SPAŠEN ŽIVOT

Pacijent kojemu je transplantirano srce prevezeno u Black Hawku je stabilno; HRZ: ‘Mi smo uvijek spremni‘

U slučaju iznenadnih okolnosti, postrojbe ratnog zrakoplovstva mogu biti spremne za polijetanje 15 minuta nakon primljenog poziva

Black Hawk UH-60M

 Ronald Gorsic/Cropix/Cropix

Pacijent kojemu je transplantirano srce prevezeno u Black Hawk helikopteru na relaciji Split - Zagreb je stabilno, a Hrvatsko ratno zrakoplovstvo (HRZ) želi mu uspješan oporavak, rekla je u petak časnica za odnose s javnošću HRZ-a Antonija Trupinić.

Četveročlani transplantacijski tim i srce za transplantaciju prvi su put u četvrtak hitno prevezeni vojnim višenamjenskim helikopterom Black Hawk iz Splita u Zagreb, nakon čega je jednom pacijentu spašen život.

"U kontaktu s KBC-om Rebro saznali smo da je pacijent u stabilnom stanju, a HRZ mu želi uspješan oporavak", rekla je u izjavi novinarima Trupinić dan nakon izvedene operacije.

Naime, na poziv transplantacijskog koordinatora Ministarstva zdravstva, posada helikoptera Black Hawk jučer je prevezla transplantacijski tim iz Vojarne "Pukovnik Marko Živković" u Velikoj Gorici do splitskog KBC-a, gdje je izvedena medicinska operacija eksplantacije organa, u ovom slučaju srca.

image

Pilotkinja i časnica za odnose s javnošću HRZ-a Antonija Trupinić

Goran Mehkek/Cropix

Eksplantacija podrazumijeva uzimanje organa i tkiva od umrle osobe rad liječenja pacijenata kojima su organi i tkiva oštećeni ili uništeni.

Nakon uspješno provedene operacije, tim liječnika je s transplantacijskom organom prevezan natrag do vojarne u Velikoj Gorici, a zatim vozilom za prijevoz transplantacijskog organa do KBC-a Rebro.

"Vjerujem da je kolegama bilo plemenito izvršavati ovakvu zadaću jer su nekome spasili život", rekla je Trupinić.

Let između dvaju najvećih hrvatskih gradova traje oko jedan sat, ovisno o vjetru, dodala je.

Iako je bila riječ o planiranoj akciji, u slučaju iznenadnih okolnosti, dežurne postrojbe ratnog zrakoplovstva mogu biti spremne za polijetanje 15 minuta nakon primljenog poziva, istaknula je časnica za odnose s javnošću.

"Ovakvi letovi nisu česti, transplantacijski organi se većinom prevoze cestovnim prometom. Naši timovi koji prevoze organe upoznati su sa svim pravilima ponašanja", dodala je.

Časnica za odnose s javnošću HRZ-a Antonija Trupinić pozvala je danas sve učenike trećih i četvrtih razreda srednjih škola i osobe mlađe od 22 godine sa završenom srednjom školom da se jave na otvoreni natječaj za kadete pilote, koji je otvoren do kraja mjeseca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2023 14:15