REPORTERI SLOBODNE U ŠIROKOM BRIJEGU

PAD DINASTIJE LIJANOVIĆ 'Samo neka slave, to su HDZ-ovci! I mi ćemo kad njih budu hapsili'

 Branimir Boban / CROPIX

Čim je objavljena vijest da su uhićena braća Lijanović , brojne su novinarske ekipe naprosto okupirale njihove kuće u Širokom Brijegu. Najviše ih se okupilo pred kućom Jerke Ivankovića Lijanovića , federalnog ministra poljoprivrede i dopremijera, piše Slobodna Dalmacija.

Isplatilo se čekati jer su vozila SIPA-e dovezla Jerka iz Sarajeva, gdje je uhićen, na premetačinu njegove obiteljske kuće u Širokom Brijegu. Netko od novinara upita može li dati izjavu, a Jerko veli:

– Mogu dati izjavu kada bi mi ovi dali, pokazujući očima na policajce.

Malo potom upališe se motori policijskih vozila ispred kuće Mladena Lijanovića, zastupnika u federalnom Parlamentu, kojega je policija upravo posjela u “maricu” i odvezla u pravcu Širokog.

Čekajući da i Jerka izvedu iz kuće, novinari telefoniraju i traže podatke o ostalim uhićenicima. Doznali smo da SIPA pretražuje poduzeća i kuće još dvojice braće Lijanović, te oca im Lijana i sestre Venke.

VELIKA AKCIJA U BiH Uhićeni odbacili sve optužbe za utaju poreza: Mladen Ivanković Lijanović pušten

Poslije smo doznali i imena ostalih uhićenika. To su Milorad Bahilj, ministar trgovine u Vladi Federacije BiH, te Jozo Slišković, Željko Mikulić, Zdravko Ivanković, Draženko Kvesić, Miroslav Čolak, Mirjana Šokota i Mirko Galić. Svi su oni poslovno vezani uz tvrtke u vlasništvu braće Lijanović, a osumnjičeni su za korupciju i utaju poreza. Ciljano su zaduživali tvrtke ne plaćajući porez, pa kad bi otišle u stečaj, otvarali nove. Tako su državu oštetili za više milijuna maraka.

LIJANOVIĆIMA ODREĐEN JEDNOMJESEČNI PRITVOR Dvojica ministara u vladi Federacije BiH ostaju iza rešetaka

Uprava za neizravno oporezivanje BiH još u ožujku 2013. godine objavila je izvješće u kojemu se iznosi sumnja da su tvrtke MI-MO Mostar, “Mesna industrija Farmer” Široki Brijeg, ZDI “Produkt” Široki Brijeg i “Laktat” Posušje bile povezane s poduzećem “Lijanovići” d.o.o. i sudjelovale u izbjegavanju plaćanja poreza u visini od 11 milijuna maraka.

Ispred kuća braće Lijanović na Trnu nepregledna je kolona vozila na cesti. Znam da su na tom ulazu u grad velike gužve ujutro i popodne, nakon završetka radnog vremena. No, otkuda sada ovakva gužva.

– To su hadezeovci navrnuli da nam se naslađuju – veli glasnogovornica Lijanovićeve stranke “Radom za boljitak” Mirjana Tomić. – Sad su oni došli na svoje. Ovo je njihovo predizborno maslo.

– Ovo nema veze s pravdom ni pravičnošću – pokušava nam objasniti Miro Pejić, nositelj liste NS “Radom za boljitak” za skorašnje izbore. – Ova uhićenja nemaju veze s pravdom, nego s politikom. Zaista treba pustiti institucije da rade svoj posao, ali će se uskoro vidjeti da su nam samo napravili reklamu za izbore.

VIDEO: VELIKA AKCIJA U BiH Uhićeno 14 osoba, iz vile obitelji Lijanović čuli su se vrisci i plač

Slušajući komentare čelnika ostalih političkih stranaka u BiH, može se zaključiti da Pejićevo mišljenje podržava samo Stjepan Krešić iz HSP-a.

– Vjerojatno će biti pokušaja povezivanja ovih uhićenja s kampanjom, ali mislim da javnost u BiH zna puno više nego su dosad znala pravosudna tijela – izjavio je Marinko Ćavara (HDZ). Mehmed Bradarić iz SDP-a likuje riječima “Dolijale su lije”, Halid Genjac (SDA) žali što su “uhićene osobe toliko dugo obnašale značajne funkcije u izvršnoj vlasti”, a iz srpskih strana samo poručuju da institucije trebaju obavljati svoj posao.

– U jednu mi ruku žao Lijanovića, a u drugu... – komentira jedan dobar poznanik braće Lijanović iz Širokog, te nastavlja:

– Upali su u kolo u kojemu ne znaju igrati do kraja. Onaj tko ih je proizveo, sada ih žrtvuje. Šta sada briga Mesića, Inzka ili američkog ambasadora za njih? Oni su samonikli amateri, nemaju oni političkih rodijaka. Lijanovići su igrali po njihovu nalogu za neku multikulturalnost, a sada im se svi multietnički naslađuju.

Kolona vozila na Trnu se ne prekida. Uspore vozači pred kućama Lijanovića i znatiželjno motre. Neki se smijuckaju, neki podižu dva prsta, neki mahnu okupljenima... Jedan je parkirao auto nešto niže, pa je prišao ozbiljnim policajcima na kapiji.

– Jesu ustale institucije – cinično im se obraća. – Sad vaša firma ima posla, pa sam tija pitat bi li vam moga uvalit tamo svoga malog.

Jedan vozač isplazio je jezik prema glasnogovornici Mirjani.

– Samo se ti naslađuj. A vidit ćeš kako ćemo se mi smijat i naslađivat kad vaše budu hapsili – ogorčeno mu uzvraća Mirjana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:39