TRAŽENE NA BURZI

Ozbiljan problem u sustavu: Školama fali 940 čistačica jer zbog mjera više rade

Zanimanje čistačica je, uz učitelje, u ovome trenutku najtraženije na Zavodu, za njih je otvoreno više oglasa nego za med. sestre
 Željko Puhovski/Cropix

Zbog ozbiljnog problema s nedostatkom čistačica, čiji se opseg posla rapidno povećao od aktivacije epidemioloških mjera, škole su zatrpale odjele Ministarstva znanosti i obrazovanja zahtjevima za odobrenjem zapošljavanja dodatnog broja čistačica. Kako doznajemo, čak 696 škola navodi da im nedostaju spremačice, njih ukupno - 940.

Zahtjev za odobrenjem zapošljavanja oko novih 700 spremačica uputilo je 477 osnovnih škola, a 219 srednjih škola navodi potrebu za dodatnih 240 čistačica.

Ministar Radovan Fuchs koncem kolovoza je obavijestio škole da se jave Ministarstvu zbog angažiranja dodatnih spremačica, s kojima bi škole sklapale ugovor o radu na određeno vrijeme, no ne na dulje od šest mjeseci. Do odobrenja tih zahtjeva škole su imale mogućnost bez natječaja zaposliti spremačice, ali na rok od 60 dana.

- Tu mogućnost smo iskoristili jer nam, uz četiri zaposlene, nedostaje još jedna spremačica. Međutim, početkom studenoga taj rok istječe, a još nismo dobili suglasnost za zapošljavanje na šest mjeseci. U ovoj situaciji nedostatak tehničkog osoblja veći problem je u školama od nedostatka učitelja - kaže Sanja Kvaternik Hren, ravnateljica Osnovne škole Kantrida u Rijeci.

Pucaju po šavovima

Na Zavodu za zapošljavanje, zanimanje čistačica je, uz učitelje, u ovome trenutku najtraženije. Za njih je otvoreno više oglasa nego za medicinske sestre i liječnike. Trenutno je aktivno 227 natječaja za zapošljavanje čistačica, a u najvećem broju poslodavci su dječji vrtići i škole. Problema su svjesni i u Gradskom uredu za obrazovanje. Prema riječima pročelnika Ivice Lovrića, upravo zbog odlaska tehničkog osoblja u samoizolaciju Osnovna škola Augusta Harambašića morala je više razrede preusmjeriti u online nastavu.

Zagrebačka Osnovna škola Ivana Meštrovića imala je do prije nekoliko godina sedam zaposlenih spremačica, pa ravnatelju škole čiji se kvadrati nisu smanjivali (broj čistačica odobrava se prema površini zgrade), nije jasno što se to dogodilo da su sada pali na njih pet, koliko ih je odobrilo Ministarstvo.

- Kako bi koja otišla u mirovinu, mi bismo ostajali bez tog radnog mjesta. Trenutačno pet žena čisti više od 4500 kvadrata škole koja radi u dvije smjene jer ima više od 700 učenika. Čistačice nam pucaju po šavovima - kaže ravnatelj Milivoj Magerl.

Zatrpani zahtjevima

Škole koje rade u smjenama, a takvih je najviše, u najvećem su problemu.

- Čistačica zaposlena u školi na puno radno vrijeme otišla je u mirovinu, nakon čega smo od Ministarstva dobili odobrenje za popunu radnog mjesta, ali za pola radnog vremena. Prije smo dakle imali četiri čistačice, sada imamo dozvolu za tri i pol, s time da radimo u dva turnusa od 6 do 21 sat. Ispada da sada čistačice imaju dvije do tri minute vremena za čišćenje i dezinfekciju jedne učionice. To je sve na brzinu - smatra Tihomir Engelsfeld, ravnatelj zagrebačke V. gimnazije.

Muku muči i njegov kolega iz Škole za montažu instalacija i metalnih konstrukcija Josip Rodin. Dobio je odobrenje za zaposlenje još jedne i pol čistačice, no pita se što nakon isteka njihova ugovora od šest mjeseci. Tada još, naime, traje školska godina. Što onda?

- Postupak odobravanja dodatnih spremačica još je u tijeku. Zatrpani smo zahtjevima, no nema razloga da svaki opravdani ne bude odobren - kaže ministar Radovan Fuchs, dodajući kako je svjestan problema, pogotovo u školama s dvije smjene.

Fuchs navodi da će se situacija o isteku ugovora za šest mjeseci "razmotriti na vrijeme".

Ipak, sudeći po službenom odgovoru iz Ministarstva, sve škole ne mogu se nadati odobrenju zahtjeva.

"Ukupno 477 osnovnih škola zatražilo je dodatno zapošljavanje iako neke od njih imaju broj zaposlenih spremačica u skladu s propisima", navode u MZO-u. Prema podacima iz COP-a, u osnovnim školama je više od 5000 zaposlenih spremačica, a u srednjima njih oko 2000.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 10:41