VAKULA PROGNOZIRA

Ovogodišnja veljača je među 20 najtoplijih od početka mjerenja: ‘Prijete‘ li nam u ožujku zimski uvjeti?

U mnoge dane veljače imali smo gotovo proljetni ugođaj, a neke trenutačne prognoze "prijete" zimskim uvjetima početkom ožujka?

Zoran Vakula

 Neja Markicevic/Cropix

- Pada snijeg, pada snijeg - komentirali su neki, čak i ushićeno vikali posljednje večeri veljače, kao da je to nešto za zimu neobično, piše meteorolog Zoran Vakula za HRT.

Ni rečenica u HAK-ovom izvješću: "Zbog olujnih udara vjetra za sve skupine vozila zatvorene su:.." u ovo doba godine ne bi smjela biti iznenađujuća. Za zimu bi to trebalo biti "normalnije" od onoga što smo imali ove veljače, pa i većine zime. Ali što je uopće u ovom svijetu više "normalno"? U mnoge dane veljače imali smo gotovo proljetni ugođaj, a neke trenutačne prognoze "prijete" zimskim uvjetima početkom ožujka?

Klimatolozi DHMZ-a jamačno će uskoro zaključiti kako ovogodišnja veljača prema srednjoj mjesečnoj temperaturi zraka zaslužuje klimatološku ocjenu većinom "topla" - jer je odstupala uglavnom od 2 do 4 stupnja Celzijeva od prosjeka iz razdoblja između 1981. i 2010. godine. Prema ukupnoj mjesečnoj količini oborine ocjena će za većinu postaja biti "normalna", ali uz uglavnom manje oborine od višegodišnjih srednjih vrijednosti. Jedno od većih odstupanja vjerojatno će biti u Komiži, gdje bi klimatološka ocjena mogla biti i "suho".

image

Prevrtljiva veljača

Davor Pongracic/cropix

Kao i veljača, i cijela zima će nakon detaljne analize klimatologa DHMZ-a u većini Hrvatske biti među 20 najtoplijih u znanoj povijesti mjerenja. Štoviše, ponegdje i među 10 najtoplijih, kao primjerice u Dubrovniku, Kninu i Zagrebu. Stoga će klimatološka ocjena u kopnenom području biti uglavnom "vrlo topla", a na Jadranu "topla". Također kao veljača - unatoč većinskom manjku - prema ukupnoj sezonskoj količini oborine ocjena za zimu će vjerojatno biti uglavnom "normalna".

Premda i novije, kao i starije dugoročne prognoze daju povećanu, pa i razmjernu veliku vjerojatnost nastavka niza barem prosječno toplih mjeseci i sezona, uz većinom najviše prosječne količine oborine - valja biti na oprezu jer su promjene moguće, iako malo vjerojatne. No, dovoljno je i kraće razdoblje hladnijih dana i mraza pa da propadne nečiji cjelokupni urod ili barem dio.

Štoviše, najnovije prognoze temperature zraka za sljedeća četiri tjedna prilično su kontradiktorne u usporedbi s prijašnjim prognozama odstupanja srednje mjesečne temperature ožujka. Što će se na kraju dogoditi, teško je prognozirati...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:57