PODIJELJENE REAKCIJE

'OVO SU GENERALI ODGOVORNI ZA RAZARANJE HRVATSKIH GRADOVA' Hrvati iz BiH u kaznenim prijavama detaljno opisali zločine za koje ih terete

Podnošenje prijave protiv visokih časnika Armije BiH Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske za zločine nad hrvatskim civilima i vojnim zarobljenicima tijekom bošnjačko-hrvatskog sukoba odjeknulo je u BiH i izazvalo podijeljene reakcije, piše Slobodna Dalmacija.

Bivši predsjednik Hrvatske udruge logoraša Domovinskog rata Mirko Zelenika poraznim je ocijenio situaciju u kojoj Hrvati iz BiH u nepostojanju drugačije opcije moraju predavati kaznene prijave pred državnim odvjetništvom Hrvatske.
Zelenika u izjavi za Slobodnu Dalmaciju ističe da je žalosno što se danas bošnjački vojni zapovjednici slobodno kreću:

- Oni ne bježe, već se smještaju u Predsjedništvo BiH, Parlament BiH, Vijeće ministara BiH i druge vladine institucije i tijela vlasti. Pritom pak žrtve, logoraši, bježe. To je nepojmljivo - upozorava Zelenika, navodeći kao primjer generala Selmu Ciktorića, aktualnog savjetnika bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, protiv kojega su udruge u više navrata podnosile prijavu Tužiteljstvu BiH.


- Treba podnijeti kaznene prijave i protiv tužitelja koji opstruiraju istrage za predmete za koje imaju dovoljno informacija. Do sada se jednome dijelu bh-javnosti generale Armije BiH predstavljalo herojima unatoč optužnicama, a hrvatske unaprijed proglašavalo zločincima. Sada ćemo vidjeti hoće li se nakon ovog slučaja, pa makar i s 25 godina zakašnjenja, ta kriva optika mijenjati - istaknuo je Zelenika.

Predstavnici hrvatskih udruga koje su proistekle iz Domovinskog rata u BiH dostavile su Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske kaznene prijave u kojima su detaljno opisani zločini za koji se terete navedene osobe.
Na popisu se nalaze: general Sefer Halilović, agent KOS-a, sudjelovao je u ratu protiv Hrvatske, kasnije bio načelnik u Armiji BiH, Mirsad Bezdrob zvani Kan, sudjelovao je u agresiji na području Zadra i Benkovca.

Mevludin Bešić, sudjelovao je u razaranju Vukovara u zračnim operacijama, Avdo Tulek zapovjednik je zrakoplovne baze u Bihaću s koje su poletjeli zrakoplovi i bombardirali Banske dvore, general Nedžad Ajnadžić sudjelovao je u razaranju Vukovara, Mirsad Ćatić zvani Čuperak planirao je i realizirao topničke napade na Zadar, Asad Paldum sudjelovao je u napadima na Vukovar.

General Sead Delić sudionik je agresije na Hrvatsku na području Varaždina, gdje je odlikovan ordenom za hrabrost na strani JNA, Sulejman Tabaković zvani Tetak sudionik je agresije Kninskog korpusa na Kupres, pukovnik Nedeljko Veraja sudionik je napada na području Maslenice, general Sakib Mahmuljin jedan je od tvoraca mudžahedinskih postrojbi u BiH, brigadir Ramiz Dugalić sudionik je u mornaričkom granatiranju Zadra, Šibenika i Splita.

Pukovnik Šerif Patković, zapovjednik 7. muslimanske brigade, izvršitelj je zločina u Dusini, general Atif Dudaković "istaknuo" se u uništavanju Zadra, pukovnik Hamdija Abdić egzekutor je ubojstva generala Vlade Šantića u Bihaću, brigadir Mirsad Sejdić sudionik je agresije na Hrvatsku sa zrakoplovne baze Željava kod Bihaća, Rizvo Behram sudjelovao je u topničkim razaranjima Vukovara i Osijeka.

General Selmo Cikotić odgovoran je za nestanak hrvatskih intelektualaca u Bugojnu, Muhamed Ćurić odgovoran je za protjerivanje Hrvata iz travničkog kraja, Makar Anđelko sudionik je agresije na Hrvatsku, Nahid Mehić sudionik je agresije na Hrvatsku, Esad Ramić zapovjedio je ubojstava civila, žena i djece na teritoriji općine Konjic, pukovnik Nezim ef. Halilović odgovoran je za zločine nad Hrvatima i Srbima u Konjicu.

Dr. Safet Ćibo odgovoran je za ubojstva i mučenja hrvatskih zarobljenika, Zejnil Delalić višestruki je inicijator sukoba Muslimana i Hrvata na području Konjica i Jablanice, Jasmin Guska odgovoran je za višestruka ubojstva u Bradini kod Konjica, Enver Buza jedan je od odgovornih za masakr u selu Uzdol.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 03:21