HRVATSKO ZDRAVSTVO

Pacijent s tumorom: Naručili su me na operaciju 11. ožujka 2013. godine

Pipić je naručen za operaciju očne mrene tek u 2013., a dotad bi, strahuje, mogao potpuno oslijepiti
Zagreb, 010211.Poljana Josipa Brunsmida 4, Ivan Pipic htio se naruciti za operaciju ocne mrene u Vinogradskoj, termin za operaciju mu je 2013 godine.Na slici: Ivan Pipic pokazuje napisani termin za operaciju.Foto: Damir Krajac / CROPIX
 Damir Krajac / CROPIX / KRAJAC DAMIR

ZAGREB - Tijekom redovnog liječničkog pregleda glaukoma i mrene na oba oka Ivan Pipić, 70-godišnji umirovljenik, prošlog se četvrtka nemalo šokirao kad su ga u zagrebačkoj Kliničkoj bolnici Sestre milosrdnice naručili na operaciju mrene za 26 mjeseci!

Ovo je neka zabuna?

- Za dvije godine i dva mjeseca?! Je li riječ o zabuni? Zar ne mogu dogovoriti raniji termin, to je rutinska operacija koju doktor obavi za 20-ak minuta? - upitao je.

- Ne, nije zabuna. Pitajte ministra zdravstva - odgovorila mu je liječnica.

Prepričavajući nam prošlotjedni razgovor u liječničkoj ordinaciji zagrebačke bolnice u Vinogradskoj ulici, Pipić je istaknuo da ne zna što može učiniti, osim nemoćno čekati da zbog sporosti našeg zdravstva u potpunosti izgubi vid.

Naime, Pipiću je karcinom očiju, bolesti pri kojoj dolazi do degeneracije i odumiranja očnog živca, dijagnosticiran još u srpnju 2009., a nedavno i očna mrena, zbog čega ima sve više teškoća s vidom. Na tramvajskim postajama, kako kaže, vidi tramvaj, ali ne može raspoznati o kojem je broju riječ. Tijekom sunčanih dana vid mu je još slabiji, a svakodnevni problemi sve su mu veći.

- Kako mi zamućenje očne leće, koje uzrokuje zamagljenje vida, ne bi pogoršalo trenutno stanje, odlučio sam naručiti se za operaciju. Svjestan sam da nikad neću izliječiti glaukom, ali mrena se vrlo lako operira, i to u 20-ak minuta. Smatrao sam da ću, naručim li se odmah, čekati pet, možda šest mjeseci, no kad mi je liječnica napisala 11. ožujka 2013., nisam mogao vjerovati - kaže 70-godišnji umirovljenik.

Stanje će se pogoršavati

Tijekom dvije godine i dva mjeseca, koliko mora čekati na operaciju, Pipić strahuje da će mu se vid postupno pogoršavati do potpune sljepoće , što su mu liječnici i potvrdili.

- Tražio sam i drugo mišljenje u privatnim poliklinikama i Kliničkoj bolnici Sveti Duh, gdje mi je potvrđeno da će se stanje pogoršavati, ali su mi doktori rekli kako operacijom mogu pokušati stabilizirati trenutni, malo zamagljen vid. Međutim, operacija u privatnim poliklinikama košta više od 10.000 kuna, a ovako za taj rutinski zahvat moram čekati više od dvije godine. Zar to nije sramotno? Budući da mi moja liječnica nije znala odgovoriti, pitao bih i ministra kako je to moguće, ali kako da stupim s njim u kontakt? - pita se Pipić.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 10:58