NOVE MJERE

Ovo su nove cijene ulja, mlijeka, šećera, mesa… Pogledajte tablicu koju je objavila Vlada

Iz košarice se miču svinjska lopatica i vratina, a dodaje se carsko meso, te će ubuduće fiksna cijena biti za osam proizvoda

Ilustracija

 Tetra Images/Tetra Images/Profimedia

Paketom mjera koji predstavljamo želimo dati odgovor na energetsku krizu s kojom smo suočeni, rekao je premijer Andrej Plenković u utorak predstavljajući četvrti paket mjera pomoći građanima, ustanovama i poduzećima, vrijedan 1,7 milijardi eura.

Vladin odgovor na globalnu energetsku krizu i inflaciju sastoji se od tri elementa pomoći – ublažavanja rasta cijena energije, zaštite od inflacije te posebnih potpora i poticaja.

Nastavljamo, kao i do sada, sa istom političkom zamisli - dati odgovor na krizu s kojom smo suočeni, rekao je uvodno Plenković.

"Globalna energetska kriza nam je prouzročila inflatorne pritiske pa želimo s mjerama koje poduzimamo praktički zadnjih više od godinu dana, a kada uključimo i covid gotovo zadnje tri godine, postići tri temeljna cilja - za građane i za gospodarstvo i sve druge institucije ublažiti rast cijena energenata, zaštititi maksimalno moguće od inflacije te dati posebne potpore i poticaje različitim ciljnim skupinama kalibrirano, tako da pomognemo onima koji su u krizi najranjiviji", istaknuo je.

Cijena električne energije za kućanstva, javni i neprofitni sektor, malo poduzetništvo i poduzetnike ostaje ista do kraja rujna, dok do kraja ožujka iduće godine ostaje ista cijena plina, a do tada se produžuje i primjena snižene stope PDV-a od pet posto za isporuke prirodnog plina, za grijanje iz toplinskih stanica te za isporuku ogrjevnog drva, peleta, briketa i sječke.

I dalje će biti snižene trošarine na naftne derivate, a Vlada će mjerama pomoći i socijalno ugroženima, pogođenima potresom te poljoprivrednom sektoru, ribarstvu, prijevoznicima, te će ulagati u energetsku učinkovitost.

image

Cijene namirnica

Vlada RH

Premijer je najavio i manju izmjenu u košarici proizvoda čija je cijena fiksirana te će na sjednici Vlade u četvrtak donijeti odluku kojom se iz košarice "miču", svinjska lopatica i vratina, a dodaje se carsko meso, te će ubuduće fiksna cijena biti za osam proizvoda.

Prema prijedlogu, za jestivo suncokretovo ulje cijena bi bila niža - 1,72 eura za litru (do sada 1,86 eura), dok bi iste cijene ostale za mlijeko, brašno (glatko i oštro), šećer, cijelo pile i svinjsko mljeveno meso, a za carsko meso bila bi 3,79 eura za kilogram.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 20:37