PROSTOR ZA PRIHVAT

Pacijenti će se od korone liječiti u hotelu: U sobe stigle boce s kisikom, a postavljena su i zvona

U hotel će pacijenti koji trebaju kisik, ali nisu kritično i ništa ne ukazuje da im je bio potreban respirator
 Željko Hajdinjak/Cropix

Dok iz čakovečke bolnice sele oboljele od covida-19 u zagrebačku Dubravu, u Čakovcu je uređen novi prostor za prihvat pacijenata. Riječ je o depandansi čakovečkog hotela, u gradu poznatoj kao "toranj".

Radovi traju od nedjelje, a jučer su se obavljali posljednji zahvati. Gipsana pregrada koja dijeli ostatak hotela od depandanse već je postavljena i po sobama su raspoređene boce s kisikom. Jedna od hotelskih soba služi za skladištenje materijala. Tu su nosni kateteri za kisik, maske, igle i šprice, infuzije, intravenozne kanile i lijekovi u visokom ormaru. Na hodniku čekaju stalci za infuziju.

Susjedna soba je baza za medicinske sestre koje su iz Županijske bolnice Čakovec preseljene na rad u ovaj novi covid-centar. Osim brige za pacijente, sestre imaju i puno birokratskog posla koji će tu obavljati. U toj je sobi i sef s narkoticima, a bolnica je kupila i novi, mali hladnjak za čuvanje lijekova koji moraju biti na hladnom.

Sumoran je ulaz u taj dio hotela kao što je sumorna i njegova namjena. Tu je nekad bila i čakovečka kultna krčma Baza, danas zatvorena. Zapuštena je i puna paučine.

U bolnici je normalno vidjeti boce s kisikom, medicinsko osoblje i kutije sa zavojima, ali u hotelu to djeluje grdo. Boca s kisikom u urednoj, preuređenoj hotelskoj sobi, s novim tepisima i keramikom u kupaonicama, djeluje prijeteći. Hodnicima, umjesto gostiju, šetaju medicinske sestre. O preuređenju i tome da je sve pod kontrolom brine se sestra Renata iz Odjela za kvalitetu. Sve mora biti prema maksimalnim standardima.

image
Željko Hajdinjak/Cropix

Osiguran agregat

Energična brineta zaviruje u svaki kutak i točno zna u kojoj je kutiji što te koliko čega ima. Na ormariću s ogledalom kod ulaznih vrata kutije su s fenovima.

- Nabavili smo kompletan pribor za njegu, higijensku kozmetiku, lavore, vrčeve za podjelu čajeva... Sve novo. Hranu će dopremati iz bolničke kuhinje - kaže nam Renata.

Načelnik Stožera međimurske civilne zaštite, Josip Grivec, pokazuje nam agregate za slučaj nestanka struje. Ovdje ne vjeruju da bi im se mogao dogoditi incident sabotiranja električne kutije kao u zagrebačkoj Dubravi za koji krivac još uvijek nije pronađen. Kad će prvi pacijenti u ovaj dio hotela, ne zna se.

- Nadam se da ih niti neće biti. Bitno je da smo sve pripremili - pokušava biti optimističan Grivec, iako mu se u glasu može čuti da i sam sumnja da će hotelski covid-smještaj ostati prazan.

image
Željko Hajdinjak/Cropix

U čakovečkoj bolnici navodno još ima slobodnih kreveta, ali se čuvaju za najteže pacijente. Na liječenju je 91 pacijent, od kojih je 13 hospitalizirano u posljednja 24 sata. Na respiratoru je 12 osoba, a dvije su osobe umrle. Što zbog zaraze ili samoizolacije, na posao ne dolazi 38 medicinara. U samoj je bolnici pripremljeno dodatnih 28 kreveta za najteže bolesnike.

Lakši, stabilni pacijenti, koji moraju na bolničku skrb, ali im nije potreban kisik ni respirator, premješteni su u bolnicu u Dubravi još u petak. U hotel će pacijenti koji trebaju kisik, ali nisu kritično ni "blizu" respiratoru.

Najstrože mjere

Ne vjeruje ni Grivec da će se njegove želje o neiskorištenim hotelskim sobama ostvariti jer zna brojke. I vidi da su svaki dan sve gore, osobito na sjeveru zemlje. Ne tješi ga ni podatak da je jučer bilo nešto manje zaraženih od uobičajenih dvjestotinjak, njih "samo" 128, jer oscilacije su svakodnevne. Teško se više bilo tko usudi reći da situacija ide nabolje. Međimurci su jučer brojali 1172 aktivna slučaja i poslije Varaždina bili su drugo žarište u Europi.

Iako nitko to neće javno reći, saznajemo da izleti Varaždinaca u međimurske kafiće nikome ovdje nisu po volji. A otkad je varaždinski župan Radimir Čačić za svoju županiju uspio ishoditi najstrože mjere u Hrvatskoj, među kojima je i kompletna zabrana rada ugostiteljskih objekata, Varaždinci na piće odlaze preko dravskog mosta. Zato su birtije uz cestu do Čakovca, duž 13 kilometara, sve pune. Moguće međimurski ugostitelji trljaju ruke, ali medicinsko osoblje sa zgražanjem gleda na novi trend.

image
Željko Hajdinjak/Cropix

Da se oni sami koliko-toliko odgovornije pridržavaju naputaka, pokazuje i slika polupraznih kafića u centru Čakovca. Varaždincima se u sam grad ne ide, nije praktično gubiti vrijeme na vožnju po gradskim ulicama. Čakovec zato preferiraju varaždinski političari. Damir Habijan, predsjednik varaždinskog HDZ-a i Gradskog vijeća, slikao se za Facebook u Čakovcu na kavi, a njegov koalicijski partner, gradonačelnik Ivan Čehok, otišao je u Čakovec na ručak. Baš je tih dana počelo i preuređivanje gradskog hotela za smještaj oboljelih od covida.

Sve su sobe opremljene zvonima za pozivanje osoblja. Uz zvučnu signalizaciju, pri stisku zvona pali se i trepteće svjetlo iznad vanjskih vrata sobe. Sobe su spojene i na svjetlosnu signalizaciju s vanjske strane ulaznih vrata. Tako će sestre u skafanderima, moći pravodobno reagirati. Drugi kat, s materijalima i sestrinskim sobama, ostaje "čista zona". - Preostaje nam još samo čišćenje i finiširanje i mi smo spremne - ispraća nas sestra Renata iz novog prostora na pet katova za covid-pacijente.

Pred varaždinskom bolnicom opremljen šator sa 60 kreveta

Jučer su se tijekom prijepodneva, ispred varaždinske bolnice pripremali kreveti za opremanje vojnih šatora podignutih na bolničkom parkiralištu.
Kreveti su dovezeni s dva šlepera, a ukupno će ih u šatorima biti 60.

S obzirom na nepoštivanje epidemiološkim mjera, a zbog čega je župan Radimir Čačić inzistirao na najstrožim mjerama u zemlji, veliki broj zaraženih više nikoga ne čudi. U bolnici je više od 200 pacijenata s teškom kliničkom slikom, sve je više mlađih pacijenata, samo u zadnja 24 sata umrle su tri mlađe osobe, bez popratnih bolesti.

- U posljednje je vrijeme sve veći broj prijema mlađih covid-pacijenata, osoba između 40. i 50. godine života. Na našim odjelima leže i oni koji su dosad bili potpuno zdravi, bavili se sportom i pazili na prehranu, a sada se bore za svaki udisaj - upozorila je infektologinja Opće bolnice Varaždin, dr. Elizabeta Dvorski.

Varaždin danas ima 2286 aktivnih slučajeva, umrlo je ukupno 66 osoba, od kojih je čak 63 umrlo u studenome. (V. G.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 23:57