NAJNOVIJA ODLUKA HZZO-a

PACIJENTI OGORČENI: 'TO JE NENORMALNO' Onkološki bolesnici iz Istre morat će po nove lijekove do Zagreba?!

 
 Goran Šebelić / HANZA MEDIA

Istarski onkološki bolesnici, prema najnovijoj odluci HZZO-a, morat će po nove lijekove do prvog kliničkog centra, točnije do Zagreba. To znači izniman napor za bolesnike, ali i veliku navalu pacijenata na kliničke centre, to više što jasna pravila nisu postavljena niti se zna u koji klinički centar onkološki bolesnici moraju ići. A u Općoj bolnici Pula godišnje daju 10 tisuća aplikacija kemoterapije, što dovoljno govori o broju bolesnika koji su na liječenju. Uz to, godišnje je u Istri 100 novooboljelih i kada se pribroje oni koji se liječe godinama, dolazi se do popriličnog broja.

Kaže nam to dr. sc. Dragan Trivanović, dr. med., pročelnik Službe za internu medicinu i voditelj Odjela za internističku onkologiju i hematologiju Opće bolnice Pula.

- To je diskriminirajuća mjera za onkološke bolesnike koji žive u mjestima gdje nema kliničkih centara i moraju putovati u Zagreb, Rijeku, Split ili Osijek. To znači da takav bolesnik mora doći k nama po inerciji jer lokalni ured HZZO-a procijeni da je on takav kandidat, ali se prema KL smjernici mora javiti na kliniku. On ne zna na koju kliniku, kome da se javi, kome da se naruči. Dosad su se ove situacije događale sporadično, ali sada je to pravilo za svaki novi lijek u onkologiji. Sada će to biti slučaj za one koji, primjerice, boluju od raka pluća ili raka dojke. To znači da pacijenti iz Istre koji su dosad gravitirali prema Općoj bolnici Pula moraju sada ili do Rijeke ili do Zagreba, ovisno o tome od čega boluju. Primjerice, za pluća moraju skroz do Jordanovca u Zagrebu - kaže nam doktor Trivanović. Ističe da se to pravilo primjenjuje od početka ožujka i da je već stvorilo probleme, kako njima u Općoj bolnici Pula, tako i po kliničkim centrima.

- HZZO kažnjava svaki prekršaj. To ne znači da mi ne možemo davati takve lijekove, ali nam to neće platiti. A oni su rekli da je dobro što hrvatski pacijenti uopće imaju te nove lijekove. Trebalo se ipak postaviti neko prijelazno razdoblje i da se u definiraju neki uvjeti jer u nekim su slučajevima opće bolnice bolje u liječenjima nekih vrsta bolesti od nekih klinika. Nisu se rukovodili ni brojem liječnika, ni bolesnika, ni opremljenošću - upozorio je dr. Trivanović na problem.

Pula, 220518. 
Doktod Dragan Trivanovic i pulski onkoloski bolesnici najostrije se protive prijedlogu novog sistema lijecenja bolesnika oboljelih od karcinoma. Naime prijedlog je da se pojedini lijekovi ne bi mogli davati u manjim bolnicaka kao sto je pulska.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Šebelić / HANZA MEDIA
Dr. Dragan Trivanović

- To je veliki teret za pacijente i sustav - zaključio je dr. Trivanović i dodao kako su se odmah nakon donošenja smjernice žalili nadležnim službama i ministru zdravstva, ali još nisu dobili nikakav odgovor.

Pacijenti kojima je dovoljno teško što su uopće u takvoj situaciji dodatno su ogorčeni. Savo Ljubuje, koji boluje od karcinoma debelog crijeva, kaže da je to glupost te da bi to za njegovu obitelj bio financijski udar.

- Zašto veliki centar ne bi bio u Istri, kada je to već takav slučaj. Istra je dovoljno velika regija - predlaže on.

- Bilo bi nenormalno da se to napravi. Pitajte i druge pacijente i svi će isto reći. Gdje smo došli kada Bandić i po 60 dana ide u Rim, a na nama se štedi. I drugi koji nisu bolesni će se pobuniti, a kamoli mi koji smo bolesni - rekao je Milan Bulajić koji je u Općoj bolnici Pula na terapiji već četiri godine. Ističe da mu je bolesna i supruga i kad bi morao do Rijeke ili Zagreba, kaže da bi od svega odustao jer nema kako otići do tih bolnica.

Prije nešto više od mjesec dana u Općoj bolnici Pula počela je raditi magnetna rezonancija na koju su bolesnici prije toga morali ići do Rijeke. Od tada dnevno pristiže između 30 i 50 zahtjeva za usluge MR dijagnostike pa je nastala gužva pri naručivanju.

- Do 16. svibnja u Općoj bolnici Pula obavljeno je 266 dijagnostičkih postupaka magnetne rezonancije. Prvenstveno iz područja neuroradiologije (MR glave, vrata, kralježnice…), i to upućeno od liječnika obiteljske medicine. MR je u punoj funkciji od 8 do 20 sati, no uređaj ima svoju propusnu moć s obzirom na vrijeme trajanja pretraga, iz čega jednostavnom računicom možete zaključiti da je dnevno moguće učiniti desetak pregleda. S obzirom na sve navedeno, djelatnici radiologije prvenstveno se vode medicinskim indikacijama pri određivanju termina pretrage. Iz toga je vidljivo kako je ta vrsta pregleda nedostajala posljednjih desetak godina na tom području te će se intenzitet naručivanja povećavati u skladu s potrebama. Ostaje otvoreno pitanje jesu li neki od naručenih pacijenata na listi čekanja u drugim kliničkim centrima. Napominjemo kako iz tih istih razloga npr. KBC Rijeka naručuje još jedan MR uređaj upravo zbog velikog broja pacijenata koji trebaju tu vrstu pretrage - navode u Općoj bolnici Pula.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 08:52