ZNAK ZA UZBUNU

Ovome se nisu nadali: IDS i dalje uvjerljiv u Istri, ali imaju strmoglavi pad osvojenih glasova

Atmosfera u stožeru bila je ‘pokisla‘. Nakon konferencije za medije svi su se povukli u uži krug stranke i kalkulirali što i kako dalje
Robert Cvek, Elena Puh Belci, Boris Miletić i Tulio Demetlika
 
 Mirko Ferlin/CROPIX

Čak 13.211 glasova manje dobio je IDS na ovim lokalnim izborima kad govorimo o županijskoj skupštini, dok je Boris Miletić kao IDS-ov kandidat za župana dobio u odnosu na 2017., kad je listu predvodio Valter Flego, dobio čak 17.422 glasa manje. Isto tako, zadnji je put Flego glatko pobijedio u prvom krugu s čak 65 posto glasova, dok Miletić mora u drugi krug s 46,7 posto glasova.

Velik je to udarac IDS-u iako je i dalje uvjerljivo u Istri polučio najbolji rezultat. No da će broj glasova toliko biti manji, vjerojatno se nitko iz čelništva stranke nije nadao. Zbog toga je u izbornoj noći i atmosfera u njihovu stožeru bila "pokisla", a nakon konferencije za medije nisu bili raspoloženi za daljnje komentare te su se povukli u uži krug stranke i kalkulirali što i kako dalje.

Jedno je jasno, pada im popularnost na razini županije gdje će Miletić u drugi krug za 15 dana sa SDP-ovcem Danijelom Ferićem koji je u prvom krugu dobio dvostruko manje glasova od Miletića, ali više nego njegov prethodnik Marino Baldini na izborima 2017. No ni SDP zapravo nema nešto previše razloga za slavlje kad govorimo o rezultatima na razini županije jer je za njih glasalo 2367 birača manje nego 2017. Prema svemu sudeći "uzela" ih je platforma Možemo na čelu s Koviljkom Aškić koja ulazi u županijsku skupštinu. Skoro pa isti rezultat ostvario je HDZ na čelu s Antonom Klimanom kao i prošli put kad je listu vodila Monika Udovičić, ali je zato HDZ napravio pomak kad govorimo o kandidatu za župana. Iako nije ušla u drugi krug, ravnateljica Opće bolnice Pula Irena Hrstić osvojila je 4738 glasova više nego Udovičić na zadnjim lokalnim izborima.

I kad gledamo ostale rezultate, IDS nema baš razloga za veselje, bez obzira na to što su u velikoj većini općina i gradova sačuvali vlast. Primjerice u Puli je izgubio većinu u gradskom vijeću. Osvojili su tek 32 posto glasova, a u odnosu na 2017. kad je listu predvodio Miletić izgubili su čak 2991 glas. Pitanje je kako će se složiti vijeće u Puli, gdje su po 16 posto glasova dobili nezavisni Filip Zoričić, koji će s IDS-ovom kandidatkinjom Elenom Puh Belci u drugi krug, i platforma Možemo. Slijedi ih SDP s 14 posto koji su se već izjasnili da će podržati Zoričića te HDZ sa 7 posto.

U IDS-u sigurno nisu računali da će izgubiti u Buzetu, a ni da će tako premoćno u Vodnjanu odmah u prvom krugu pobijediti nezavisni Edi Pastrovicchio čiju je kampanju snažno podržao suvlasnik IT diva Infobip Silvio Kutić. I ne samo što je Pastrovicchio pobijedio s 58 posto svih glasova, nego je "uzeo" i gradsko vijeće s 54 posto glasova pa sad sam može kreirati novu politiku tog grada u južnoj Istri gdje se prvi put nakon tako dugo godina mijenja vlast.

Vijeće je IDS izgubio i u Buzetu, kao i mjesto gradonačelnika. Tamo su ih pomeli njihov nekadašnji stranački kolega Damir Kajin te nezavisni Dean Prodan koji će u drugom krugu odmjeriti snage. A očito je da će i te dvije liste kreirati gradsko vijeće jer su osvojile po trećinu glasova. IDS je ostao na trećem mjestu s 26 posto svih glasova.

Malo iznenađenje od istarskih općina je i Gračišće gdje je premoćno godinama pobjeđivao Ivan Mijandrušić, jedan od najbogatijih i najdugovječnijih načelnika u Istri koji je ujedno imao i najveći broj predmeta od svih istarskih načelnika i gradonačelnika pred Povjerenstvom za sukob interesa. Ovaj put s 45 posto glasova nadmašio ga je nezavisni Ivan Jeromela koji je ujedno sa svojom listom u vijeću prešao IDS s 39 posto glasova. Do promjene vlasti došlo je i u malom Oprtlju gdje je IDS također uvijek pobjeđivao. Ovaj put birači su se odlučili za nezavisne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:02