REKONSTRUKCIJA VLADE

OVO SU KANDIDATI ZA NOVE MINISTRE Među novim imenima su dva doktora znanosti, sin bivšeg požeškog župana, aktualni veleposlanik...

 
Josip Aladrović, Vesna Bedeković, Gordan Grlić Radman, Marija Vučković i Mario Banožić
 CROPIX, HDZ

Nakon završetka sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a bila su poznata imena novih ministara u Vladi.

Novi ministar regionalnog razvoja i fondova i EU bit će Marko Pavić, dosadašnji ministar rada i mirovinskog sustava. U Vladu je ušao u lipnju 2017. kad ga je premijer Andrej Plenković imenovao novim ministrom rada i mirovinskog sustava, a do tad je u tom ministarstvu obavljao funkciju državnog tajnika.

Zagreb, 290519.
HUB 385. Petraèiæeva 6.
Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavic predstavio je novi Poziv Europskog socijalnog fonda za dostavu projektnih prijedloga Jacanje poslovanja drustvenih poduzetnika  faza I ukupne vrijednosti 100.010.000 kuna.
Na fotografiji: Marko Pavic.
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
Zeljko Puhovski / CROPIX
Marko Pavić

Diplomirani inženjer fizike prethodno je radio na stručnom usavršavanju mladih i kao mentor u Integralnoj školi organizacijskog razvoja. Bio je i konzultant za razvoj EU projekata, a stažirao je u Europskom parlamentu u uredu tadašnjeg zastupnika Andreja Plenkovića.

Prije ulaska u politiku radio je kao znanstveni novak na Geofizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, proveo je više od dvije godine radeći na Sveučilištu u Southamptonu u Velikoj Britaniji i četiri mjeseca na Institutu u SAD-u.

Do jučer se spekuliralo da bi Pavić mogao biti među ministrima kojima će se Plenković zahvaliti na suradnji, no premijer je to ovom odlukom demantirao. Sindikati su inicirali zahtjev za njegovom smjenom nakon što nije htio odustati od produženja roka za punu mirovinu na 67 godina.

Državna tajnica u Ministarstvu poljoprivrede Marija Vučković bit će nova ministrica poljoprivrede. Na tom će mjestu zamijeniti Tomislava Tolušića.

Dubrovnik, 080916.
Na setnici Uvale Lapad veceras je odrzan predizborni skup HDZ-a na kojem su se predstavili kandidati stranke za desetu izbornu jedinicu predvodjeni nositeljem liste generalom Damirom Krsticevicem. Clanove i simatizere stranke je zabavljala klapa Iskon, a skup je povicima i transparentom nakratko omelo desetak pripadnika Torcide.
Na fotografiji: Marija Vuckovic
Foto: Niksa Duper / CROPIX
Niksa Duper / CROPIX
Marija Vučković

Prošle je godine izabrana za predsjednicu HDZ-a Ploče na izvanrednim unutarstranačkim izborima. Obnašala je funkciju savjetnice u Upravi za međunarodnu gospodarsku suradnju Ministarstva vanjskih poslova, a u prošlom je mandatu obavljala dužnost zamjenice župana. Obavljala je i dužnost pomoćnice ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije Tomislava Tolušića u prethodnom sazivu Vlade.

Rođena je 1974. u Pločama, diplomirana je ekonomistica, a radna je iskustva još stjecala u Luci Ploče i povremeno je predavala ekonomske predmete na stručnim studijima.

Nova ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Vesna Bedeković, dosadašnja šefica saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu, u resoru na čije čelo dolazi do sada nije imala nikakvog iskustva.

Zagreb, 240518. 
Markov trg.
Sabor.
Redovita sjednica Hrvatskog sabora.
Na fotografiji: Vesna Bedekovic.
Foto: 
 / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX
Vesna Bedeković


Radi se o bivšoj dekanici Visoke škole za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici, koja je u visoku politiku ušla na izborima 2016. godine, kad je bila kandidatkinja za Sabor na listi HDZ-a u IV. izbornoj jedinici. Bila je 10. na listi te je osvojila najmanji broj preferencijalnih glasova - njih 507, odnosno 0,83 posto. U Sabor je ušla kao zamjena za jučer smijenjenog Tomislava Tolušića, a na čelo saborskog Odbora došla je kad se s tog mjesta povukao Andro Krstulović Opara.

U predizbornoj je kampanji isticala kako je provela 31 godinu staža u prosvjeti te kako u politici želi biti glas svih odgojitelja, nastavnika, profesora, učitelja i znanstvenika. Kako je onda završila u socijali, nije jasno, osim što dobro upućeni tvrde da to može zahvaliti jednoj kvaliteti: u krugu je Plenkovićevih najpouzdanijeg kadra.

Bedeković je rodom iz Bjelovara. Diplomirala je na osječkom Pedagoškom fakultetu, a magistrirala i doktorirala na Odsjeku za pedagogiju zagrebačkog Filozofskog fakulteta. Radila je u osnovnim školama u Kloštru Podravskom i Pitomači, a u potonjem podravskom mjestu radila je i u srednjoj školi. Na mjesto prvo privremene, a onda i trajne dekanice virovitičke Visoke škole došla je 2009. godine. Članica je Hrvatskog pedagogijskog društva i suautorica dva udžbenika iz prirode i društva za prvi i drugi razred osnovne škole.

Zagreb, 240419.
Mihanoviceva 3, HZMO.
Na fotografiji: Josip Aladrovic - ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Kristo / CROPIX
Josip Aladrović

Josip Aladrović, aktualni šef Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, novi je ministar rada i mirovinskog sustava. Riječ je o mladom stručnjaku porijeklom iz Pleternice čiji je otac Marijan Aladrović nekadašnji požeško-slavonski župan. Osnovnu je školu završio u Pleternici, gimnaziju u Požegi nakon čega studije nastavlja u Zagrebu.

Na položaju šefa HZMO-a mjesečno je zarađivao 14.300 kuna. U Zagrebu posjeduje stan od 50 kvadrata koji je platio dizanjem kredita. Njegova supruga posjeduje osobni automobil Smart Fortwo iz 2015. godine. Prema podacima iz imovinske kartice, vlasnik je OPG-a Josip Aladrović te udio u fondu Erste asset management.

Novi ministar državne imovine dr. sc. Mario Banožić je član HDZ-a iz Vinkovaca. Od kraja 2017. godine imenovan je predstojnikom Ureda državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Prije toga bio je pročelnik za kulturu i turizam Grada Vinkovaca. Član je Središnjeg odbora stranke i člana Središnjeg odbora Akademske zajednice HDZ-a 'dr. Ante Starčević'.

HDZ
Mario Banožić

Rođen je 10. ožujka 1979. u Vinjovcima a diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Osijeku smjer marketing-management. U poduzeću Santini zaposlio se 2003. kao komercijalist za uvoz i izvoz. Godinu dana kasnije zapošljava se kao generalni direktor u tvrtki Son-Ugo-Cor. Obnašao je dužnost voditelja odsjeka za turizam Vukovarsko-srijemske županije. Godinu dana kasnije počinje raditi kao asistent na Veleučilištu Lavoslav Ružička.

Prebivalište mu je prijavljeno u Vinkovcima. Njegova mjesečna plaća dosad je iznosila 15.500 kuna. I on i supruga podigli su kredit u iznosu od 105.000 kuna svaki. Mjesečna rata iznosi 960 kuna. Također, novi ministar otplaćuje i kredit od 15.000 eura, koji mjesečno otplaćuje 1920 kuna.

U vlasništvu ima stan od 81,97 kvadrata u Vinkovcima. Vozi automobil Hyundai Tucson 2.0 iz 2008. te Nissan Terraneo. On i supruga uštedjeli su 7.000 eura.

Predsjednik je udruge Cromar - Hrvatske udruge za marketing, član je Izvršnog odbora Lovačkog društva Sloga Vinkovci, te je član Lovačkog društva Vinkovci.

Zagreb, 240817.
Ured Predsjednice, Pantovcak 241.
Predsjednica Kolinda Grabar Kitarovic primila sudionike Konferencije veleposlanika, generalnih konzula i otpravnika poslova Republike Hrvatske.
Na fotografiji: Kolinda Grabar Kitarovic,  Gordan Grlic Radman.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX
Kolinda Grabar-Kitarović i Gordan Grlic Radman

Mariju Pejčinović Burić na položaju ministrice vanjskih poslova zamijenit će dr. sc. Gordan Grlić Radman. Riječ je o hrvatskom diplomatu i aktualnom veleposlaniku Republike Hrvatske u SR Njemačkoj. Poslovnu karijeru započeo je 1982. u Švicarskoj, a diplomatsku karijeru početkom 90-ih. U hrvatskim veleposlanstvima u Sofiji i Budimpešti stjecao je diplomatsko iskustvo. U Mađarskoj mu je bio zadnji mandat.

Grlić Radman sedmi je veleposlanik RH u Saveznoj Republici Njemačkoj. Ddobitnik je nagrade Global Public Diplomacy Award.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:17