GORKO-SLATKA 2022.

Ovo su najveći biseri naših političara - od šmrkanja kokaina preko nothingburgera do apartmančića na Šolti

Jutarnji list objavljuje selekciju najlucidnijih izjava koje su naši vrli političari uspjeli izgovoriti tijekom ove godine.

Urša Raukar i Ante Prkačin

 Cropix/

- Tko šmrče kokain, a tko je kome nothingburger; tko je izložen salama-napadima, a tko je samo blesav; kome je fjaka, a tko je žedan krvi; tko je bijesan jer se prejeo znate već čega, a tko bi kome prekrajao granice; kome smrde svinje, a tko nikad ne spava? - samo su neka od najintrigantnijih pitanja na koja smo tijekom 2022. godine napokon dobili prave odgovore.

Jasno, riječ je o biserima naših vrlih političara, a Jutarnji list ovom prilikom objavljuje finu selekciju najlucidnijih izjava izgovorenih u posljednjiih 360 dana.

Uživajte!

ZIMSKA KOLEKCIJA

"Premijer nikada nije rekao da kasnimo, premijer je rekao da nismo zadovoljni dinamikom obnove." (komentar ministra graditeljstva Darka Horvata na opasku novinara da se s obnovom jako kasni, a s čime se i sam predsjednik Vlade složio)

"Ne žalim što sam išao na akademiju obilježavanja Dana Republike Srpske. Moja prisutnost nije imala politički karakter." (predsjednik SNV-a Milorad Pupovac o proslavi neustavnog praznika Dana Republike Srpske)

"U prošlom mandatu imali smo napad na osobe, sada imamo salama-napade na institucije." (premijer Andrej Plenković o akterima koji navodno sustavno rade na demontaži države i njezinih institucija - HNB-a, HRT-a, Vrhovnog suda i DORH-a)

"Na vulgaran je način izvrijeđao Domovinski rat i žrtve, nastavljajući sramotnim jugonostalgičarskim putevima Borisa Dežulovića." (saborski zastupnik HDZ-a Josip Đakić o izjavi Dine Rađe da ga "zaboli više k.... za rat, četnike, ustaše i antivaksere, za sve ljude ograničene pameti koji nam ne dopuštaju da normalno živimo")

"Gospodin se borio za Hrvatsku, lobirao za nju, da se njega na taj način povlači po javnosti? To je sramota!" (HDZ-ov eurozastupnik Tomislav Sokol u obrani Zvonimira Frka-Petešića, koji je dobio državni stan u Zagrebu na korištenje, a bio prijavljen na Dugom otoku)

"Napit ću vam se krvi!" (splitski dogradonačelnik Bojan Ivošević zaprijetio urednici Slobodne Dalmacije Nikolini Lulić, nezadovoljan tekstom u kojem se objašnjava da su njegove priče o sadnji stabala na Marjanu faktički netočne)

PROLJETNI BISERI

"U čemu je problem? Iznenađen sam pitanjem. Tri dana sam u Zagrebu, ispunio sam sve obrasce, i to ide po automatizmu. Ne koriste je, valjda, oni koji žive s obitelji. Nisam htio kupiti stan u Zagrebu. Kupio sam dva apartmančića na Šolti" (saborski zastupnik Josip Đakić o tome zašto koristi naknadu za odvojeni život od tisuću kuna mjesečno iako se razveo od supruge, a djeca su mu punoljetna)

"Ima dosta naših uvaženih članova koji su doista dali svoj obol u Zagrebačkom holdingu. Tu nema nikakvog restrukturiranja, ovo je čisti politički revanšizam" (predsjednik zagrebačkog HDZ-a Mislav Herman o listi otkaza koju je pripremila Uprava Zagrebačkog holdinga u sklopu restrukturiranja te kompanije)

image

Zastupnik Hrvoje Zekanović i vrećica "kokaina"

Damjan Tadic/Cropix

"Jučer sam šetao po Pantovčaku, sasvim slučajno, i tamo negdje posred Pantovčaka pronašao sam ovo. Unutra je upravo ono što vi mislite da je!" (izjava zastupnika Hrvoja Zekanovića nakon što je za saborskom govornicom izvadio vrećicu s bijelim prahom, aludirajući da predsjednik RH šmrče kokain)

"U svakom ratu ima zločina, pa i u ovom, ali nema zvjerstava kakvih je bilo u našem ratu" (predsjednik Republike Zoran Milanović o ruskoj invaziji na Ukrajinu)

"Da nije bilo 10. 4. 1941., ne bi bilo ni današnje Hrvatske" (rekao je brigadir Matko Raos, u svojstvu izaslanika ministra branitelja, na polaganju vijenaca poginulim pripadnicima HOS-a)

"Dobro došao u boj, poginut ćeš, je**ga, tako blesav kakav jesi!" (predsjednik Milanović o ministru obrane Mariju Banožiću, kojeg je proglasio "tupookim drugoredašem" i "mizerijom od čovjeka", a sve zbog najava da će se mijenjati Zakon o obrani kojim bi mu se suzile ovlasti)

"Obavještavam vas kako će službeni potpis ministra biti izv. prof. dr. sc. Davor Filipović te molim da sukladno tome dostavljate akte na potpis" (Davor Filipović u dopisu djelatnicima nakon što je imenovan ministrom gospodarstva i održivog razvoja)

"Trenutno mi je način da budem medijski eksponiran - predsjednik Milanović... Trenutno mogu parazitirati na Milanoviću" (saborski zastupnik Hrvoje Zekanović)

LJETNI HITOVI

"Obećavam da ću raditi puno više nego u prošlom mandatu, a i tada sam odradio puno." (Željko Kerum u izbornoj kampanji za gradonačelnika Splita)

"Ljubaznost hotela i osoblja nikad ne propitujem!" (ministar financija Zdravko Marić o trostruko jeftinijem računu koji je dobio za boravak u lošinjskom hotelu Bellevue)

"Ljeto je, vrućina. Znate kako je to u Splitu, fjaka. Vidjet ćete u drugom krugu!" (HDZ-ov politički tajnik Ante Sanader nakon fijaska HDZ-ova kandidata u prvom krugu izbora za gradonačelnika Splita)

"Slušaj, nakazo jedna. Koliko te bog unakazio tjelesno, toliko ti je i glavu" (zastupnik Domovinskog pokreta Ante Prkačin zastupnici Možemo! Urši Raukar koja je izrazila nezadovoljstvo što se izbjeglice iz Ukrajine tretira drukčije nego migrante iz Afganistana ili Sirije)

image

Urša Raukar i Ante Prkačin

Cropix/

"Imamo rekordan broj zaposlenih od samostalnosti koji pokazuje rezultate od milijardu i 640 milijuna zaposlenih u RH." (saborska zastupnica HDZ-a Majda Burić u pokušaju da nahvali Vladu)

"Osjećam se bijesnim. Ja sam toliko da ne kažem čega pojeo u ovih šest godina, mahom tuđih, da mi je toga dosta." (premijer Plenković čudi se što je novinarima zanimljivo da čak troje od ukupno pet članova kriminalne zadruge koja je preprodavala Inin plin ima HDZ-ovu iskaznicu)

JESENSKE MUDROSTI

"Svi znamo da su se kroz povijest granice država mjesta obitavanja našeg naroda mijenjale, a nismo sigurni da se granice neće mijenjati i ubuduće." (poglavar Srpske pravoslavne crkve Porfirije)

"Nama se stalno spočitava da krademo europski novac, a to je naš novac. Mi smo jako tanko iznad vode i onda stalno živiš u strahu da će doći europski istražitelj" (predsjednik Milanović nakon što je uhićena HDZ-ova voditeljica Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije Magdalena Dovečer)

"Ja uopće ne krivim Hrvatsku, rade posao koji su radili od 1941. godine!" (srpski predsjednik Aleksandar Vučić nakon što su čelnici EU dogovorili da Srbija više neće moći uvoziti rusku naftu preko Jadranskog naftovoda)

"Ako se stignem ošišati i ako obavim plac, navratit ću na cirkus u organizaciji Nikole Grmoje" (saborski zastupnik Zekanović o sjednici Antikorupcijskog vijeća o aferi u Ini)

"Ona nije izvršna vlast. Nije moja razina, to nije hamburger, to je nothingburger." (predsjednik Milanović nakon što je odbio susret s predsjednicom Zastupničkog doma Nancy Pelosi, trećom najmoćnijom političarkom SAD-a)

image

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomasević

Ivana Nobilo/Cropix

"Dobar dio neugodnih mirisa širio se od svinja koje se drže oko Jakuševca, to je problem koji se 20 godina nije riješio" (gradonačelnik Tomislav Tomašević o problemu smrada s odlagališta Jakuševac koji muči stanovnike Novog Zagreba)

"Ako imate problem oko toga, onda nemojte gledati nogomet i radite svoje. Ja znam da većina zastupnika i zastupnica gleda nogomet, pa je bolje tako, nego da sabornica bude prazna." (predsjednik Sabora Gordan Jandroković proglasio je dvosatnu stanku zbog utakmice između Hrvatske i Maroka)

"Dakle, Vlada ne samo da puno radi, Vlada ne spava!" (ministar financija Marko Primorac u raspravi o državnom proračunu za 2023. koja je završila usred noći)

"Događa se, zrakoplovi zbog sile teže tendiraju tome da padnu." (zastupnik Socijaldemokrata i predsjednik saborskog Odbora za obranu Franko Vidović, komentirajući pad aviona MiG-21)

"Nemoguće je imati jedan nacionalni stadion, mora ih biti više koji će biti reprezentativni, na kojima ćemo pokazati vrhunsku gostoljubivost i mogućnost organiziranja velikih sportskih natjecanja." (posebni savjetnik u Ministarstvu turizma i sporta Josip Pavić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:52