DOZNAJEMO IMENA

Ovo su kandidati za novog rektora koji će zamijeniti Borasa od listopada 2022.

Riječ je o Mirjani Hruškar s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta, Marijanu Klarici s Medicinskog, Stjepanu Lakušiću s Građevinskog i Tonćiju Lazibatu s Ekonomskog fakulteta

Mirjana Hruškar, Tonći Lazibat, Stjepan Lakušić, Marijan Klarica

 CROPIX

Sljedećih tjedana na Sveučilištu u Zagrebu intenzivirat će se procedura izbora novoga rektora s obzirom na to da sadašnjemu, Damiru Borasu, koncem rujna 2022. istječe osma godina (dva mandata) na čelu Sveučilišta. Procedura izbora novoga rektora nalaže da kandidati za rektorsku funkciju svoje kandidature, životopise i programe rada urudžbiraju do petka 17. prosinca u 16 sati.

Kako je potvrđeno Jutarnjem, u utrci za mjesto rektora ili rektorice su tri kandidata i jedna kandidatkinja. Riječ je o Mirjani Hruškar s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta, Marijanu Klarici s Medicinskog fakulteta, Stjepanu Lakušiću s Građevinskog i Tonćiju Lazibatu s Ekonomskog fakulteta.

Postupak izbora službeno je pokrenut prije mjesec dana imenovanjem izbornog povjerenstva na čelu s dekanom Pravnog fakulteta Ivanom Koprićem. Izborna sjednica održat će se 1. ožujka tajnim glasanjem biračkog tijela sastavljenog od 70 članova Senata. Do 28. siječnja bit će objavljeno koji od prijavljenih kandidata ispunjavaju propisane uvjete izbora.

Opće dobro

Aktualni prorektor za poslovanje Sveučilišta Tonći Lazibat potvrdio nam je da je u srijedu predao kandidaturu.

- Za kandidaturu sam se odlučio motiviran radom za opće dobro, kao i javnim interesom Sveučilišta, za koje planiram iskorake. O detaljima ne bih dok ne prođe postupak. Želio bih na pitanja kakva mi postavljate prvo odgovoriti tijelu koje me bira - kaže Lazibat.

Kandidaturu će, doznajemo, predati i bivši dekan Medicinskog fakulteta u Zagrebu Marijan Klarica. Iako nije bio dostupan za izjavu, od njemu bliskih izvora saznali smo da o kandidaturi ne želi javno govoriti dok svoj program ne predstavi Vijeću biomedicinskih znanosti. Ključna mu je ideja da na Sveučilište prenese ono što je za dekanskog mandata dobro napravio na Medicinskom fakultetu sa svojim timom.

Mirjana Hruškar, bivša prorektorica za prostorni razvoj i sustav kontrole kvalitete, koja je u veljači podnijela ostavku jer, kako je obrazložila, nije mogla podržati Borasove odluke i postupke, predat će do petka svoju kandidaturu. Motiv joj je novi smjer Sveučilišta.

- Motiv mi je otvoreno, transparentno Sveučilište na kojemu se ispunjavaju strateški ciljevi, njeguje povjerenje, poštovanje, jednakost i suradnja među sastavnicama. Cilj je prepoznato Sveučilište kako unutar hrvatske zajednice, tako i na europskoj, odnosno svjetskoj razini - kaže Hruškar i dodaje da je u svojem programu istaknula 17 ključnih razvojnih smjernica čije ostvarenje vidi primjenom akademskih vrijednosti kao što su etičnost, akademska čestitost, odgovornost, zakonitost, poštenje i otvorenost.

Izborna sjednica

Predaju kandidature potvrdio nam je i dekan Građevinskog fakulteta. Lakušić navodi da promišlja Sveučilište kao međunarodno prepoznatljivu instituciju.

- Analiza djelovanja Sveučilišta upućuje na mnoge dugogodišnje probleme sublimirane u općenito nedovoljno dobroj kvaliteti rada Sveučilišta i nedovoljnom globalnom i lokalnom utjecaju. Upravo zato je imperativ moga programa uspostaviti sustav upravljanja kvalitetom na svim razinama - kaže Lakušić te dodaje da je cilj "učiniti Sveučilište otvorenom i globalno umreženom akademskom institucijom koja njeguje slobodu i integritet znanstvene misli i nastavnog procesa, sa studentima kao središtem sustava".

Zanimljivo je da će neki kandidati za rektora po izbornim pravilima imati pravo glasa na izbornoj sjednici, s obzirom na to da su članovi Senata. Tako će, primjerice, kandidati Lakušić i Klarica imati priliku sami sebi dati glas, Lazibat kao prorektor neće, kao ni Hruškar jer nije članica Senata.

Novi rektor na dužnost stupa 1. listopada 2022. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:04