POBJESNIO JE

PACIJENT UPAO U ORDINACIJU LIJEČNICE KOJA GA JE PRIJAVILA MUP-u I PRIJETIO 'Ako mi oduzmu vozačku...'

 
Ilustracija: Ordinacija opće medicine
 Srđan Vrančić / CROPIX

“Oduzmu li mi vozačku, vidjet ćete vi svoje!”

Tim je riječima pacijent dr. Marijane Peček Vidaković u ordinaciji obiteljske medicine u Orahovici prošlog tjedna zaprijetio najprije njezinom kolegi koji ju je mijenjao dok je bila na godišnjem odmoru a jučer i njoj.

Razlog prijetnje je što je liječnica nedavno prijavila MUP-u promjenu njegova zdravstvenog statusa, na što su liječnici obvezni po Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, a nakon što mu je stigao poziv za izvanredni liječnički pregled kod liječnika medicine rada.

“Vjerovala sam da je to tek trenutni bijes odnosno da se smirio u međuvremenu pa sam ga jutros čim sam stigla u ordinaciju nazvala. No, slijedila je ista prijetnja pa mi nije preostalo ništa drugo do pozvati policiju”, kaže nam dr. Peček Vidaković.

I policija je ubrzo stigla liječnica dala svoju izjavu kao i pacijent koji nije negirao svoje prijetnje. Na iznenađenje liječnice policija je zaključila da neće pacijenta prijaviti DORH-u jer liječnici nisu službene osobe a i 'prijetnja vjerojatno neće biti realizirana' pa su joj preporučili privatnu tužbu.

“Naravno da neću ići u taj proces, ali na posao ću dolaziti sa strahom i sad sam u velikom stresu i pod lijekovima za smirenje”, kaže dr. Peček Vidaković.

Na ovu prijetnju liječnici reagirala i Hrvatska liječnička komora te udruga liječnika primarne zdravstvene zaštite, KoHOM. Od državnog tajnika u MUP-u Žarka Katiće zatražili su očitovanje oko ovog slučaj.

“Kako da se liječnici obrane od agresivnih pacijenta kad nemaju nikakvu zaštitu a istodobno moraju po zakonu prijaviti MUP-u ne samo one drastične promjene zdravstvenog stanja svojih pacijenata već 'bilo kakvu promjenu' ”, kaže dr. Vikica Krolo, potpredsjednica HLK-a.

Podsjetimo, obiteljska liječnica vozača koji se prije mjesec dana kod naplatnih kućica Sveta Helena pod utjecajem droge autom zabio u drugi automobil kažnjena je s 5000 kuna, jer nije policiji prijavila izmijenjene okolnosti njegova zdravstvenog stanja. Liječnica je krivom proglašena po dvije osnove: jer je odbila dati dokumentaciju vozača i jer nije javila njegovo izmijenjeno zdravstveno stanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 07:28