OBOJICA PREŽIVJELI

Ovo su piloti koji su se uspjeli katapultirati prije pada MiG-a 21: Obojica su iskusni, a današnja drama nije im prva

Ivan Lukan i Zvonimir Milatović svojedobno su dobili medalju za izniman pothvat nakon što su im avioni imali problema s motorom

Zvonimir Milatović i Ivan Lukan

 Tomislav Krišto/Srđan Vrančić/CROPIX

U utorak oko 14 sati kod Voćina na Papuku prilikom obuke srušio se MiG-21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Riječ je o dvosjedu koji je korišten pri obuci pilota. Prema neslužbenim informacijama, do pada je došlo uslijed kvara na motoru. Prema službenim informacijama Ministarstva obrane, piloti su se katapultirali prije pada i obojica su preživjela.

Prema neslužbenim, ali provjerenim informacijama, radi se o Ivanu Lukanu i Zvonimiru Milatoviću. Piloti su prebačeni u Kliničku bolnicu Sveti Duh u Zagrebu, a jedan od njih ima ozljede nogu.

image

Ivan Lukan

Srdjan Vrancic/CROPIX

Prema navodima portala Obris.org, Lukan je 2017. godine dobio medalju za izniman pothvat nakon što mu se iznad Brodsko-posavske županije ugasio motor aviona, ali ga je uspio ponovno upaliti i vratiti se na Pleso.

On je rodom iz Zagreba. Školovanje za vojnog pilota započeo je 1998. godine, a diplomirao je 2003. kao pripadnik sedmog naraštaja vojnih pilota. Prvi samostalni let MiG-om imao je 2015. godine.

Zvonimir Milatović tu istu medalju dobio je 2008., nakon što mu se na probi uoči svečanosti povodom Dana OS RH pokvario motor i otpao dio lijevog krila, tzv. zakrilce, na zrakoplovu MiG-21. U izboru "iskakati" ili "riskirati", Milatović je izabrao ovo drugo i uspješno prizemljio zrakoplov na Pleso, objavio je portal Obris.org.

image

Zvonimir Milatović

Tomislav Kristo/CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. prosinac 2022 14:18