JADRAN JE HIT

‘Ovog nam je vikenda stiglo pola milijuna turista, ozbiljno se približavamo brojkama iz 2019.‘

‘U epidemiološkom smislu smo bolji od drugih država na Mediteranu i to je ono što trebamo zadržati‘, rekla je Udovičić
Dubrovnik
 Božo Radić/Cropix

Ravnateljica Uprave za sustav turističkih zajednica, kategorizaciju i pravne poslove u Ministarstvu turizma i sporta Republike Hrvatske Monika Udovičić rekla je tijekom gostovanja u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" Hrvatske televizije da je prošlog vikenda u Hrvatsku došlo oko 500 tisuća turista te da ih se oko 900 tisuća trenutno nalazi u Hrvatskoj. - Ozbiljno se približavamo turističkim brojkama iz 2019. godine - dodala je Udovičić.

- Uz covid potvrde dolazak turista je olakšan. Zračne luke, trajektne luke i autoceste su pune. Dubrovnik je živnuo jer je prošle godine tamo zabilježen turistički pad, a ove godine je ondje puno bolje - kazala je Udovičić.

Smatra da je bitno dobro turistički realizirati kolovoz jer se, kako kaže, od početka srpnja do kraja kolovoza odvija 58% ukupnog turističkog godišnjeg prometa.

- Bitno je da se do kraja pridržavamo epidemioloških mjera, da ih se držimo do kraja kolovoza, a i dalje kako bismo imali dobru posezonu - istaknula je Udovičić za HTV.

Od svih turističkih država na karti Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC), Hrvatska stoji najbolje.

- Hrvatska obala je u narančastoj zoni. Iako se na prvi pogled to ne mora činiti da je sjajno, zapravo je vrlo dobro. U epidemiološkom smislu smo bolji od drugih država na Mediteranu i to je ono što trebamo zadržati. Sigurnost je glavni adut za turističku sezonu. To nam je i prije pandemije bio važan element, a sada je najvažniji - napominje Monika Udovičić.

- Iako je nešto manji broj turističkih dolazaka i noćenja u odnosu na 2019. godinu, prihodi su na razini te 2019. godine. Čak i ako je nešto manje gostiju, prihodi rastu. Mislim da ćemo s tim u konačnici biti zadovoljni - napomenula je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:53