PREPORUKE HZJZ-A

Ovo su nova pravila karantene: Tri su promjene vezane uz djecu, zdravstvene radnike, ali i one sa simptomima

Karantene su oslobođena djeca do 18 godina koja su primarno cijepljena i koja su preboljela pa primila jednu dozu cjepiva

Covid-19 Centar, brzi antigenski test u Praškoj 10 u Zagrebu

 Damjan Tadic/Cropix

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je nove preporuke o postupanju s oboljelima, kontaktima te izolaciji i samoizolaciji.

Novosti vezane uz samoizolaciju odnose se na djecu, na zdravstvene i socijalne radnike te na asimptomatske osobe i osobe s blažom do umjerenom kliničkom slikom.

Promjena samoizolacije kod djece

Karantene su oslobođena djeca do 18 godina koja su primarno cijepljena i koja su preboljela pa primila jednu dozu cjepiva, neovisno o tome koliko je vremena prošlo od cijepljenja.

Djeca izuzeta od karantene trebaju tijekom desetodnevnog razdoblja od bliskog kontakta sa zaraznom osobom u kolektivu svode na minimalnu mjeru kontakt s osobama starijima od 60 godina i osobama s teškim kroničnim bolestima i nositi masku u svim prilikama kad je nemoguće izbjeći bliski kontakt.

Također, preporučuje se da pet do sedam dana nakon bliskog kontakta sa zaraznom osobom naprave kućni test. U slučaju pojave simptoma trebali bi se testirati brzim antigenskim ili PCR testom.

Promjene u zdravstvu i socijalnoj skrbi

Zdravstveni djelatnici i djelatnici u sustavu socijalne skrbi kojima je na temelju ranijeg preboljenja ili cijepljenja karantena skraćena na sedam dana trebaju prije povratka na posao uraditi brzi antigenski test (može i PCR ako kapaciteti testiranja dozvoljavaju) te se na posao mogu vratiti tek po dobivanju negativnog rezultata testa.

Ako osoba razvije simptome, potrebno je testirati se brzim antigenskim testom (BAT). U slučaju pozitivnog BAT nalaza, osoba se podvrgava izolaciji u trajanju od najmanje sedam dana, pri čemu se dan početka simptoma računa kao nulti dan.

U slučaju negativnog BAT nalaza preporučuje se ponoviti BAT nakon 24-48 sati te u slučaju ponovljenog negativnog nalaza prekid karantene po isteku sedam dana, uz strogo pridržavanje epidemioloških mjera i kontinuiranog nošenja maske sljedećih sedam dana.

Skraćena izolacija asimptomatskim

Izolacija je skraćena asimptomatskim i osobama s blagom do umjerenom kliničkom slikom koje nisu imunokompromitirane na sedam dana i za osobe kojima je prošlo više od četiri mjeseca od primarnog cijepljenja ili preboljenja. HZJZ izričito navodi da je u ovom slučaju riječ o odraslim osobama.

U tablici niže pročitajte detaljno u kojim slučajevima možete biti potpuno izuzeti od karantene, a kada ona traje sedam dana:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:26