SPLIT U ŠOKU

‘Pa jučer smo se čuli, htjeli smo na finale Lige prvaka! Teško mi je uopće govoriti...‘

Jedan od najimućnijih naših poduzetnika bio je sa svojom jahtom na putu iz Tunisa za Maltu kada ga je pogodio moždani udar...
 Ante Cizmic/Cropix

Juroslav Buljubašić je za Split i Splićane bio, pa će i ostati - Buljo, čovik koji je volio društvo, dobru zafrkanciju, čovik koji je imao "nos za biznis", pa se nije ustručavao zavrnit rukave.

Kada kažemo da je splitski pionir poduzetništva, to nije nikakvo pretjerivanje. Tako je. Zaposlen u ondašnjoj Pošti i telekomunikacijama (PTT), krajem osamdesetih shvatio je kako isti posao može ponuditi po manjoj cijeni i tako srušiti monopolizam državnoj firmi. U tome je uspio. Za SEM ste svi čuli!

Veza sa slobodnom Europom

Od ugradnje telekomunikacijskih centrala do stvaranje brodarske kompanije nije puno prošlo. Osmislio je Buljo "Kraljicom mira" plovidbu između našeg grada i Ancone. I to u pravo vrijeme, jer kada se zahuktao Domovinski rat samo je ta brodska linija bila poveznica nam sa slobodnom Europom.

image
Jakov Prkic/Cropix

Znatiželjan i vrijedan bacao se u biznis vodeći se instinktom. Otvorio je štedionicu, postala je poslije Bankom Splitsko-dalmatinskom. Okušao se u turizmu, "postavio na noge" hotele "Dioklecijan" i "Marmont" u Splitu, hostel "101 dalmatinac", u Šibeniku, na Braču, sve perla do perle. Bio je i počasni konzul Čilea.

- Kuda žuriš, majstore, tako su mu dovikivali sugrađani.

Zaustavio se, eto, a ko zna kakvoj se još ideji dosjetiti mogao... Zajedno s prijateljem plovio je na svojoj jahti "Seagul" iz Tunisa prema Malti. Odlučili su se odmoriti na Sardiniji. I tu je bio kraj puta.

image
Tom Dubravec/Cropix

U bolnici u Sassariju pridružila mu se obitelj. S nadama i molitvama. Oporavka od teškog moždanog udara, nažalost, nije bilo. Otišao je Buljo, za njim su u tuzi ostali supruga Gordana i djeca Sandra, Jure, Josip i Tomislav.

Kažu da se dobro dobrim vraća. Ako je tako, Buljo će ploviti mirno. Naime, to će vam posvjedočiti svatko tko se ikad uhvatio organizacije bilo kakvog događaja humanitarne naravi u gradu - prvi na listi poziva za "žicanje" donacije svima je bio Buljo.

- Koliko triba - i sada nam zvoni njegovo "pitanje-odgovor"...

‘Žao mi je Gordane i djece, izgubili su čovjeka koji ih je usmjerio kroz život‘

Kad si Čovjek onda nije čudno, ni neočekivano da prijatelji za tebe imaju samo lijepe riječi. Izraze sućuti obitelji Juroslava Buljubašića izrazili su njegovi dugogodišnji prijatelji i poslovni partneri.

- Znamo se posljednjih 30 godina. Surađivali smo, bili u upravi kluba i onda surađivali kroz listu "Velog mista". Jako dobar i radišan čovjek! Ima krasnu familiju i široki krug prijatelja – teško je bilo Željku Jerkovu, našem proslavljenom košarkašu, ali i nekadašnjem predsjedniku Gradskoga vijeća Splita.

- Čuli smo se jučer. Htio sam ga odvesti u Tursku na finale Lige prvaka. Teško mi je uopće govoriti. Prijatelji smo od osnovne škole, kasnije poslovni partneri i pozitivna konkurencija. Igrali smo balun zajedno, imamo djecu sličnih godina i bio mi je velika potpora – emotivan je bio Neno Nizić, koji je vijest o smrti prijatelja dobio čekajući let za Island.

- Specifičan čovjek posebnog pogleda na ljude, posao i život. Cijeli se život znamo. Žao mi je Gordane i djece, jer su izgubili čovjeka koji ih je usmjerio kroz život – kratak je bio Ilija Naletilić. (Slobodna Dalmacija)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. kolovoz 2023 00:07