PREDIZBORNI POTEZ

Ovo su modeli koje primjenjuju države EU za isplatu 13. mirovine penzionerima: ‘Vrijeme je da ovo uvede i Hrvatska!‘

Hrvatski umirovljenici su zahtjev za isplatu takvog dodatka stavili na stol početkom godine. Ministarstvo ističe da analiziraju mogućnost uvođenja 13. mirovine

Veliki dio država EU ima 13. mirovinu te smatramo da je vrijeme da je uvede i Hrvatska”, kaže  Jasna Petrović, predsjednica  Sindikata umirovljenika Hrvatske

 Nikola Vilic/Cropix

Trinaesta mirovina, sudeći prema najavama ministra rada i mirovinskog sustava Marina Piletića i odgovora koji su nam poslali iz njegova ministarstva, mogla bi biti najozbiljniji i financijski najteži predizborni potez HDZ-a.

Umirovljenici su takav zahtjev na stol stavili još početkom godine - zajedno s obaveznim ukidanjem penalizacije prijevremenih mirovina, promjenom formule usklađivanja mirovina s troškovima života te uvođenjem planskog podizanja mirovina kako bi u dogledno vrijeme dosegnule 60 posto iznosa prosječne plaće. U slučaju neispunjenja najavljuju mogući prosvjed najbrojnijeg biračkog tijela, koji bi vladajući po svaku cijenu željeli izbjeći - što nije nemoguće u godini natprosječnog punjenja proračuna.

- Oslanjajući se na praksu država članica EU, detaljno se razmatraju različiti modeli i izrađuju odgovarajuće analize kako bi se u skladu s dobivenim zaključcima izradile projekcije o mogućnostima uvođenja najprimjerenijeg modela dodatne naknade tzv. 13. mirovine, vodeći pri tome računa o gospodarskim mogućnostima i fiskalnim kapacitetima - kažu u Ministarstvu.

Razgovori o tome nastavljaju se 4. rujna, na sljedećoj sjednici Nacionalnog vijeća za starije osobe.

- Velik dio država EU ima 13. mirovinu te smatramo da je vrijeme da je uvede i Hrvatska. Postoje različiti modeli, a mi se zalažemo da to bude isplata punog iznosa mirovine, s mogućnošću uvođenja gornjeg limita iznosa, ali i taj limit ne smije biti bitno ispod maksimalne mirovine. Također razmatramo i mogućnost prijelaznog perioda, da se do isplate punog iznosa dođe tijekom određenog broja godina, a da se, primjerice, započne s isplatom 50 posto iznosa korisnikove mirovine - kaže Jasna Petrović, predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske.

Modeli koje koriste pojedine države EU:

Slovenija

Isplaćuje se kao godišnji dodatak zajedno sa srpanjskim mirovinama. Iznose svake godine utvrđuje vlada, i to u pet isplatnih razreda, ovisno o visini mirovine. Isplate u 2023. iznose od 145 do 455 eura. Pravo na 13. mirovinu imaju svi umirovljenici neovisno o mir ovinskom statusu.

Mađarska

Isplaćuje se u veljači u jednakom iznosu koji je iznosila redovna mirovina isplaćena u siječnju. Prema istom prinicpu isplaćuje se i tzv. državna mirovina, odnosno 13. naknada starijim osobama.

Poljska

Redovito se isplaćuje u travnju svim umirovljenicima u jednakom iznosu, koji je jednak najnižem iznosu starosne mirovine. Indeksiranje i prilagođavanje provodi se svakog ožujka.

Slovačka

Redovna naknada, odnosno 13. mirovina, isplaćuje se zajedno s mirovinom za studeni. Iznos se izračunava po posebnoj formuli koja uzima u obzir iznos mirovine i iznos određen kao egzistencijalni minimum, a ove se godine isplaćuje u dva iznosa, od 300 i 500 eura.

Italija

Iznos 13. mirovine izračunava se tako da se ukupan iznos godišnje mirovine podijeli s 13. Dodatak se isplaćuje svake godine s mirovinom u prosincu. Zakonom je propisana godišnja indeksacija mjesečnog iznosa mirovine.

Španjolska

Ima 14 mirovina i jednake su punom iznosu mirovine pojedinog umirovljenika. Penzioner prima četrnaest isplata godišnje u istom iznosu, podijeljenih na 12 mjeseci: u lipnju i studenom prima po dva iznosa mirovine. Dodatak se usklađuje i povećava po jednakoj stopi kao i redovna mirovina.

Portugal

Također ima 14 mirovina: u srpnju i prosincu svake godine umirovljenicima se isplaćuje mirovina te uz nju tzv. regres i božićnica u istom iznosu kao i redovna mirovina. Dodaci se isplaćuju svim umirovljenicima.

Belgija

Isplaćuje se u svibnju svake godine bivšim zaposlenicima ili državnim službenicima. Iznosi od 997 do 1246 eura. Isplaćuje se tek od druge godine korištenja mirovine.

Danska

Riječ je o redovitom socijalnom davanju propisanom zakonom, koje se zove ček za starije osobe i isplaćuje se svake godine u siječnju, a ove godine iznosi 17.600 danskih kruna, odnosno 2364 eura.

Malta

Sva davanja iz mirovinskog sustava isplaćuju se svaka četiri tjedna, što iznosi ukupno 13 isplata u godini, pri čemu je 13. iznos jednak kao i ostalih 12 isplata.

Cipar

Isplaćuje se u prosincu svake godine kao 13. mirovinski obrok u visini jedne dvanaestine isplaćene mirovine za cijelu godinu.

Lihtenštajn

Pravo je regulirano još od 1952. godine. Svi korisnici mirovine u prosincu dobivaju božićnicu koja iznosom odgovara dospjeloj mirovini za mjesec prosinac. Financira se iz socijalnog osiguranja.

Luksemburg

Isplaćuje se svim osobama koje su ostvarile pravo na mirovinu na dan 1. prosinca tekuće godine i naziva se "naknadom za kraj godine". Iznos odgovara iznosu od 22 eura za svaku godinu mirovinskog osiguranja, pod uvjetom da broj godina koji se uzima u obzir ne prelazi 40. Za 40-godišnji staž iznos je limitiran na 881 euro.

Rumunjska

Nacionalno zakonodavstvo ne predviđa isplatu 13. mirovine, no prema hitnim uredbama vlade u siječnju i srpnju 2022. te u siječnju ove godine ugroženim umirovljenicima s ukupnim prihodima do 612 eura mjesečno isplaćene su jednokratne pomoći u iznosu od 61 do 102 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 11:29