MILORAD PUPOVAC

Ovo što ste vidjeli danas viđat ćete sve češće... Nije nerealno da će gestu napraviti i Vučić

‘Vjerujem i nije nerealno očekivati da će Vučić u sljedećem periodu napraviti tu gestu i odati počast hrvatskim žrtvama‘
Zoran Milanović i Milorad Pupovac u Gruborima
 Niksa Stipanicev/Cropix

Nakon komemoracije u mjestu Grubori održane za šestero srpskih civila ubijenih nakon akcije Oluja, na kojoj su počast žrtvama odali predsjednik Republike Zoran Milanović, predstavnici hrvatske Vlade Tomo Medved i Boris Mlošević, predstavnici srpske nacionalne manjine te izaslanik predsjednika Srbije, predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac gostovao je u programu HTV-a i kazao da su iz Grubora odaslane snažne poruke.

- Značaj je velik, poslane su snažne poruke bez obzira na tonove i sadržaje. Osuda zločina, sućut prema stradalima, poštovanje prema žrtvama i sućut prema onima koji ih se sjećaju i okretanje prema budućnosti. Ostavljanje rata i ratnih strahota u najboljim komemorativnim praksama koje su moguće. To ste vidjeli danas i vidjet ćete i ubuduće. Sve više u zajedničkim gestama, rekao je Pupovac.

Dodao je i kako su se dogodile dvije stvari koje su pokazale da službeni Beograd čini prve geste u odnosima s Hrvatskom.

- Prvo, primljeni su predstavnici hrvatskih institucija u Republici Srbiji od strane predsjednika Vučića i razgovarano je o vitalnim temama za hrvatsku zajednicu uključujući njihovu participaciju u izvršnim tijelima vlasti u Republici Srbiji i u pokrajini Vojvodini. Drugi, danas je bio posebni izaslanik predsjednika Vučića, gospodin Matić koji se bavi nestalima u odnosima Hrvatske i Srbije. To su poruke koje govore idemo se baviti pitanjem manjina, tamo gdje pitanja nisu riješena i nestalima kao jednoj od najbolnijih tema, rekao je Pupovac.

Podsjetio je i kako je danas Veran Matić rekao da vjeruje da će Aleksandar Vučić također napraviti gestu, odati pijetet i poštovanje prema hrvatskim žrtvama.

- Dijelim to vjerovanje i nije nerealno očekivati da će Vučić to u sljedećem periodu napraviti, posebno nakon razgovora koji su počeli jučer između najviših predstavnika Republike Hrvatske i gospodina Matića, dodao je.

Što se tiče pitanja nestalih, Pupovac je kazao kako se time bave već dvije godine.

- I zahvaljujući našim prvim kontaktima s ministrom Medvedom, i onome što je prethodilo dogovoru o svemu onom što se dogodilo od 5. kolovoza pa do danas, i što će se događati u sljedećim mjesecima, mi ćemo svoju aktivnost nastaviti, rekao je Pupovac.

On je istaknuo da je vrlo bitno da se utvrdi sudbina nestalih kako Hrvata tako i Srba.

- Nama je najvažnije da njihove obitelji saznaju što je s njihovim najbližima, da se dođe do posmrtnih ostataka za one za koje se utvrdi da su stradali i da se s druge strane na dostojanstven način pokaže pijetet od strane predstavnika državnih vlasti prema ljudima koji se traže, rekao je Pupovac za HTV.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:04