POLITIČKA KRIZA

PADA VLAST U GRADU KOJI JE ZABRANIO THOMPSONA!? Jedini koji trljaju ruke su HDZ-ovci, koji će u svakom raspletu događaja najviše profitirati...

 
Dražen Vranić i Marko Perković
 HANZA MEDIA

Otkazivanje koncerta Marka Perkovića Thompsona, koji je u organizaciji UDVDR-a (Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata) trebao biti održan u Sportskoj dvorani u Kostreni, mogao bi imati šire implikacije na vlast u toj općini, piše Novi list. Naime, načelnik Dražen Vranić je na prošlogodišnjim lokalnim izborima pobijedio dijelom zahvaljujući nezavisnoj listi Milana Tićka, inače općinskog zaposlenika i potpredsjednika UDVDR-a Kostrena.

Zajedno s tri vijećnika nezavisne liste 'Bolje Kostrene', tročlanom koalicijom SDP-a i PGS-a te predstavnicom nezavisne liste Milana Tićka (koji je izabrao rad u općinskoj administraciji, umjesto vijećničkog mjesta) Đurđicom Kršul, trenutačno čine većinsku vlast u Kostreni, čije je političko usmjerenje prilično nejasno. Tri vijećnika HDZ-a u toj su konstelaciji izabrali svojevrsnu poziciju 'nenapadanja' i zauzvrat ponovo dobili svog čovjeka na čelu općinske firme KD Kostrena, dok su oporbenu poziciju zauzela tri člana u prošlom mandatu vladajućeg HNS-a koji su danas okupljeni oko Unije Kvarnera.

Predsjednik kostrenskog SDP-a Zoran Rubinić jasno kaže da Thompsonu nije mjesto u Kostreni: – Kad je riječ o Thompsonu, naš stav je tu jasan. Kostrena je malo primorsko mjesto i takve situacije u njoj su strane. Sumnjam da će se taj koncert ikad održati, a plakate može postavljati tko i gdje želi – izjavio je Rubinić, općinski vijećnik i predsjednik SDP-a Kostrena. Slično razmišljaju i u Uniji Kvarnera, koji dodaju da koncert Thompsona za njih nije tema za raspravu, piše Novi list.

- Kostrena ne govori jezikom isključivosti, ne kiti se ustaškim znakovljem i simbolima i Kostreni ne trebaju podjele. Pogotovo danas, kada se hrvatsko društvo dijeli na temama Istanbulske konvencije ili poziva na zabranu pobačaja, ističu u Udruzi Kvarnera.

Njihovi partneri na vlasti u prošlom mandatu o takvom koncertu u Kostreni imaju sasvim drugačije mišljenje: – HDZ pozdravlja inicijativu braniteljskih udruga te apsolutno podržava održavanje koncerta Marka Perkovića Thompsona u Kostreni. Sve kostrenske političke opcije vole se pohvaliti kako je naša sredina tolerantna i otvorena za sve, stoga nema razloga da jedan hrvatski pjevač i istinski domoljub ne održi koncert i u Kostreni. Ukoliko možda postoje prijepori unutar općinske vlasti oko održavanja koncerta, onda sam uvjeren da će Lista Milana Tićka, koja predstavlja dio braniteljske populacije, te prijepore riješiti sa svojim partnerima u SDP-u, PGS-u i 'Boljoj Kostreni', poručuje predsjednik kostrenskog Kluba vijećnika HDZ-a Sanjin Vrkić.

Otkazani Thompsonov koncert tako postaje prvi pravi politički izazov za nezavisnog načelnika 'Bolje Kostrene' od dolaska na vlast. Iako se Dražen Vranić nedavno pridružio Udruzi nezavisnih gradonačelnika i načelnika kojom predsjeda također jedan bivši HDZ-ovac (Ante Dabo) i iza čijeg koncepta stoji idejni začetnik Mosta (Ivica Relković), kostrenski načelnik uporno odbija bilo kakav politički predznak. Međutim, otkazivanjem koncerta mogao bi se ozbiljno zamjeriti braniteljima uz čiju je pomoć osvojio vlast.

U HDZ-u zbog takvog scenarija trljaju ruke. Naime, jasno je da bez podrške liste Milana Tićka, 'Bolja Kostrena' ostaje bez većine u Općinskom vijeću. Svoju win-win situaciju u HDZ-u vide u činjenici da će Vranić, ako se pak prikloni volji branitelja, izgubiti podršku SDP-a. Prema tom scenariju, na mjesto SDP-a i PGS-a u Općinskom vijeću uskočio bi HDZ. A onda koncert Marka Perkovića Thompsona u Kostreni više ne bi bio sporan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2022 08:25