VILI BEROŠ

‘Pad povjerenja u Stožer? Možda je nekonzistentost kao posljedica znanstvene misli pridonijela‘

Novac nije važan, važna je adekvatna briga o oboljelima, kazao je ministar zdravstva
 Goran Mehkek/Cropix

Ministar Zdravstva Vili Beroš potvrdio je za Dnevnik Nove TV da je dosad na testove za koronavirus potrošeno 198 milijuna kuna, o čemu je Jutarnji list pisao prošlog tjedna.

- Ako tome dodamo i troškove liječenja pacijenata, iznos je puno veći. Ali novac nije važan, važna je adekvatna briga o oboljelima - kazao je.

Kada je riječ o cijenama testova, Beroš je kazao da HZZO plaća testove za osiguranike. Objasnio je zašto su u Dubrovačko-neretvanskoj županiji testovi skuplji. - Zato što je riječ o županijskim ustanovama koje nabavljaju aparaturu i testove po svom promišljanju. Sve aparature i ingerencije nisu jednako skupe. Sve to utječe na cijenu. Za cijenu u županijskim centrima je nadležno upravno vijeće tih županijskih ustanova - objasnio je.

Kada je riječ o gubitku povjerenja naroda u rad Nacionalnog stožera, Beroš se osvrnuo na kontradikcije u preporukama struke podsjećajući da je i Svjetska zdravstvena organizacija u početku govorila da maske ne štite. Kaže da i stručnjaci mijenjaju svoj stav u skladu s novim otkrićima.

- Možda ta nekonzistentnost koja je posljedica znanstvene misli, razvoja, strategije možda minimalno utječe... Ono što mi nastojimo raditi je komunicirati 'up to date' - poručio je Beroš.

Ministar je otkrio da postoji i plan B za one pacijente koji dolaze iz domova za starije i nemoćne, a nemaju težu kliničku sliku. Kazao je da je uputio županijskim stožerima civilne zaštite da na svom području moraju osigurati smještaj za takve asimptomatske bolesnike koji su pozitivni na koronavirus.

- Ako netko razvije kliničku sliku, apsolutno je da će biti primljeni u bolnicu - kazao je Beroš.

Kada je riječ o plaćama zdravstvenim djelatnicima, Beroš kaže da će se razgovarati o tome i ističe da pandemija utječe na državni budžet.

Osvrnuo se i na činjenicu da se čeka odluka Ustavnog suda koji će ocijeniti jesu li rad Nacionalnog stožera u skladu s Ustavom Republike Hrvatske. Kaže da je legitimno propitivati ustavnost odluka Stožera, no siguran je da su one utemeljene u Ustavu.

- Osim toga, imamo i lex specialis, odnosno zakon koji definira to područje, a to je Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti koji daje određene ingerencije. Potpuno je jasno da su sve mjere bile razmjerne, stručne i skladu s mjerama u svijetu i da su polučile rezultate u borbi s pandemijom - kazao je Beroš za Dnevnik Nove TV i zaključio da se zdravstveni sustav mora fokusirati i na druge bolesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:40