SVE VIŠE TURISTA

OŽIVJELE ULICE ISTARSKIH DESTINACIJA, NO BROJKE SU JAKO DALEKO OD LANJSKIH: 'To je neuobičajeno malo za ovaj period, ali trend je dobar'

 
Ilustracija
 Danijel Bartolic / CROPIX

U Istri je svaki dan sve više stranih turista. Vidi se to po ulicama većih središta koja obilaze obitelji s djecom, velikim dijelom s njemačkog govornog područja. To i ne treba čuditi kada se zna da su upravo sada u Njemačkoj dvotjedni praznici za Duhove.

U ovom periodu je proteklih godina smještaj u Istri bio popunjen kao u srcu sezone. Ove godine u prvih je osam dana lipnja Istra ostvarila 25.000 dolazaka i 120.000 noćenja, što je 14, odnosno 15 posto od lanjskog prometa u istom periodu. Podaci su to županijske Turističke zajednice.

- To su za ovaj period neuobičajeno male brojke, no i one sve nas u turizmu jako vesele jer je trend porasta značajan. Posljednjih 5 -6 dana na dnevnoj razini imamo oko 20.000 noćenja, a samo tjedan prije ta brojka je bila oko 5.000 noćenja. Razlog tome je što su počeli dolaziti Nijemci i odmah su značajno podigli brojke. Uz Nijemce najveći udio imaju Slovenci, pa naši, domaći gosti i nadamo se da će uskoro, nakon 14. lipnja, krenuti Austrijanci i ostali, kazao nam je direktor istarskog TZ-a Denis Ivošević. Gosti u ovom trenutku najviše biraju privatan smještaj i kampove.

- Trenutno je odabir smještaja u kojem borave naši gosti podjednako podijeljen između kampinga i raznih oblika privatnog smještaja što samo potvrđuje naše prognoze da će upravo kamping i privatni smještaj biti u prednosti u odnosu na velika turistička naselja i velike hotele. Ono što je važno za napomenuti na samom početku je to da ovu godinu jednostavno ne smijemo uspoređivati s prošlim godinama jer je situacija izvanredna, a uvjeti u kojima se ona odvija su u potpunosti nelogični i nepredvidivi. Također, ova će godina biti jedna od najosjetljivijih i potencijalno najranjivijih jer iako je Stožer civilne zaštite Istarske županije posao oko COVID- 19 odradio doista na maestralan način, svaki potencijalno importirani slučaj novooboljele osobe od te bolesti može nas vratiti na sami početak, kazao nam je Ivošević.

Inače, Istra se na stranim tržištima, posebno Austrije i južne Njemačke počela ponovno malo agresivnije promovirati, i to putem kampanje pod okriljem slogana "Istrien so nah!" [Istra tako blizu!]. Isto tako i u razdoblju „mirovanja“, Istra je bila aktivna. Putem newslettera na više od 500 adresa na području Austrije i Njemačke odaslana je obavijest o stanju u Istri za vrijeme pandemije i dobrom upravljanju kriznom situacijom, te je prezentirano otvaranje smještajnih i ugostiteljskih objekata, atrakcija i ostalih turističkih sadržaja.

Posebna se akcija provodi i ovog vikenda, i to u organizaciji Upravnog odjela za turizam Istarske županije. Naime, istarski je turizam odlučio proslaviti otvorenje turističke sezone nakon koronakrize, i to nizom popusta ovog vikenda za razne atrakcije, ali i za posjet pojedinim vinarijama i kantinama. Pozivu se odazvalo preko 50 pružatelja turističkih usluga koji u subotu 13. i u nedjelju 14. lipnja od 10 do 18 sati diljem Istre nude svoje usluge uz 50 posto popusta ili potpuno besplatno.

- Svi uključeni sadržaji - adrenalinski parkovi, muzeji, kašteli, špilje, zaštićena područja, tematske kuće i ostale atrakcije i doživljaji, te vinari, maslinari, tartufari i ostali lokalni proizvođači dostupni su na web stranici: www.istra.hr/turizam2020, poručili su iz Upravnog odjela za turizam.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 23:52