POGLEDAJTE TABLICU SA SVIM BROJKAMA

OVO SU NAJPOPULARNIJI FAKULTETI PO IZBORU 37.000 MATURANATA: FER prvi izbor, Filozofski nije ni u TOP 10

Najteže je upisati Akademiju dramskih umjetnosti jer na jedno mjesto dolazi više od 13 kandidata, slijedi Logopedija
 Neja Markičević/CROPIX

Poslovna ekonomija, fizioterapija plus elektrotehnika i računarstvo tri su u ovome trenutku najtraženija studija u Hrvatskoj po ukupnom broju prijava maturanata pristiglih s jučerašnjim datumom. Poslovna ekonomija na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu primila je 3583 prijave, dok su druga dva studija - na Zdravstvenom veleučilištu i zagrebačkom FER-u - dobila po oko 2900 prijava.

Na ljestvici deset najpopularnijih studija našla se očekivano i zagrebačka “čista ekonomija” zatrpana sa 2866 prijava. Plasman u odnosu na bivša vremena popravlja studij strojarstva, koji se popeo na peto mjesto sa 2376 prijava, a slijede ga, pomalo neočekivano, čak dva studija Učiteljskog fakulteta u Zagrebu: rani i predškolski odgoj te učiteljski studij. Oba su primila više od 2000 prijava maturanata.

Studij prava Sveučilišta u Zagrebu pao je na osmo mjesto, a Zdravstveno se veleučilište sa svojim drugim studijem - radiološka tehnologija - svrstao na devetu poziciju i dobio 50-ak prijava više od studija građevinarstva u Zagrebu. Na listi brojem prijava trenutačno najtraženijih studija nema Medicinskog fakultetu u Zagrebu, kao niti jednog drugog studijskog programa ostalih sveučilišnih gradova.

Prema podacima Sredšnjeg prijavnog ureda Agencije za znanost i visoko obrazovanje, dosad je neki od ukupno oko 770 studijskih programa u Hrvatskoj prijavilo čak 37.103 maturanta. Ostali (očekuje se ukupno oko 40 tisuća) imaju vremena do 17. srpnja, do kada su moguće i promjene prioriteta. Svaki kandidat za upis ima pravo prijaviti do deset studijskih programa, slažući ih po prioritetu, zbog čega je interesantnije promatrati studije koje maturanti odabiru kao prvi izbor.

A tu se slika u odnosu na prošlu godinu, kao i gore navedene podatke s ukupnim brojem prijava, mijenja: zagrebački FER popeo se na prvo mjesto brojem prijava prvoga izbora. Lani je to bila ekonomija, dok je drugo mjesto zauzimao Filozofski fakultet kojeg zasad uopće nema na ovoj listi. FER slijedi studij medicine u Zagrebu sa 1059 “sigurnih” prijava. Poslovna ekonomija je po ovome kriteriju pala na treće mjesto, dok se na četvrtome našao stručni studij kineziologije. Studij prava na ovoj je ljestvici nešto bolje pozicioniran (šesto mjesto), a slijede ga strojarstvo, farmacija, logopedija. Studij predškolskog odgoja prvi se put probio na ovoj ljestvici, zauzimajući sa 474 prijave prvoga prioriteta deseto mjesto.

Koji će studij biti najteže upisati ove godine?

S obzirom na činjenicu da prima samo petero studenata, a trenutačno ima 67 prijava, jasna je prva pozicija koju je po ovome kriteriju zauzela zagrebačka Akademija dramske umjetnosti sa studijem filmska i TV režija. Drugi po težini upisa je studij logopedije, na kojem već sada na jedno upisno mjesto (od ukupno 50) konkurira 10 kandidata, a treći je studij fizioterapije s osam kandidata na jedno mjesto.

Izuzetno dobar interes maturanti pokazuju za novi studij vojno vođenje i upravljanje, na čijih se 55 mjesta do jučer prijavilo čak 376 kandidata (riječ je o studiju koji zajednički izvodi šest fakulteta Zagrebačkog sveučilišta). Noviji trend među maturantima je i studij fitnessa na kojemu već sada konkurira njih šest za jedno mjesto, a slična je situacija i na studiju aeronautike, modul vojni pilot, koji doduše može primiti tek deset studenata. Neće biti lako izboriti se niti za status brucoša na Učiteljskom fakultetu, s obzirom na to da je za njihov sve popularniji studij predškolskog odgoja stiglo 474 prijave prvoga izbora, i to za ukupno 80 mjesta.

Jedini studij koji se pojavio na ljestvicama najtraženijih, a da nije u Zagrebu, jest studij glume na splitskoj Umjetničkoj akademiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 08:05