuo je da kod Cvijanović i njezinog bliskog političkog kruga vidi "malo veći kvantum zdravog razuma i dobre volje".

Cvijanović boravi u radnom posjetu Hrvatskoj. Ona je prva žena izabrana u Predsjedništvo BiH i bit će predsjedavajuća do srpnja ove godine.

Srpska članica Predsjedništva BiH rekla je da opredijeljena Dejtonskom sporazumu "kao stalnoj postavci" i da bi se svi narodi u BiH, Srbi, Hrvati i Bošnjaci trebali u BiH osjećati "dobro i ugodno".

"Da bismo se osjećali dobro, moramo uživati ona prava koja imamo prema ustavu", rekla je Cvijanović. Dodala je da probleme treba rješavati "na konstruktivan način" i da se do rješenja ne dolazi "ako se šuti na sceni".

Milanović neće s Komšićem

Milanović je rekao da vidi BiH u Europskoj uniji, ali da nijedna država ne bi trebala silom u NATO.

"Bosna i Hercegovina kako je ja vidim, a Republika Srpska je dio BiH - to je zapad i to je Europska unija. NATO, reći ću odmah - ako se dogovorite jer utjerivati silom u NATO je protivno interesima NATO-a. Ako nisu svi za NATO, pričekajte", rekao je Milanović.

Cvijanović je ponovila da u BiH postoji "suglasnost" oko ulaska u Uniju, ali ne i u NATO.

Hrvatski predsjednik je odgovarajući na pitanje o potencijalnom susretu s bošnjačkim članom Predsjedništva BiH Denisom Bećirovićem, rekao da ga je unaprijed obavijestio o sastanku s Cvijanović i da je i sam dobrodošao u posjet.

Isto ne vrijedi za trećeg člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

"Gospodin Komšić nije predstavnik Hrvata. Hrvati bi trebali imati svog predstavnika", ponovio je Milanović.

image
Goran Mehkek/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix

Milanović: Ovo što se dogodilo u Vinkovcima s Dekanićem ide do vrha

Predsjednik Milanović je komentirao i slučaj uhićenog HDZ-ovog vukovarsko-srijemskog župana Damira Dekanića zbog nezakonitosti povezanih s prošlogodišnjom prometnom nesrećom, ustvrdivši kako to što se dogodilo ide do vrha, aludirajući da premijer ima veze s time.

Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić uhićen je u srijedu s troje policajaca i još dvije osumnjičene osobe, zbog prikrivanja prometne nesreće, odnosno povrede službene dužnosti. Tereti ga se da je je pijan skrivio prometnu nesreću, pa lagao da nije vozio, pa sve pokušao zataškati uz pomoć policije.

"Poznaje li zakon proceduru prema kojoj se napiješ, divljaš u autu i burgijaš okolo i mašeš kandžijom po selu, srušiš ogradu, streseš auto časnim sestrama i onda krivotvoriš izvješće? Poznaje li to zakon? Ili je to stranačka legislativa koja to poznaje?" komentirao je Milanović.

Ustvrdio je da "ovo što se dogodilo u Vinkovcima s ovim županom, to ide do vrha".

"Ja sam bio premijer, da se župan u moje vrijeme ponapijao i porazbijao pola šora i avliju i da je to zataškavano godinu dana i da premijer s tim nema nikakve veze, e to, brate, na drugom molitvenom doručku pričaj. To je problem. Koji zakon to pozna, koji moralni kodeks, koja vjerska knjiga? To je upropaštavanje države. Tako da, ljudi se plaše i nije vrijeme”, kazao je.

Komentirajući traženje saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost u kojem HDZ ima većinu da podrži kandidata za ravnatelja VSOA-e kojeg je predložio ministar obrane Mario Banožić, Milanović je poručio da ga "na ovaj način ga neću nikad prihvatiti jer ga se na silu nameće".

"Pozivaju me da podržim kamarada (Banožića) od ovog koji pijan razvaljuje ograde i ubija ljude po Slavoniji. Kako je uopće znao o kome se radi kad ta osoba još nije saslušana na Odboru na koji mora doći po mišljenje. To je sve izobrnuto naglavce. Pozivaš me da dam potpis i svoju vjeru na ime osobe koja još nije ni saslušana na Odboru. Postoji zakonska procedura. Za čije babe zdravlje?” komentirao je Milanović.

“Tu nema ni pameti ni konzistentnosti bilo kakve. Ja se katkad radujem nekoj vrsti nadmetanja i nadmudrivanja, ali s takvo tupim likovima imati takvu vrstu interakcije je organski bolno. Zakon to ne poznaje", dodao je.

Premijera Andreja Plenkovića ponovno je optužio da "otvoreno krši Ustav".

"Ja u zadnju godinu dana predlažem da se sastane Vijeće za nacionalnu sigurnost, a premijer potpuno protuustavno i otvoreno krši Ustav i ne želi suradnju tamo gdje ga Ustavu to obvezuje. Ne želim da mi bude svjedok na bar mitzvi ili nekoj drugoj ceremoniji", komentirao je.

image
Goran Mehkek/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. ožujak 2023 18:38