NOVO ISTRAŽIVANJE

OVO su šokantni podaci: U Hrvatskoj je gotovo svako peto dijete seksualno zlostavljano!

Svako peto dijete u Europi doživjelo je neki oblik seksualnog zlostavljanja

ZAGREB - Svako peto dijete u Europi doživjelo je neki oblik seksualnog zlostavljanja , a u Hrvatskoj je u djetinjstvu seksualno zlostavljano 18,1 posto djece, pokazuju najnovija istraživanja koja su iznesena na stručnom skupu u Tribinama Grada Zagreba.

Od toga broja njih 13,7 posto doživjelo je zlostavljanje koje uključuje dodir tijela.

Pod vodstvom pravobraniteljice za djecu Mile Jelavić održan je stručni skup "Zaštita djeteta svjedoka u postupcima policije, kaznenom i prekršajnom postupku", raspravljalo se o problemima u sustavu zaštite djeteta-svjedoka, upozorilo na slabosti u pojedinim sustavima i predlagala moguća poboljšanja.

- Od oko pet tisuća djece koja se godišnje nađu u postupku 2484 su žrtve zlostavljanja u vlastitoj obitelji - rekla je pravobraniteljica Jelavić te dodala kako nema društvenog sektora u kojem djeca nisu žrtve zlostavljanja.

Kao glavne probleme djece u postupku ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba Gordana Buljan-Flander navela je višestruko svjedočenje djece koje izaziva stres, te nestručnost i neosjetljivost ispitivača.

Flander je kao još jedan problem istaknula i činjenicu da djeca u postupku gube nadzor nad životom te da je ponekad važnije "zadovoljiti sustav nego pomoći djetetu."

Ustvrdila je kako u Hrvatskoj nije razvijen sustav zaštite djeteta svjedoka unatoč tomu što postoje modeli u skladu s kojima bi sve trebalo idealno funkcionirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 18:42