PRIZNANJE

'OVU NAGRADU POSVEĆUJEM DARKU IZ MOJE PRIČE, ON JE PRAVI HEROJ' Novinarki Jutarnjeg Petri Plivelić uručena nagrada 'Svjetionik'

 
Petra Plivelić
 Boris Kovačev / CROPIX

Novinarki Jutarnjeg lista Petri Plivelić u ponedjeljak je u kinu Europa uručena nagrada Svjetionik, koju treću godinu za redom za dostojno izvještavanje o siromaštvu dodjeljuje Hrvatska mreža protiv siromaštva.

Petra je nagrađena za svoj tekst o prvom zajedničkom ljetovanju sedmeročlane obitelji Jeremić, koji je u lipnju objavljen najprije u tiskanom, a potom i online izdanju Jutarnjeg lista, s naslovom “Napokon trenuci sreće”. Otac Darko ostao je sam sa šestero djece u dobi od tri do 12 godina nakon što mu je supruga vrlo mlada preminula od raka dojke.

Stoga mu je bilo teško zamisliti da bi cijelu obitelj mogao povesti na ljetovanje. Ipak, dobio je priliku - prijavio se na poziv zaklade Hrvatska za djecu, a na kraju su Jeremići i izabrani kao jedna od 13 obitelji kojima je organizacija ove godine omogućila odmor na moru.

Zadivljuje empatijom

Petra je napravila živopisnu reportažu s njihova ljetovanja, a gospodin Darko ispričao joj je i na koji način vesela obitelj inače funkcionira i raspodjeljuje obveze te kako braća i sestre brinu jedni o drugima.

Upravo taj pozitivan ton koji prevladava u članku bio je jedan od razloga zbog kojih je žiri, inače sastavljen od osoba s iskustvom siromaštva, od svih prijavljenih odabrao baš Petrin rad. Osim toga, naglasili su da je naša novinarka pokazala zadivljujuću razinu empatije, ali i priču digla na višu razinu, upućujući na općenite probleme s kojima se susreću ljudi slabijeg socijalnog statusa.

Boris Kovačev / CROPIX
Glavni urednik Jutarnjeg Goran Ogurlić i kolege došli su podržati Petru

- Htjela bih zahvaliti članovima žirija što su prepoznali i nagradili moj rad. Zahvalila bih i Jutarnjem listu, odnosno urednicima s kojima radim, a koji su me naučili dostojanstveno izvještavati o siromaštvu jer to, nažalost, nije nešto što se nauči na studiju novinarstva. Važna za ovu priču bila je i Zaklada Hrvatska za djecu, koja je gospodinu Darku i njegovoj djeci omogućila ljetovanje, stoga hvala i njima - istaknula je Petra na dodjeli. - Naravno, hvala samom Darku, s kojim sam se ovih dana telefonski čula.

Ponovno sam mu zahvalila što mi je ispričao svoju priču i omogućio da, evo, za to dobijem i nagradu. On se iznenadio što je članak nagrađen, ali mu je bilo drago. U kratkom sam ga razgovoru pitala ima li možda sada nekog načina na koji bismo mu mogli pomoći, s obzirom na to da je blagdansko vrijeme. Zatekao me njegov odgovor: “Ma, znate što, mi ćemo se uvijek nekako snaći. Ima onih kojima je pomoć puno potrebnija” - ispričala je Petra.

Potvrdila talent

Uz kolege iz redakcije, na dodjelu je došao i glavni urednik Jutarnjeg lista Goran Ogurlić. - Iznimno smo radosni i ponosni što je naša novinarka dobila nagradu za priču koja je ispunila sve kriterije dostojanstva u izvještavanju o siromašnima. To je posebno umijeće koje nije lako postići. Etički kriteriji u novinarstvu i čuvanje dostojanstva naših sugovornika jedan su od temelja Standarda informiranja koje smo kao medijska kuća usvojili u kolovozu 2015. godine. Stoga smo presretni što je jedna od naših najboljih mladih novinarki potvrdila svoj talent i profesionalnost u ovako osjetljivoj priči - rekao je.

Petra je, inače, nagrađena u kategoriji najboljeg tiskanog i online priloga, dok je Kristina Čirjak odnijela priznanje za najbolji televizijski prilog za “Nevjerojatnu priču o Miši”, emitiranu na RTL Direktu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:18