FORMIRANO TROČLANO IZVANRASPRAVNO VIJEĆE

OVO TROJE SUDACA ODLUČIT ĆE O SANADEROVU PRITVORU Sutra će se znati ostaje li Sanader u pritvoru ili ne

Do kraja ovoga tjedna trebala bi biti poznata odluka Izvanraspravnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda o prijedlogu branitelja bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera da ga se pusti iz istražnog zatvora.
 Damjan Tadić/CROPIX

Nakon što se veći broj sudaca ovoga tjedna vratio s godišnjih odmora, jučer je formirano tročlano sudsko vijeće koje će odlučivati o tome je li Sanaderu već istekao maksimalni zakonski rok za boravak u istražnom zatvoru, kako to tvrdi obrana, ili nije.

Izvanraspravno vijeće čine suci koji su zapravo sjedili u optužnom vijeću protiv Sanadera i ostalih u aferi Fimi Media. Riječ je o sutkinji Gordani Mihela Grahovac koja će predsjedati vijećem te članovima vijeća, sutkinji Tanji Pavelin Borzić i sucu Zoranu Luburiću.

Činjenicu da su oni već donosili odluke u istom predmetu na sudu ne smatraju nimalo spornom jer su odlučivali o potvrđivanju optužnice odnosno o postojanju osnovane sumnje u predmetu koji je u međuvremenu nepravomoćno okončan osuđujućom presudom.

Foto: sudac Zoran Luburić (Arhiva/CROPIX)

Izdržavanje kazne

Obrana Ive Sanadera traži njegovo puštanje na slobodu smatrajući da su se za to već ranije stekli zakonski uvjeti, čim je Ustavni sud RH ukinuo pravomoćnu presudu protiv njega u drugom predmetu, aferama Hypo i Ina - MOL. Do te odluke Ustavnog suda Sanader je već neko vrijeme bio na izdržavanju zatvorske kazne od osam i pol godina, koja mu je sada ukinuta. Stoga je vraćen u režim istražnog zatvora, koji mu je određen u predmetu Fimi Media, jer je osuđen na kaznu veću od pet godina zatvora. Sanaderovi odvjetnici smatraju, međutim, da je već ranije istekao maksimalni pritvorski rok za njihova klijenta. Izračunali su da je Sanader iza rešetaka proveo ukupno tri godine i otprilike devet mjeseci, dok je maksimlani istražni zatvor u njegovu slučaju tri i pol godine.

Ono što je zanimljivo i nesvakidašnje u sudskoj praksi jest da je obrana u istražni zatvor uračunala Sanaderov boravak iza rešetaka u dva posve različita predmeta, aferi Fimi-Media te predmetu Hypo i Ina - MOL.

zlatar,190303tanja pavelin sutkinja opcinskog suda u zlataru pri izricanju presude jakopcusnimio kruno pavlina-crn-

Foto: Tanja Pavelin Borzić (Arhiva/CROPIX)

Ubrojili i Austriju

Pritom su uračunali i vrijeme koje je proveo na izdržavanju kazne, kao i vrijeme koje je proveo u ekstradicijskom pritvoru u Salzburgu. Naime, Sanader je u samom slučaju Fimi-Media iza rešetaka proveo tek oko pet mjeseci. U zatvoru u Austriji bio je nešto dulje od sedam mjeseci, dok je u slučaju Hypo i Ina - MOL u istražni zatvor dospio nakon izricanja prvostupanjske presude 20. studenog 2012., a u istom je predmetu upućen na izdržavanje kazne sredinom prošle godine. Dosadašnja praksa naših sudova bila je takva da su maksimalne pritvorske rokove vezali uz svaki pojedinačni predmet i nisu prihvaćali nikakva zbrajanja, osim u istom predmetu. Također, u istražni zatvor nisu uračunavali vrijeme provedeno u ekstradiciji, o čemu svjedoči i nekoliko odluka Vrhovnog suda vezanih uz druge optuženike, donesen ovoga ljeta. No, Sanaderovi branitelji smatraju da postoje odluke i stavovi europskih sudova koji potkrepljuju njihov prijedlog da se Sanadera pusti na slobodu.

Ustavna tužba

Ako Izvanraspravo vijeće na sjednici koja se očekuje u srijedu ili četvrtak ukine istražni zatvor, USKOK se na tu odluku može žaliti Vrhovnom sudu. No, ako odbije prijedlog obrane, Sanader nema pravo žalbe, ali ima mogućnost odmah podnijeti ustavnu tužbu Ustavnom sudu RH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:00